یادگیری، روندی بی توقف

یادگیری در همه طول عمر، به معنی آموختن دائمی مهارت ها چه با آموزش رسمی در مدرسه و یا غیر رسمی است. این برنامه جهان دانش به راههای مختلف یادگیری در طول عمر با ارائه گزارش هایی از موریس و تایلند و گفتگو با یک کارشناس اختصاص دارد.
آموختن در تمام زندگی ادامه دارد. حتی بعد از اتمام مدرسه، یادگرفتن دانش و مهارتهای جدید تمامی ندارد. این هم باعث پیشرفت شخصی و هم متحقق کردن همه ظرفیتها و استعداهای انسان می شود.
موریس، آموزش مادام العمر، هر روز و همیشه
سواد تنها به معنی خواندن و نوشتن نیست. در دنیای مدرن امروزی، سواد یک ابزار ضروری برای زندگی مستقل و موفق است.
در یک مرکز آموزشی در موریس، دوره های آموزشی کاربردی، مهارتهای زندگی روزمره و حتی اصول اولیه کسب و کار را تدریس میکنند.
جمهوری موریس در همکاری با سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد، یونسکو، و چند نهاد دیگر، یک طرح پیشگام با هدف به رسمیت شناختن مهارتهای قبلی مردم و رسمی کردن آنها ارائه کرده است.
مدیر این مرکز آموزشی می گوید:“اینجا فقط مرکزی برای یادگیری خواندن و نوشتن نیست، بلکه با آموزش هایی که به مردم می دهیم، اعتماد به نفسشان بیشتر میشود، میتوانند دخل و خرج خانواده را تنظیم کنند و با داشتن زندگی بهتر، احساس کنند فرد مفیدتری در جامعه هستند.”
این برنامه انواع آموزشها را ارائه می دهد، از یاد گرفتن رفت و آمد با اتوبوس گرفته تا پر کردن فرم بانکی و خواندن نسخه و دارو. در حقیقت برنامه برای برطرف کردن نیاز هر کسی چیزی دارد. در حالیکه ۴۰۰ نفر در کشور از آن استفاده میکنند، هدف اصلی آن، کسانی است که هرگز به مدرسه نرفتهاند.
ابتدا ۲۴ نفر در اولین پروژه برای ارزیابی مهارتهایشان ثبت نام شدند.
کارکنان و دانش آموزان این مرکز معتقدند اگر یادگیری در همه طول عمر درست اعمال شود به برقراری زندگی سالم و متعادل در جامعه کمک خواهد کرد.
اما این توانایی ها و مهارت ها چطور ارزیابی میشود؟
مدیر مرکز می گوید:“آنها را برای یک گروه از داوران آموزشی می فرستیم. بعد از ارزیابی، به آنها دیپلم میدهند که در همه کشور معتبر است، بعد از آن می توانند ادامه تحصیل دهند یا یک حرفه را شرع کنند.”
در طی این دورهها، روحیه کار گروهی، گوش دادن فعال و انگیزه برای پیشرفت تقویت میشود.
به رسمیت شناختن آموزش غیررسمی و ادغام آن با آموزش رسمی باعث امیدواری بسیاری از مردم موریس شده است. آنها میتوانند زندگی خود را دوباره سرو سامان بدهند.
مصاحبه با رئیس کمیته جهانی یادگیری در همه طول عمر
سرعت سرسام آور فناوری وکهنه شدن دانشها و مهارتها، روزآمد کردن دانش را طلب میکند. ایو آتو رئیس کمیته جهانی “یادگیری در همه طول عمر” در گفتگو با یورونیوز میگوید پروژههای متفاوت این کمیته ۷ میلیارد نفر در تمام دنیا تحت پوشش خود دارند.
یورونیوز: امروزه مسئله آموزش در طول همه عمر، امر پذیرفته شدهای است. نظر شما به عنوان رئیس کمیته جهانی یادگیری در همه طول عمر در این باره چیست؟
ایو اتو، رئیس کمیته جهانی یادگیری در همه طول عمر:در حقیقت ما باید یادگیری در همه طول عمر را، به عنوان یادگیری از کودکی تا پایان عمر بدانیم. این شامل آموزش در خانواده، مدرسه، آموزش فنی یا حرفهای، آموزش عمومی و عالی میشود. حتی شامل آموزش کودکان در وقت آزاد آنها هم نوعی آموزش است. دغدغه ما تنها یک میلیارد ونیم دانش آموز و دانشجو رسمی در دنیا نیست، دغدغه ما هفت میلیارد دانش آموز در چارچوب یادگیری در همه طول عمر است. همه دنیا در حال یادگیری است.
یورونیوز:سازمان شما، کمیته جهانی دقیقا چه کاری انجام میدهد؟
ایو اتو، رئیس کمیته جهانی یادگیری در همه طول عمر:در حال حاضر یک نهاد غیر دولتی هستیم، یک پروژه تحقیقی مشارکتی با یونسکو داریم. ۸۰ نمایندگی ما درکشورهای مختلف نیز در آن همکاری دارند.
ما جلسات کاری برگزار می کنیم که اولین آن سال ۲۰۰۸ در مقر سازمان یونسکو انجام شد. دومین آن در شانگهای و بزودی سومین نشست را در مراکش در اکتبر ۲۰۱۲ برگزار خواهیم کرد. در این نشستها نظرات و ایدههای جدید در باره یادگیری در همه طول عمر را به بحث میگذاریم.
یورونیوز:چرا باید در همه عمر بیاموزیم؟
ایو اتو، رئیس کمیته جهانی یادگیری در همه طول عمر:به نظر من سه دلیل اصلی وجود دارد که ما انسانها را همیشه به چالش میکشد. این سه دلیل یادگیری در طول عمر را ضروری میکند. اولین، سرعت سرسام آور تغییر و تحول در دنیای فناوری و تاثیر آن در زندگی ما است. توسعه فناوری و روزآمد شدن لحظهای آن، انگیزهای برای یادگیری دائمی است.
دلیل دوم، شاغلان و متخصصان مایل هستند دردورههای متفاوت زندگی در مناطق و حوزههای مختلف کار کنند. دلیل سوم کهنه شدن دانش است. جهانی شدن و سرعت پیشرفت فناوریها، باعث کهنه شدن دانش و مهارتها میشود. اینها در مجموع ما را مجبور به روزآمد کردن دانش و روشن نگه داشتن دائمی موتور مغز میکند.
تایلند، آموزش اقلیت های نژادی در مناطق دوردست
قبیله کارن هیل، یکی از اقلیت های قومی در مناطق دورافتاده تایلند است. در حالی که برای این مردم داشتن احساس واحد با کل کشور و حتی ناحیه محلی و امرار معاش، کار سختی است، یکی ازمراکز محلی تلاش میکند زندگی آنها را بهبود ببخشد.
در مناطق محروم ارتفاعات شمال تایلند در نزدیکی مرز برمه در مرکز سوادآموزی جامعه مائوگو به روی همه روستائیان قبیله باز است. هدف این مرکز که سال ۱۹۹۸ تاسیس شده، انتقال دانش، برقراری کلاسهای فنی و حرفهای برای بومیان ، کمک به آنها برای کسب و کار و در نهایت بهبود زندگی مردم بومی و پیشرفت جامعه است.
یکی از چالشهای زمان تاسیس، تفاوت زبان آموزگاران تایلندی و بومیان با لهجه کارن بود.
یکی از آموزگاران می گوید: “ما برای تقویت و کمک به مردم بومی کارن به اینجا آمدیم. میخواهیم به خودشان متکی باشند. قبلا سواد نداشتند.حالا خیلی از آنها خواندن و نوشتن میدانند.”صنایع دستی بومیان کارن هیل معروف است. در مرکز آموزشی روستا، مردم این قبیله دانش و مهارتهایشان را با هم مبادله می کنند.
یکی از دانش آموزان دختر این مرکز می گوید:” پارچه بافی را بهتر یاد گرفتم. موقعی که کوچک بودم نمیدانستم چطور محصولاتم را بفروشم. حتی مادرم هم به این مرکز می آید تا رنگ کردن پارچه با رنگ طبیعی از درخت را یاد بگیرد.”
از آنجاییکه بعضی از آموزگارن تایلندی مایل نیستند به مناطق خیلی دور دست بروند، دانش آموزان سابق این مرکز، مربیان آینده این قبیله خواهند شد. آنها دانش را به نسل آینده انتقال میدهند.
آموزگاران به آنها یاد میدهند چطور طرحهایشان را بهتر کنند و روی پارچه هایشان قیمت بگذارند.
بسیاری از بومیان از راه کشاورزی و مزرعه داری و با یارانه دولتی زندگی را میگذرانند. با کمک این برنامه، اموزگارن به بومیان این منطقه کمک میکنند تا از لحاظ اقتصادی خودکفا باشند.
چطور یادگیری در همه طول عمر را میتوان تشویق کرد؟ نظراتتان را در صفحه شبکههای اجتماعی، با ما در میان بگذارید.
برنامه ما را می توانید از تلویزیون، آنلاین و شبکهای اجتماعی ببینید.