سازمان نظارت بر مواد مخدر اروپا در گزارش جامع سال ۲۰۲۰ خود اعلام کرد همهگیری کرونا تاثیری «آنی» بر تولید و مصرف مواد مخدر در این قاره گذاشته و بازار خرید و فروش آن را مختل کرده است.
سازمان نظارت بر مواد مخدر اروپا در گزارش جامع سال ۲۰۲۰ خود اعلام کرد همهگیری کرونا تاثیری «آنی» بر تولید و مصرف مواد مخدر در این قاره گذاشته و بازار خرید و فروش آن را مختل کرده است.
این گزارش که امروز سهشنبه ۲۲ سپتامبر (۱ مهر) منتشر شده است نشان میدهد تدابیر قرنطینه وضع شده برای شهرها و کشورهای اروپایی به منظور مقابله با شیوع بیماری کووید-۱۹، وضعیت را برای مشتریان، فروشندگان و همچنین مجریان قانون تغییر داده است.
بنابر آمار جدید و به دلیل اعمال سیاست قرنطینه میزان قرصهای مخدری که غالبا در محیطهای اجتماعی یا مهمانیها مصرف میشوند، همچون کوکائین یا اکستازی، پایین آمده است.
گزارش افزوده است که تغییر در الگوی مصرف همچنین به این دلیل باشد که رساندن این مواد، به دلیل بستهشدن مرزها، از زنجیره تولید تا مصرفکننده دچار اختلال شده باشد.
این در حالی است که علاقه به مصرف بنزودیازپینها یا همان آرامبخشها در بازار روانگردانها بالا رفته است.
آژانس اروپایی نظارت بر مواد مخدر در این گزارش آورده است که استفاده از وسائل مشترک برای استفاده از مواد مخدر، همچون نی برای کوکائین یا لوله و قاشق برای کراک یا هروئین، ریسک ابتلا به ویروس کرونا را در مصرفکنندگان بالا برده است.
این گزارش همچنین برآورد کرده است که اعمال محدودیتهای تردد در کشورهای اروپایی باعث تغییر در نحوه فروش مواد مخدر شده و خریدن این دست مواد از طریق فروش آنلاین و با استفاده از بازارهای سیاه Darknet، شبکههای اجتماعی و اپلیکیشنهای پیامرسان رمزگذاری شده افزایش یافته است.
به این سبب معاملات حضوری کمتر شده و استفاده از پول نقد نیز کاهش یافته است.
الکسیس گوسدیل، مدیر آژانس مواد مخدر اتحادیه اروپا در این باره گفت: «بیماری همهگیر کووید-۱۹ تاثیر آنی و مخربی بر مصرف مواد مخدر، زنجیره تولید و خردهفروشی آن داشته است.»
وی افزود: «در حالی که تاثیر بلندمدت این همهگیری هنوز باید به طور کامل ارزیابی شود، با این حال در کوتاه مدت تغییراتی حاصل شده است همچون نقش روبهگسترش ابزارهای دیجیتال در صنعت خرید و فروش مواد مخدر.»
یک یافته دیگر گزارش، افزایش شمار مرگ بر اثر سوءمصرف موادمخدر در میان افراد بالای ۵۰ سال است. بر طبق اعلام این نهاد، در بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۸ شمار افراد بالای پنجاه سالی که در اثر مصرف بالای مواد مخدر فوت کردهاند ۷۵ درصد رشد داشته است.
این گزارش میگوید افزایش مرگ افراد بالاتر از ۵۰ سال بر اثر سوءمصرف مواد نشان از خطر بالقوه مصرف طولانیمدت این مواد برای جوانان دارد.
تخمین زده میشود در سال گذشته حدود ۲۰ میلیون جوان در اروپا از مواد مخدر استفاده کرده باشند.
این آژانس نظارتی اروپایی درباره عملیات تعقیب کارتلهای مواد مخدر نیز خاطرنشان کرده است که تولید و عرضه محمولههای بزرگ مواد مخدر در این قاره همچنان در حال افزایش است، بخصوص محمولههای کوکائین، حشیش و هروئین که از طریق دریا منتقل میشوند. با این حال همزمان آمارها نشان میدهد که عملیات رهگیری و ضبط این محمولهها نیز افزایش یافته است.
طبق این گزارش بلژیک، اسپانیا و هلند از جمله کشورهایی هستند که بیشترین محمولههای عظیم مواد مخدر را توقیف کردهاند.