قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال روز سه شنبه برای اولین بار طی هفت سال گذشته به زیر رقم ۴۰ دلار سقوط کرده است. پیش از این نیز قیمت نفت سبک ایالات
قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال روز سه شنبه برای اولین بار طی هفت سال گذشته به زیر رقم ۴۰ دلار سقوط کرده است. پیش از این نیز قیمت نفت سبک ایالات متحده آمریکا در بازار معاملات نفتی نیویورک به این سرنوشت دچار شده بود. برخی کارشناسان پیش بینی می کنند قیمت نفت برنت حتی به رقم ۳۵ دلار در ازای هر بشکه برسد.
تصمیم سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک مبنی بر عدم کاهش سطح تولید نفت خود و عرضه بالای طلای سیاه در بازار نقش مهمی در این روند داشته اند. تناسب عرضه نفت با میزان تقاضا در بازار از بین رفته است.
جرمی بت استون کر، کارشناس «چارلز استنلی» شرکت بریتانیایی مدیریت سرمایه گذاری و مطالعات اقتصادی می گوید: «اوپک دیگر قیمت نفت را کنترل نمی کند. این سازمان تولید حتی نیمی از نفت دنیا را بر عهده ندارد. علیرغم تلاشهای زیاد برای دستیابی به یک توافق در زمینه کاهش حجم تولیدات این سازمان، نتیجه ای در این مورد بدست نیامد. در حال حاضر به نظر می رسد تنها گرایش بازار، تا زمان دستیابی به کاهش قابل توجه روند تولیدات، بسمت افت قیمت نفت است.»
سقوط قیمت نفت، قیمتها در بخش فرآورده های نفتی و بنزین را نیز کاهش داده و قدرت خرید مصرف کنندگان را نسبتا بالا برده است. اما فرآورده های نفتی و محصولات بخش انرژی مشمول مالیات هستند امری که مانع سقوط چشمگیر قیمت بنزین و سوخت برای مصرف کنندگان می شود.
جرمی بت استون کر در ادامه می گوید: «سقوط قیمت نفت خام بر روی کاهش قیمت بنزین تاثیر مستقیم دارد و قدرت خرید مردم را بویژه در این زمان مهم سال مسلما افزایش داده است. اما درباره تداوم این کاهش شدید قیمت برای مشتریان تردید وجود دارد.»
اوپک برای حفظ نفوذ و سهم خود در بازار معاملات نفتی و مقابله با روند تولید نفت کشورهای غیر عضو و تولید نفت شیل، حجم تولید خود را کاهش نداده است. تولید نفت روزانه این سازمان به رقم ۳۲ میلیون بشکه می رسد. اما نسبت به استراتژی عدم کاهش سطح تولید نفت این سازمان بین اعضای آن شکاف وجود دارد. برخی کشورها از جمله ونزوئلا و الجزائر با این سیاست موافق نیستند.