در این گزارش تحلیلی نحوه کار مرکز راهبردی «سیستم اطلاعات شنگن» که وظیفه جمع آوری، ارزیابی و به اشتراک گذاری داده ها کشورهای عضو را بر عهده دارد بررسی می شود. همچنین در مصاحبه با یک کارشناس به چالشهای
گزارش تحلیلی
پس از حملات پاریس، بار دیگر اروپا در شهر کپنهاک شاهد عملیات تروریستی بود. چگونه می توان در حین احترام به آزادی های اساسی با این نوع تهدیدات مقابله کرد؟
وظیفه اصلی مرکز راهبردی «سیستم اطلاعات شنگن» واقع در شهر استراسبورگ، جمع آوری، ارزیابی و به اشتراک گذاری داده های کشورهای عضو پیمان «شنگن» است.
بیست و هشت کشور از خدمات این مرکز استفاده می کنند که شامل اکثر کشورهای عضو اتحادیه اروپا به اضافه ایسلند، نروژ، سوئیس و لیختن اشتاین هستند. بریتانیا نیز تقاضای خود را برای استفاده از اطلاعات این مرکز ارائه داده است.
استفان براندز از مدیران این مرکز درباره تاثیر عملیات تروریستی پاریس بر نحوه کارش به یورونیوز گفت: «پس از حمله پاریس و برای این که مطمئن شویم همه کشورها اروپایی عضو به سیستم دسترسی دارند، نظارت را افزایش دادیم.»
حجم اطلاعات ذخیره شده در این مرکز به شکل چشمگیری در حال افزایش است. در حال حاضر بیش از ۵۷ میلیون داده در این سازمان که هفت روز هفته و به شکل بیست و چهار ساعت مشغول کار است، نگهداری می شود.
برنارد کریچ، رئیس بخش عملیات درباره سرعت عمل به اشتراک گذاری اطلاعات در بین کشورهای استفاده کننده از این سیستم گفت: «اگر خبر دزدیده شدن یک خودرو در یکی از کشورهای عضو سیستم مشترک اطلاعات حوزه «شنگن» را اعلام کنیم، پنج دقیقه بعد همه اعضا مطلع خواهند شد.»
آقای کریچ در ادامه با اشاره به آمار سال ۲۰۱۳ میلادی گفت: «بر مبنای آمار سال ۲۰۱۳ میلادی، به کمک این سیستم ۸۰ هزار نفر و شیء شناسایی و کشف شدند.»
پس از عملیات تروریستی پاریس که منجر به مرگ هفده نفر شد، تعدادی از کشورهای اروپایی خواستار اصلاحاتی در پیمان «شنگن» شده اند، اصلاحاتی که در نهایت می تواند موجب افزایش کنترل بیشتر بر مرزها شود.
مصاحبه با کارشناس بنیاد مطالعات اروپایی
تا چه میزان کشورهای مختلف اروپایی به شکل موثر از امکانات فعلی استفاده می کنند. برای بررسی این موضوع، مارگاریتا اسفورزا، گزارشگر یورونیوز با سیرخیو کریرا، کارشناس ارشد بنیاد «مطالعات اروپایی» گفتگو کرده است:
یورونیوز: شما بتازگی تحقیقی درباره راه های مبارزه با تروریسم در اروپا پس از حملات پاریس منتشر کردید. یکی از تمهیدات پلیس افزایش کنترل و نظارت بود. این مسئله در بلژیک به پلیس کمک کرد تا چند شبکه را پیش از فعال شدن، شناسایی و متلاشی کند. آیا این شیوع مناسبی برای مبارزه با افرادی که «گرگ تنها» خوانده می شوند، هست؟
سیرخیو کریرا: اتحادیه اروپا باید مشارکت بیشتری داشته باشد و از اعضا حمایت کند. با اطلاعات کم هم می شود کارهای زیادی انجام داد. با قانون هم تطابق دارد. اطلاعات زیاد درباره همه کس و هم چیز مفید نیست. نیروهای پلیس و سرویس های امنیتی به اطلاعات موثق و با ارزش احتیاج دارند. اطلاعاتی که مدرک باشد و به روند دادرسی های جنایی کمک کند.
یورونیوز: چه تفاوتی بین این داده های و داده های که در حال حاضر داریم وجود دارد؟ این داده ها چگونه می توانند موثرتر باشند؟
سیرخیو کریرا: به جای تحقیق درباره افرادی که سوء سابقه ندارند و پرداختن به همه چیز باید تمرکز را بر روی کسانی گذاشت که سابقه کیفری دارند. پلیس به مدرک احتیاج دارد.
یورونیوز: اگر اطلاعات (افراد سابقه دار را) داشته باشیم می توانیم از انجام یک عملیات جلوگیری کنیم؟
سیرخیو کریرا: بله، دقیقا. باید این افراد تحت نظارت بیشتر قرار بگیرند، نه تمام افراد یک جامعه. این روند باعث استفاده بهینه از منابع می شود.
یورونیوز: آیا پیشنهاد نخست وزیر ایتالیا و لیبرالها در پارلمان اروپا درباره ایجاد یک «تشکیلات اطلاعاتی اروپایی» واقعگرایانه است؟
سیرخیو کریرا: آیا واقعا به یک «تشکیلات اطلاعاتی اروپایی» احتیاج داریم؟ مدیریت سرویس های اطلاعاتی از اختیارات دولت هر کشور است. این موضوع در صلاحیت حکومت ها است. با این وجود درباره مبارزه با تروریسم سرویسهای اطلاعاتی و پلیس وظایف مشترکی دارند و بین آنها ارتباط است. در این زمینه اتحادیه اروپا توانایی های دارد و می تواند نقش خودش را بازی کند و بگوید به استانداردهای بهتری و پاسخگویی بیشتر نیاز داریم. درباره ارزشهای مشترک بحثی وجود ندارد. در مسیر مبارزه با تروریسم حاکمیت قانون و حقوق اساسی باید رعایت شود.