کارشناسان میگویند رشد حریقهای طبیعی که ۲۰ سال پیش فقط یک احتمال بود، امروز یک واقعیت است.
این برنامهٔ ماهانهٔ تغییرات آبوهوایی به تأثیر تحلیل اطلاعات هواشناسی در پیشبینی حریقهای طبیعی اختصاص دارد. کارشناسان میگویند رشد حریقهای طبیعی که ۲۰ سال پیش فقط یک احتمال بود، امروز یک واقعیت است.
اطلاعات هواشناسی ماه مارس از چشم ماهوارهٔ کپرنیکوس
ماه مارس در کل نسبت به پنج سال گذشته سردتر بود، گرچه میانگین دمایش ۰.۲ درجه بالاتر از میانگین سالهای ۱۹۹۱ تا ۲۰۲۰ بود.
دمای اروپا تغییر شدیدی نداشت اما در دیگر نقاط زمین تغییر دمای زیادی مشاهده شد. در شمالِ سیبری و غربِ قطب شمال، دما ۶ درجه سردتر از معمول را داشتیم. و همزمان گسترهٔ وسیعی از زمین گرمتر از معمول بود، از شبهجزیرهٔ عربستان و چین گرفته تا مغولستان و شرق روسیه.
همچنین، نمودار سطح یخهای قطبی، با مقایسهٔ سطح یخ از سال ۱۹۷۹ تا کنون، کاهشی کلّی را در ماه مارس نشان میدهد.
گرم شدن زمین و افزایش خطر حریقهای طبیعی
گرم شدن زمین خطر آتشسوزیهای طبیعی را بیشتر میکند. برای کاستن از این خطر گروهی از پژوهشگران در ساخت سامانهٔ هوشمند پیشبینی حریق با آتشنشانان همکاری میکنند.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
حریقی که تپهای را در تاراگونای اسپانیا سوزانده نمونهای از آتشسوزیهای طبیعی اخیر است که حرارت و سرعتش بیشازپیش است و هفتهها زیرخاک فعال میماند.
مارک کاستلنو، کارشناس مهار آتش میگوید : «آتش در لایهٔ زیرین خاک، نزدیک ریشهها باقی میماند و از نو شروع میشود، امری که در سه هفتهٔ گذشته ۱۱ بار اینجا تکرار شده، و نمونهٔ روشنی از تغییر رفتار حریق طبیعی در سالهای گذشته است.»
سامانهای هوشمند برای پیشبینی احتمال حریقهای طبیعی
بخشی از تغییرات اخیر به گرمتر شدن هوا بر میگردد و پژوهشگران میخواهند با ساخت یک سامانهٔ هوشمند، آتشسوزی طبیعی را پیشبینی کند و در این مسیر از آتشنشانان کمک میگیرند.
لایا، رومرو، مدیر پروژهٔ لوبهلیا ارت دراینباره میگوید: «کار با آتشنشانها که هر روز عملیات اطفای حریق دارند و رفتار حریق را بهخوبی میشناسند اطلاعات دستاولی در اختیار ما میگذارد که سبب میشود از مدلهای نظری فراتر برویم و واقعا از تمامی اطلاعاتِ در دسترس استفاده کنیم.»
شرکت لوبهلیا ارت در بارسلون، میکوشد به کمک هوش مصنوعی حجم عظیمی از اطلاعات را برای پیشبینی حریقهای طبیعی بهکار بگیرد. اینها اطلاعاتی است دربارهٔ پوشش گیاهی، عوارض طبیعی، بارش و دما که در کنار شبیهسازی وضعیت آبوهوا در بلندمدت و عنصر مهمی نظیر نقشههای رطوبت خاک نظیر این بهکار گرفته میشود.
لایا میافزاید: «خشکسالی خطری است که نوعی اینرسی انباشتشدن دارد. البته به این معنا نیست که اگر امروز باران نیامد خشکسالی میشود. بلکه باید روندهای گذشته را دید و بهترین شاخص این روندها رطوبت خاک است که نشان میدهد مثلا در دو سه ماه آینده احتمال حریقِ طبیعی زیاد است.»
این امر که بتوان از ماهها پیش مناطقی را تشخیص داد که در خطر حریق هستند به آتشنشانان کمک میکند تا اقدامات احتیاطی را در پیش بگیرند و از منابع محدودشان بهترین بهره را ببرند. گرچه حریقهای طبیعی با این کار بهکلی از بین نمیروند اما دستکم خسارات ناشی از آنها محدود خواهد شد.