دولت جدید عراق که از ماه اکتبر قدرت را در دست گرفته با این اقدام نشان می دهد که بر سر مسئله مهم تولید و صادرات نفت میادین شمالی این کشور و نیز تقسیم درآمد ناشی از آن با کردها رویکردی توافقی در پیش گرفته است.
دولت فدرال و مقامات کردستان عراق بر سر از سرگیری صادرات نفت استان کرکوک به ترکیه به توافق دست یافتند.
این توافق که وزارت نفت عراق از آن خبر داه در حالی صورت می گیرد که استخراج و صادرات نفت این منطقه از حدود یکسال گذشته توسط مقامات دولتی از دست کردها خارج شده بود.
عراق ابتدای سال جاری میلادی از تصمیم برای صادرات نفت منطقه کرکوک به ایران خبر داده بود. وزیر نفت عراق اعلام کرده بود که مرحله نخست این طرح به صادرات حدود ۳۰ هزار بشکه از طریق کامیون نفت کش اختصاص دارد.
دو کشور همچنین اعلام کرده بودند که قصد دارند برای انتقال مستمر و روزانه نفت خام به پالایشگاه های ایران اقدام به احداث خط لوله کنند.
صادرات محصول میادین نفتی کرکوک به ایران در قالب قرارداد سواپ یا معاوضه فرآورده های نفتی انجام می شد. بر اساس مفاد این قرارداد بغداد متعهد شده بود که روزانه حداکثر ۶۰ هزار بشکه نفت خام تولید شده به ایران تحویل دهد و فراورده ای نفتی به همین میزان در جنوب عراق تحویل بگیرد.
بیشتر بخوانید:
مسئولان اقلیم خودمختار کردستان عراق بدین ترتیب از روز جمعه انتقال نفت خام میادین نفتی کرکوک به ترکیه را از طریق خط لوله تعبیه و ساخته شده توسط این منطقه از سر گرفتند.
اقلیم کردستان عراق سال ۲۰۱۳ با کوتاه کردن خط لوله ۹۷۰ کیلومتری عراق که از ده هشتاد میلادی نفت خام را به بندر جیحان در ترکیه منتقل می کرد توسط خط لوله مختص خود که درامتداد خط لوله قبلی احداث شده بود نفت خام به ترکیه صادر می کرد.
وزارت نفت عراق با اشاره به غیر قابل استفاده بودن خط لوله قدیمی و نیز توافق اولیه میان دولت و مسئولان محلی در کردستان تاکید کرد که قرار است از این پس روزانه حدود ۵۰ تا ۱۰۰ هزار بشکه نفت خام از طریق خط لوله کردستان به ترکیه صادر شود.
بغداد پاییز سال ۲۰۱۷ با اعزام خودورهای زرهی کنترل میادین نفتی شمال کرکوک، منطقه ای مرزی در کردستان عراق را از دست مقامات محلی خارج کرد. این میادین ظرفیتی معادل تولید ۴۲۰ هزار بشکه نفت خام در روز دارد.
پس از بحران سال گذشته در منطقه که به واسطه برگزاری همه پرسی استقلال ایجاد شد، جامعه بین الملل و در راس آن آمریکا، بغداد و اربیل برای دستیابی به یک توافق تحت فشار قرار دادند.
دولت جدید عراق که از ماه اکتبر قدرت را در دست گرفته با این اقدام نشان می دهد که بر سر مسئله مهم تولید و صادرات نفت میادین شمالی این کشور و نیز تقسیم درآمد ناشی از آن با کردها رویکردی توافقی در پیش گرفته است.
منابع غربی بویژه مقامات آمریکایی بر این باورند که نفت کرکوک می تواند تا اندازه ای کمبود ناشی از تحریم صادرات نفت ایران را جبران کند.