آلمان کشور مدافع محیط زیست و سرزمین انرژیهای سبز خوانده میشود. در حالیکه میزان تولید و مصرف زغال سنگ در آن بالاست. چگونه این کشور موفق شده خود را طرفدار محیط زیست را نشان بدهد؟
آلمان، یکی از پیشگامان انرژیهای پاک در اروپاست. این کشور قصد دارد تا سال ۲۰۲۰ میلادی میزان گسیل گازهای گلخانه ای را نسبت به سال ۱۹۹۰ میلادی به ۴۰ درصد کاهش داده و تا سال ۲۰۳۰ میلادی سهم منابع تجدیدپذیر خورشیدی و بادی را از یک سوم به ۶۵ درصد برساند.
از سوی دیگر، لابیهای طرفداران زغال سنگ در این کشور نفوذ زیادی دارند. حذف کامل زغال سنگ هزاران شغل را نابود میکند.
مطالب یورونیوز را در واتساپ دریافت کنید
همزمان با مذاکرات سیاستمداران، طرفداران و مخالفان زغال سنگ در آلمان در «کمیسیون حذف زغالسنگ» در برلین -که قرار است جدول زمانی توقف کامل استخراج این سوخت فسیلی را تا پایان سال جاری ارائه کند- ماشینهای جنگلزدایی شرکت تولید انرژی موسوم به RWE ، یکی از بزرگترین شرکتهای تولید انرژی در آلمان، مشغول تخریب جنگل ۱۲هزار ساله «هامباخ» برای گسترش معادل روباز و استخراج زغال سنگ قهوهای هستند.
فعلان محیط زیست و نیروهای پلیس به طور مرتب به خاطر گسترش بزرگترین معدن روباز زغال سنگ در نزدیکی ج این جنگلها باهم درگیر میشوند.
سوفی کلوده خبرنگار یورونیوز در این باره با کلاودیا کمفرت، کارشناس محیط زیست گفتگو کرده است.
لابیهای زغالسنگ تا چه حد روی سیاستمداران نفوذ دارند؟
یورونیوز: دولت آلمان کمیتهای را به منظور برنامه ریزی برای خروج از زغال سنگ در نظر گرفته است. این درحالی است که یک معدن بسیار بزرگ زغال سنگ در جنگلهای «هامباخ» در حال گسترش است. آيا باید برنامه دولت برای حذف زغال سنگ را جدی گرفت؟
کلودیا کمفرت: «با توجه به اهدافی که دولت تا سال ۲۰۲۰ و ۲۰۳۰ میلادی برای خود تعیین کرده، برنامه قطع وابستگی به زغال سنگ جدی به نظر میرسد. البته محدودیتهای بزرگی پیش روی این اهداف وجود دارد و لابی مدافعان زغال سنگ هم بسیار بسیار قوی است. دولت برای تعیین برنامه زمانی دقیق برای حذف زغال سنگ تاخیر داشته و نتیجهاش چیزی است که امروز شاهدش هستیم: بحثهای زیادی درباره زمان و چگونگی تعطیلی نیروگاههای زغال سنگ وجود دارد.»
یورونیوز: گفتید لابیهای طرفدار زغال سنگ بسیار قوی هستند. آیا روی سیاستمداران هم نفوذ هم دارند؟
کلودیا کمفرت: «بله قدرتمند هستند. زیرا طی دهههای گذشته در آلمان و به ویژه در غرب کشور روی سیاستمداران نفوذ داشته اند. پیوندی قوی با حزب سوسیال دموکرات برقرار کرده و با اتحادیههایی که برای کارگران زغال سنگ مبارزه میکنند، ارتباطی قوی دارند.»
توقف تولید برق هستهای و قطع وابستگی به زغالسنگ به طور همزمان ممکن است؟
یورونیوز: اما به نظر میرسد تعداد مشاغل بخش زغال سنگ، کمتر از مشاغل مربوط به انرژیهای تجدیدپذیر است
کلودیا کمفرت: «در بخش زغال سنگ ۲۰ هزار شغل و در بخش انرژیهای تجدیدپذیر ۴۰۰هزار شغل وجود دارد.»
یورونیوز: قرار است کمیسیون حذف زغال سنگ تا پایان سال جاری میلادی یک ضرب الاجل برای حذف زغال سنگ تعیین کند. به نظرتان چه موقع خواهد بود؟
کلودیا کمفرت: «به محض اینکه انرژیهای تجدیدپذیر را جایگزین زغال سنگ کنیم معادن زغال سنگ را می بندیم. به این منظور ابتدا باید برای افزایش سهم انرژی های سبز در تامین انرژی بیشتر تلاش کنیم. گام بعدی، تعطیل کردن تعداد زیادی از معادن زغال سنگ است زیرا بیشتر از نیازمان برق تولید میکنیم. سپس باید سهم زغال سنگ در تولید برق را حداکثر تا سال ۲۰۳۰ میلادی به مرور کاهش بدهیم به طوریکه تا آن موقع منابع تجدیدپذیر به طور کاملا جای سوختهای فسیلی را بگیرد. اما برای همه اینها نیاز به زمان داریم.»
بیشتر بخوانید:
یورونیوز: آلمان قرار است تا سال ۲۰۲۲ تولید برق هستهای را قطع و در نهایت قصد دارد ذغال سنگ را حذف کند. آیا انجام این دو کار به طور همزمان منطقی و واقع بینانه است؟
کلودیا کمفرت: «نه نمیتوان این دو کار را همزمان انجام داد. تا سال ۲۰۲۲ تولید برق از انرژی هسته ای را متوقف خواهیم کرد و بعد از آن نوبت به زغالسنگ میرسد . باید تا سال ۲۰۳۰ سهم ۴۰ درصدی زغال سنگ در تامین برق را به صفر برسانیم. این اهداف در صورتی واقع بینانه است که سهم انرژیهای تجدید پذیر را به طور گسترده افزایش دهیم.»
یورونیوز: وضعیت آلمان لحاظ مصرف و تولید زغال سنگ در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی چگونه است؟ میتوان گفت آلمان شاگرد تنبل کلاس است؟
کلودیا کمفرت: «سهم زغال سنگ به ویژه زغال سنگ قهوهای که بیشترین میزان گازهای گلخانه را منتشر میکند، بسیار بالا و در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی سهم بزرگی است. باید آن را کاهش بدهیم زیرا میخواهیم در دوره گذار، بیشتر از انرژی های تجدیدپذیر استفاده کنیم. زغال سنگ جایی در این سناریو ندارد. در نتیجه باید در این زمینه در اروپا بهترین عملکرد را داشته باشیم و نشان بدهیم که این مسئله را جدی گرفتهایم.»
یورونیوز: چرا تصور میشود که آلمان کشور مدافع محیط زیست و انرژیهای سبز است، در حالیکه میزان تولید و مصرف زغال سنگ در آن بالاست. چگونه آلمان موفق شده خود را طرفدار محیط زیست را نشان بدهد؟
کلودیا کمفرت: «بله، این سوال مهمی است. ما با یک تناقض روبرو هستیم. زیرا هم باید سهم زغال سنگ را در تولید انرژی کاهش دهیم و ما میخواهیم همان قدر که بقیه دنیا ما را طرفدار محیط زیست می بینند، سبز باشیم. این اولین گام است. ما باید این را ثابت کنیم در غیر این صورت اعتبارمان را از دست میدهیم.»