NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

روحانی در میدان جنگ اقتصادی

روحانی در میدان جنگ اقتصادی
Copyright 
نگارش از Ali Kheradpir
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
آگهی

حسن روحانی، رئیس جمهوری جدید ایران که در ورزشگاه شیرودی تهران و در جمع هوادارانش گفت: «آقایانی که کشور را به این روز انداخته اید، دیگر مردم شما را نمی خواهند.» به مرور در مناظره های تلویزیونی و همینطور در سخنرانی های پس از اعلام پیروزی اش، درباره وضعیت کشور روشن تر سخن گفت.

او پس از رد صلاحیت اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام از حمایت وی و نیز در پی کناره گیری محمدرضا عارف، از حمایت محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین و اصلاح طلب برخوردار شد. این در حالی است که جناح نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی، اختلافاتی عمیق با هاشمی رفسنجانی و خاتمی دارد.

آقای روحانی که بیست و چهارم خرداد و در همان نخستین دور انتخابات ریاست جمهوری با کسب اکثریت آرا پیروز شد، در تشریح وضعیت کشور، پس از دو دوره دولت محمود احمدی نژاد از تورم ۴۲ درصدی انتقاد کرد.

گزارش بانک مرکزی ایران و آمار مربوط به تورم نقطه به نقطه سه ماهه بهار امسال، سخن روحانی را تایید می کند.

به گفته رئیس جدید قوه مجریه «در دوران پس از جنگ ایران و عراق، این نخستین باری است که برای دو سال پی در پی رشد اقتصادی ایران منفی است.» وی همچنین یادآور شده است که دولت جدید ایران در صد روز نخست کار خود، «خواهد گفت که چه چیزی را تحویل گرفته است.»

تقویت تولید داخلی در برابر موج واردات بی رویه به ویژه از چین و نیز اشتغال زایی و بالاخره مهار تورم و در نتیجه افزایش قدرت خرید مردم از وعده های روحانی است.

هیات دولت جدید ایران در حالی باید وعده های بهبود اقتصادی رئیس جمهوری را تحقق بخشد که بانک جهانی در تیر ماه اعلام کرد ایران در بازپرداخت بیش از ۷۹ میلیون دلار وام خود طی شش ماه گذشته ناتوان بوده است.

تداوم این ناتوانی و باقی ماندن بدهی در حساب ایران نزد بانک جهانی می تواند راه این کشور را برای دریافت مجدد وام ناهموار سازد.

از سویی دیگر، در پی تشدید تحریم های اقتصادی، صادرات نفت ایران از بیش از دو میلیون بشکه در روز به کمتر از روزانه یک میلیون بشکه کاهش یافته است. ایران که وابسته به ارز حاصل از فروش نفت خام است، اکنون در مرحله ای قرار گرفته است که بدلیل تحریمها، در ازای صادرات نفت، کالا وارد می کند.

هدف غرب از اعمال تحریم های اقتصادی علیه ایران، تغییر رفتار حکومت تهران عنوان شده است و بر این اساس سایه تحریم های اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا تا زمان توافق درباره پرونده فعالیت های هسته ای ایران می تواند بر سر این کشور باقی بماند.

گفتگو با کامران دادخواه

درباره چشم انداز اقتصادی ایران و با توجه به روی کار آمدن دولت جدید، یورونیوز با دکتر کامران دادخواه، اقتصاددان و مدرس دانشگاه نورث ایسترن بوستون آمریکا گفتگویی انجام داده است:

یورونیوز: آیا می توان امیدوار بود که دولت جدید در میان مدت، در مهار تورم ۴۲ درصدی و افزایش ارزش پول رایج ایران موفق باشد؟

کامران دادخواه: بله. البته به سادگی میسر نیست ولی اکنون آقای روحانی سرمایه هایی دارند که اگر استفاده کنند و بتوانند به مردم هم تفهیم کنند که این امر برای عده ای مشکل خواهد بود، در این صورت می توانند در زمان قابل قبولی بین یک تا دو سال تورم را متوقف کنند. این کار در کشورهای دیگر هم از جمله در آلمان پس از جنگ جهانی اول و در آمریکا در سال های دهه هشتاد میلادی انجام شده است.

یورونیوز: اشاره کردید که آقای روحانی دارای سرمایه هایی هستند. در اینباره توضیح دهید.

آگهی

کامران دادخواه: در درجه اول، این طور که پیداست آمریکایی ها و اروپایی ها خوشبین هستند که این امکان وجود دارد که مسایلشان را با ایشان حل کنند و اگر مسایل را حل کنند و تحریم ها برداشته شود، برای ایران و دولتشان [فرصتی] خیلی خوب خواهد بود. از طرف دیگر مردم هم خوشبین هستند. ایشان اگر بتواند از این خوشبینی استفاده کند و تشویق کند و نشان دهد که مملکت برای کار و کسب و سرمایه گذاری امن و امان است، این دو امر خیلی کمک خواهد کرد.

یورونیوز: آقای روحانی به لحاظ دیدگاه اقتصادی به اقتصاد رقابتی گرایش دارد. با توجه به فعالیت اقتصادی سپاه پاسداران، چگونه می توان به برون رفت از فضای کنونی اندیشید؟. آیا دولت تکنوکرات با سپاه دچار چالش می شود؟

کامران دادخواه: حتما این اتقاق می افتد. نه تنها با سپاه که مهمترین است که البته با دیگرانی که منافعشان به خطر می افتد نیز دچار چالش خواهد شد. به هر حال این یک جنگ اقتصادی است و کار ساده ای نیست. بعدها هم ایشان نمی توانند مثل احمدی نژاد و دیگران بگویند که «نگذاشتند کار کنم». نه؛ دیگران هم به این سادگی تسلیم نخواهند شد. اگر ایشان جنم و برنامه دارد، باید جلو برود اگر نه، کاری انجام نخواهد شد.

یورونیوز: آیا شما فکر می کنید که به نبرد تحریم ها رفتن و تلاش برای رفع آن در حوزه اختیارات و تصمیم گیری رئیس جمهوری در ایران است؟

آگهی

کامران دادخواه: به احتمال زیاد نه، ولی اگر ایشان بتواند مردم را پشت سر خود داشته باشد و مساله را به آنها در میان بگذارد و همینطور، مساله را با سپاه و دیگر نهادها در میان بگذارد که آخر الامر همه بازنده خواهند بود، در اینصورت امکان حل مساله وجود دارد. گفتم که این کار مانند نبرد است. اگر کار ساده ای بود و هر کسی می توانست آن را انجام دهد، دیگر نیازی به رای گیری و انتخاب ریاست جمهوری نبود.

گزارش و گفتگو: علی خردپیر

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

ایران برای مذاکره در مورد برجام در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل اعلام آمادگی کرد

دیپلمات سابق ایران به یورونیوز: اگر در آینده جنگی دربگیرد، آن حمله روسیه به ایران خواهد بود

دو سالگی جنبش زن، زندگی، آزادی؛ چگونه تغییر در ظاهر و باطن جامعه ایران با وجود سرکوب رژیم رخ می‌دهد؟