علیرغم حکومت کمونیستی، ویتنام در دهه نود میلادی با دنبال کردن سیاست اقتصاد آزاد توانست به رشدی بیسابقه دست یابد، اما بحران مالی جهانی، وضعیت را برای جمعیت نود میلیونی این کشور دشوار کرده است.
صنایع تولید مواد غذایی یکی از نخستین بخشهایی از اقتصاد بود که دولت، آن را خصوصی کرد. ویتنام در حال حاضر یکی از برترین تولید کنندگان شکلات مرغوب در آسیاست.
یکی از مدیران کارخانه شکلات سازی ویتنام که اهل فرانسه است می گوید: “شکلاتهای ما معرف کیفیت مرغوب، اصالت و طعم خوب است که در محل ( حومه هوشی مین سیتی) ساخته می شود. ما می خواهیم صنعت تولید شکلات را به هنر تولید تبدیل کنیم.”
شکلاتهای ساخت این کارخانه بخاطر سیاست تولید آن ،به سراسر جهان صادر می شود. یکی دیگر از صاحبان این نهاد می گوید: “برای نخستین بار، دولت مهر تایید خود را بر تولیدات ما گذاشته است که فکر می کنم با نفوذ اتحادیه اروپا بی ارتباط نبوده است. این روندی جالب در جهت شناسایی کیفیت تولیدات ویتنام است.”
همانند بسیاری از کشورهایی که با حکومت کمونیستی، دارای اقتصاد کاپیتالیستی هستند، ویتنام دارای یک طبقه متوسط مصرفی است. به همین دلیل، اتحادیه اروپا از دو سال پیش مذاکرات آزاد سازی بازرگانی با ویتنام را آغاز کرده است.
آنتونیو تاجانی، کمیسر اتحادیه اروپا در امور صنایع می گوید: “اگر بخواهیم صنایع اتحادیه را از حالت محلی در بیاوریم، باید آنها را بین المللی کنیم. متاسفانه تنها سیزده درصد صنایع کوچک و متوسط اروپا در خارج از مرزهای آن فعالیت دارند.”
اتحادیه اروپا مبلغ چهار میلیون یورو به حمایت از صنایع کوچک و متوسط در ویتنام اختصاص داده است، اما مقررات دولتی و بسته بودن دیدگاههای یک حکومت کمونیستی، کار را آسان نمی کند.
فرانتس یسن، سفیر اتحادیه اروپا در ویتنام می گوید: “تا جایی که به آزادی بیان مربوط می شود، ویتنام کشوری دشوار است. اگر دولت طالب سرمایه گذاریهای اروپایی باشد، باید متوجه این باشد که سرمایه دار تنها در چهارچوب اقتصادی عمل نمی کند، بلکه به جهات اجتماعی و سیاسی آن هم توجه دارد.”
توریسم یکی از صنایعی است که در ویتنام قابلیت توسعه فراوانی دارد، اما علیرغم اراده سیاسی طرفین، هنوز میان اتحادیه اروپا و ویتنام در مورد مقررات صدور روادید، موانعی وجود دارد.
انگوین ون توان، دبیر کل صنایع جهانگردی در ویتنام می گوید: “امیدوارم همکاریهای میان اتحادیه اروپا و ویتنام تنها در یک جهت نباشد. ما خواهان حمایت اتحادیه هستیم، اما می خواهیم تعداد جهانگردان ویتنامی که از کشورهای اتحادیه بازدید می کنند، افزایش یابد.”
این امری محال نیست، اما به گفته یانش چیرچه، رئیس انستیتوی بین المللی جهانگردی، هدف اتحادیه، دستیابی به بازار ایجاد مراکز جهانگردی و برگزاری تورهای سفر به ویتنام است: “در ارتباط با سرمایه گذاری، تولید ابزار، امور فنی و آموزشی، صنعت عمده ای است. فرصتهای عمده ای هم در زمینه های ورزشی و فرهنگی وجود دارد.”
شرکت تولید قهوه “اوری بری” توسط یک تاجر محلی در قلب یک سازمان غیر دولتی و غیر انتفاعی ایجاد شد. هدف آن دور زدن دلالها و واسطه هاست. سرمایه گذاران اروپایی برای گسترش این شرکت، با مدیر آن وارد مذاکره شده اند، اما او برای تجارتش، برنامه های دیگری دارد:
“رویای من برای “اوری بری” این است که در نقاط مختلف ویتنام، تولید کننده قهوه داشته باشیم که صاحب تولید و فروشگاه عرضه آن بوده و برای تحقیق بیشتر در مورد قهوه برای ما و خودشان فرصت بیشتری داشته باشند.”
هنوز خاطره جنگ میان آمریکا و ویتنام که نزدیک به چهار میلیون کشته به جا گذاشت، در اذهان زنده است، اما دولت این کشور در صدد عادی ساختن رشته هایش با غرب است.