آخرین نتایج رسمی آرا شمارش شده در انتخابات پارلمانی کرواسی نشان میدهد که نامزدهای حزب حاکم از جناح محافظهکار به پیروزی قاطعانهای دست یافتند اما با این حال همچنان برای تشکیل دولت و ماندن در قدرت به حمایت گروههای راست افراطی نیاز دارند.
در این انتخابات که روز چهارشنبه ۱۷ آوریل (۲۹ فروردین) برگزار شد، رقابت اصلی میان زوران میلانوویچ، رئیس جمهور پوپولیست چپگرا و آندری پلنکوویچ، نخست وزیر دست راستی و غربگرا بود. پلنکوویچ، رهبر حزب حاکم موسوم به «اتحاد دموکراتیک کرواسی» یا اچدیزد است و میلانوویچ که رئیس «حزب سوسیال دموکرات» یا اسدیپی است، ائتلافی از احزاب میانهرو و چپ را در این انتخابات رهبری میکرد.
کمیسیون انتخابات کرواسی با شمارش بیش از ۹۰ درصد آرا اعلام کرد که از مجموع ۱۵۱ کرسی مجلس این کشور، اچدیزد ۶۰ کرسی و اسدیپی ۴۲ کرسی را به دست آورده است. «جنبش ایالتی» از جناح راست افراطی با ۱۴ کرسی در جایگاه سوم قرار گرفت و به این ترتیب در مذاکرات آتی برای تشکیل دولت نقشی کلیدی را به دست آورد.
یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید
پلنکوویچ در نطق پیروزی خود گفت: «از فردا صبح ترکیب اکثریت پارلمانی جدید را برای تشکیل دولت سوم خود آغاز خواهیم کرد. مایلم به احزاب دیگری که از اچدیزد شکست خوردند تبریک بگویم.»
ساعاتی قبل از بسته شدن حوزههای رأیگیری، میزان مشارکت بیش از ۵۰ درصد اعلام شد که یک رکورد در کرواسی محسوب میشود.
این انتخابات در حالی برگزار شد که کرواسی، یکی اعضای اتحادیه اروپا و ناتو، با بالاترین نرخ تورم در منطقه یورو، کمبود نیروی کار، مهاجرت غیرقانونی و پروندههای فساد گسترده دست و پنجه نرم میکند.
در رقابت برای ۱۵۱ کرسی مجلس کرواسی، نه تنها سیاستهای داخلی آینده این کشور ۴ میلیونی بالکان، بلکه موضوع همپیمانی با اتحادیه اروپا در مواجهه با بیثباتی ناشی از تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین نیز در میان بوده است.
با به قدرت رسیدن اچدیزد، کرواسی به مسیر غربگرایانه در حمایت از اوکراین در مبارزه با روسیه ادامه خواهد داد. زوران میلانوویچ که بر خلاف رأی دادگاه و بدون استعفا از سمت ریاست جمهوری برای شرکت در انتخابات پارلمانی و کسب مقام نخست وزیری خیز برداشته بود، از منتقدان اتحادیه اروپاست و رویکرد نزدیکی به روسیه دارد.
ریاست جمهوری در کرواسی یک مقام تشریفاتی است و عملا نخست وزیر است که اداره امور کشور و اعمال قدرت و سیاسی را بر عهده دارد.
میلانوویچ، پلنکوویچ و حزبش را به «فساد و دزدی گسترده» از بودجه دولتی متهم کرده است.
پلنکوویچ که از سال ۲۰۱۶ رهبری دولت را بر عهده داشته است، بارها این اتهامات را رد کرده و گفته بود که میلانوویچ اگر نخست وزیر شود، کشور را از اتحادیه اروپا دور و به روسیه نزدیکتر خواهد کرد.
آندری پلنکوویچ روز پنجشنبه به بروکسل، پایتخت بلژیک سفر کرد تا در نشست رهبران اتحادیه اروپا که از جمله برای بحث درباره تنش خاورمیانه و تحریمها علیه ایران تشکیل میشود، شرکت کند.