سریع ترین و موثرترین روش آموزش و فراگیری اطلاعات چیست؟ کارشناسان سال ها است که به این پرسش می اندیشند. در این برنامه چند نمونه از روش های موثر برای
سریع ترین و موثرترین روش آموزش و فراگیری اطلاعات چیست؟ کارشناسان سال ها است که به این پرسش می اندیشند. در این برنامه چند نمونه از روش های موثر برای درک و فراگیری سریع را معرفی می کنیم.
تقویت توانایی حفظ داده ها یکی از چالش های اساسی آموزش است. در نخستین گزارش خواهیم دید که حافظه چگونه عمل می کند و چطور می توان آن را تقویت کرد و تمرین داد.
تقویت حافظه
هر کس روشی برای فراگیری سریع و موثر دارد. برای درک بهتر این نکته به سراغ مایکل تیپر رفتیم. او که در دوران دانش آموزی به سختی قادر به یادگیری و حفظ درسهایش بود، در سال ۱۹۹۸ موفق شد مدال نقره «مسابقات جهانی حافظه» را بدست آورد. از او پرسیدیم چگونه می توان حافظه را تقویت کرد؟
مایکل تیپر: «من برای حفظ داده های جدید نیازدارم که تصویری از آنها در ذهن بسازم. یک نوع نقشه تصویری. مثلا اگر آدرسی به من بدهید باید آن را در ذهنم تصور کنم. اگر فقط آدرس را به من بگوید از این گوش خواهم شنید و از آن گوش فراموش خواهم کرد. اما اگر نقشه آن را به من بدهید می توانم به راحتی حفظش کنم. ما به واسطه عکس ها و تصاویر فکر می کنیم و اگر این داده ها را با احساسات که بعضا اغراق شده هم هستند فرابگیریم، به یاد آوری آنها ساده تر خواهد شد و عملا برای مدت بیشتری نیز در ذهن مان حک خواهند شد.»
مشکل شما در دوران تحصیل چه بود؟
مایکل تیپر: «شاگردها معمولا فقط پشت میز می نشینند و به درس های معلم گوش می دهند. عملی که ملال آور است و ذهن را خسته می کند. با این روش، در نظام آموزشی، رفتاری با ذهن می شود که نامناسب و بی فایده است. در حالی که می توان با کمی خلاقیت و طنز و رنگ و تصویر شادی آفرید و ذهن را به فعالیت واداشت و فراگیری را تسریع کرد.»
چه چیز به ذهن آسیب می رساند؟ چه کارهایی فراگیری سریع و توانایی حفظ کردن را تضعیف می کند؟
مایکل تیپر: «خیلی چیزها از جمله اضطراب، مصرف مشروبات الکلی و استعمال دخانیات، ورزش نکردن، غذای بد خوردن. اما اگر سیگار نکشید و مشروب نخورید و ورزش کنید و غذای مناسب بخورید و با روحیه مثبت از روش های مناسب آموزش استفاده کنید، کارهای خیلی خوبی می توانید با ذهن تان بکنید.»
دوره آموزشی فشرده
آیا شاگردی که تا چهارده سالگی مدرسه نرفته است می تواند در یک سال تاخیر چند ساله را جبران کند؟ یک آموزشگاه در اتیوپی رویای این کودکان را تحقق داده است.
مدهانیت یکی از ۲ میلیون کودک اتیوپیایی است که تا چهارده سالگی از تحصیل محروم بوده چرا که خانواده اش توان پرداخت مخارج آن را نداشته اند. او اکنون در این آموزشکده ویژه، با یک برنامه آموزشی فشرده یک ساله، در حال جبران تاخیر چند ساله است.
مدهانیت: «قبلا حتا اسم خودم را هم نمی توانستم بخوانم یا بنویسم. حالا خواندن و نوشتن می دانم و ریاضیات پایه ای را نیز خوب فرا گرفته ام.»
برنامه آموزشی فشرده یک ساله در این آموزشکده ترکیبی است از فعالیت های خلاقانه و سرگرم کننده که به دانش آموزان امکان می دهد دورس پایه ای مثل خواندن و نوشتن و ریاضات را در ۱۰ ماه بیاموزند. در پایان این دوره، یک رشته امتحان برگزار می شود و سپس آنها می توانند برای سال چهارم دبستان اسم نویسی کنند.
وندینو واردا، معلم در این آموزشکده می گوید: «به بچه خوش می گذرد. آنها از آموختن لذت می برند و چون کمی هم مسن تر هستند سریع تر درس های پایه ای را می آموزند. بسیاری از آنهایی که اینجا آموزش دیده اند اکنون در سال های پایانی دبستان یا آغازین دبیرستان دولتی تحصیل می کنند.»
هرچند دبستان و دبیرستان در اتیوپی مجانی است، مخارج اسم نویسی برای یک سال حدود ۱۰ دلار است. خانواده هایی که توان پرداخت این مبلغ را ندارند فرزندان شان را به مدرسه نمی فرستند.
مادر مدهانیت خوب می دانند که بی سوادی چه دردی است: «من بی سوادم. خواندن و نوشتن نمی دانم. حتا اسم خودم را هم نمی توانم بنویسم. نمی خواستم که فرزندم هم به سرنوشت من دچار شود. امیدوارم که تحصیلات زندگی او را متحول کند. نمی خواهم که او نیز مثل زندگی کنم.»
آموزشکده از سال ۲۰۱۱ یعنی زمان آغاز برنامه کلاس های فشرده تاکنون به حدود ۷۰ هزار دانش آموز کمک کرده که به نظام آموزشی دولتی بازگردند.
از مدیر اجرایی این برنامه پرسیدیم که چه راه هایی وجود دارد برای اینکه تضمین کرد که این دانش آموزان بار دیگر به دلیل مشکلات مالی خانواده هایشان از ادامه تحصیل باز نخواهند ماند.
آقای کاساهون اینگونه پاسخ داد:«ما از کمک های مالی نهادهای غیردولتی استفاده می کنیم و به مادران این دانش آموزان کمک می کنیم تا شغل های کوچکی برای خود فراهم کنند و بودجه ای ویژه به تحصیل فرزاندانشان اختصاص دهند و ادامه آموزش و پرورش آنها را تامین کنند.»
آموزش فشرده به روشی سرگرم کننده
آیا دوره آموزشی فشرده علوم پایه ای، آشپزی یا هنر و صنعتگری در ۲۰ دقیقه ممکن است؟ در فرانسه استاد این کار را یافته ایم که با روشی شاد و سرخوش آموزش می دهند. اینجا در لیون فرانسه علاقه مندان در مدت زمان ۲۰ دقیقه بخش هایی از جهان علوم و هنر را فرا می گیرند.
کریستیان آمانو توضیح می دهد:«بیشتر یک چالش شخصی است تا چیز دیگری. مشکل اصلی این است که باید دقیق و سریع و مختصر بود.»
آموزگاران باید به اصل مطلب بپردازند و شاگردان هم باید سریع بیاموزند. این کارگاه های آموزشی شرکت کنندگان را تشویق می کند که بعدا بروند و آموخته های خود را غنی تر کنند.
کترین بووار، مدیر این مرکز آموزشی می گوید:«بیست دقیقه خیلی کم است. هدف اصلی تشویق به بیشتر فرا گرفتن و آموختن است.» یکی از فعالان می افزاید: «به نظر من، ما اینجا بیشتر از آنکه درس بگیریم، به طور فشرده آموخته های خود را با یکدیگر تقسیم می کنیم.»
کلمان مومال که لوله کش است در این موسسه تدریس می کند می گوید: «[شرکت در این کارگاه] راهی است برای اینکه به دیگران بیاموزید که مثلا لوله کشی یک شغل جدی است و با تعمیراتی که ذوق ورزان می کنند، فرق دارد. البته تشویق دیگران به کشف و آزمایش مشاغل دیگر هم هدف ماست.»
هرچند فوت و فن های کار زیاد است، هدف متخصص شدن نیست. کترین بووار می گوید: «تخصص آنقدر مساله ما نیست. هدف آموزش فوت و فن های اولیه است؛ چیزهایی که می توان به راحتی و در آرامش آموخت و به دیگران نیز آموزش داد.»
هدف آموزگاران جوان این کارگاه ها انتقال آموخته های خود به جوان تر است. یکی از آنها که معلم موسیقی است توضیح می دهد: «به گمان من، بهترین راه آموختن کار عملی است. باید آستین ها را بالا زد و مشغول کار شد. اول بیاید با ما موسیقی تمرین کنید، بعد با هم حرف می زنیم.»
البته تردیدی نیست که میل به آموختن، حضور فعال در جلسات و داشتن استادان خوب شرط لازم موفقیت در این راه است.