تاثیرات بحران مالی در یونان بیش از همه، در میان طبقات متوسط و فقیر جامعه مشهود است. دولت جدید قرار است طرح کمک های اجتماعی را به پارلمان ارائه کند
تاثیرات بحران مالی در یونان بیش از همه، در میان طبقات متوسط و فقیر جامعه مشهود است. دولت جدید قرار است طرح کمک های اجتماعی را به پارلمان ارائه کند. این طرح بمنظور کمک به خانوارهای کم درآمد است. بحران اقتصادی در این کشور موجب بیکاری هزاران نفر و از بین رفتن منبع درآمد انها شده است.
خانوادۀ پنج نفری کوزیلوس بمدت ۲ سال است که بدون استفاده از برق زندگی می کنند. کم نیستند خانواده هایی که همانند آنها توان پرداخت قبض های آب و برق شان را ندارند. بنا بر اعلام دولت یونان، بیش از ۳۰۰ هزار خانوار در این کشور زیر خط فرق زندگی می کنند و حتی به سختی می توانند مواد غذایی روزانه شان را تامین کنند.
پدر این خانواده این شرایط را به خصوص برای کودکانش ناگوار می داند و می گوید: “وضعیتی که در آن گرفتار هستیم برای کودکان و همسرم غیرقابل تحمل است. سعی می کنیم روزمان را با فعالیت هایی مثل آموزش به بچه هایمان و کمک به آنها برای انجام تکالیف درسی پر کنیم.”
به دلیل بیکار شدن بسیاری از شهروندان یونانی در اثر ورشکستگی کارخانجات و موسسات، بر تعداد بیکاران افزوده شده است. نهادهای غیردولتی و بانک های مواد غذایی سعی می کنند با توزیع مایحتاج اولیۀ خانواده ها در میان اقشار فقیر، به آنها کمک کنند. میکالیس که رانندۀ کامیون بوده، مدت ۵ سال است که شغل خود را از دست داده است و هنوز هم نتوانسته شغلی پیدا کند. بهای برق و آب مصرفی یکسال را به سازمان آب و برق بدهکار است و بمدت ۶ ماه نیز اجارۀ خانه خود را نپرداخته است. او می گوید هیچ منبع درآمدی ندارد و نزدیک به یکسال است که نتوانسته هیچ پولی دربیاورد.
او می گوید: “وجودم را بیهوده می دانم انگار که کثیف باشم یا اصلا وجود نداشته باشم.”
بیش از ۲۱ درصد از خانواده ها در یونان از گرسنگی رنج می برند و در بیشتر مواقع تنها تغذیۀ کودکان در طول روز در مدارس تامین می شود. به گزارش بنیاد طب پیشگیرانه و بهداشت محیطی و شغلی، که به نام “پرولپسیس” شناخته می شود، ۵۴ درصد از مردم نیز به اندازه کافی غذا ندارند. بر اساس آمار اعلام شده، یونان فقیرترین کشور اروپا محسوب می شود و بیش از ۴۰ درصد از کودکان در این کشور زیر خط فقر زندگی می کنند.
در پی اجرای چندین برنامۀ ریاضت اقتصادی، بودجۀ اختصاص داده شده به خدمات اجتماعی کاهش یافته است. این امر نه تنها به بیکاری در میان کادر درمانی منجر شده بلکه موجب شده که نزدیک به ۲ میلیون نفر از مردم این کشور به بیمۀ عمومی دسترسی نداشته باشند. از دست دادن شغل با از دست دادن بیمه درمانی ارتباط مستقیم دارد و به دلیل نداشتن منبع درآمد نیز خدمات درمانی خصوصی برای بیکاران گران تمام می شود.
نرخ بیکاری در میان جوانان نیز روز به روز در حال افزایش است. در نوامبر سال گذشته، نرخ بیکاری در میان جوانان کمتر از ۲۵ سال از مرز ۵۰ درصد گذشت. کارخانجات یکی بعد از دیگری بسته می شوند و بر شمار این بیکاران نیز افزوده می شود. در حال حاضر نرخ بیکاری در کل یونان ۲۵ درصد گزارش می شود.
استولیوس فوتیاس که در یک کارخانۀ سیمان کار می کرده است، می گوید: “به ما اعلام کردند که خیلی ها را می خواهند از کار اخراج کنند و رقم ۲۲۶ نفر را اعلام کردند. مسالۀ وقت در میان است و همه از کار بیکار خواهند شد. همۀ ما منتظر رسیدن نوبتمان هستیم شاید این ماه، شاید ماه بعد، دیر یا زود نوبت بیکاری همه می رسد.”
از زمان آغاز بحران اقتصادی در یونان، آمار خودکشی نیز در این کشور افزایش یافته است. نرخ خودکشی در فقیرترین کشور اروپا در سال ۲۰۱۲ یعنی یکسال بعد از آغاز اجرای برنامه های ریاضت اقتصادی، ۳۵ درصد گزارش می شود. دولت جدید یونان می گوید بمنظور بهبود نسبی وضع اقتصادی مردم در داخل کشور برنامه های ریاضت اقتصادی را اجرا نخواهد کرد و همین مساله مورد مناقشۀ این کشور با وام دهندگان و اتحادیۀ اروپاست.