سازمان غیردولتی «آشپزخانه مرکزی جهان» روز سهشنبه تایید کرد که شماری از اعضایش که شهروندان کشورهای استرالیا، بریتانیا و لهستان بودند، در جریان حمله هوایی عصر دوشنبه در نوار غزه کشته شدند.
این سازمان که در ایالات متحده مستقر است، توسط خوزه آندرس و همسرش پاتریشیا در سال ۲۰۱۰ میلادی یعنی پس از زلزله بزرگ هائیتی تاسیس شد.
خوزه آندرس، یک سرآشپز آمریکایی-اسپانیایی همچنین نویسنده کتاب آشپزی است. او مالک چند رستوران در ایالات متحده از جمله یک مینیبار در واشنگتن و دارای دو ستاره میشلن است.
خوزه آندرس در سال ۲۰۱۵ میلادی نیز از سوی باراک اوباما، رئیس جمهوری وقت آمریکا نشان ملی انساندوستی را دریافت کرد.
سازمان «آشپزخانه مرکزی جهان» که در ابتدا برای ارائه کمکهای غذایی به بازماندگان زلزله هائیتی راه اندازی شده بود، به تدریج فعالیتش را گسترش داد تا به بازماندگان سایر بلایای طبیعی، همچنین پناهندگان و افرادی که تحت تأثیر جنگها و درگیریها هستند کمک کند.
شعار این سازمان فعال در امور بشردوستانه این است: «وقتی مردم گرسنه هستند، آشپزها را بفرستید.»
این سازمان در کنار تامین وعدههای غذایی مورد نیاز بازماندگان این حوادث، به ارائه دیگر پشتیبانیهای لازم از جمله آموزش تابآوری به آنها نیز مشغول است.
برخی از فعالیتهای این سازمان در سالهای اخیر عبارتند از کمک به بازماندگان طوفانهای ویرانگر هاروی و ماریا در ایالات متحده در سال ۲۰۱۷، طوفان ماداگاسکار در سال ۲۰۲۲، زلزله مراکش در سال ۲۰۲۳ و زلزله ژاپن در سال ۲۰۲۴ میلادی و درنهایت کمک به مهاجران در مرز مکزیک و ایالات متحده.
«آشپزخانه مرکزی جهان» برای اولین بار کمک به بازماندگان جنگ را در سال ۲۰۲۲ میلادی شروع کرد؛ یعنی پس از حمله تمام عیار روسیه به اوکراین.
طی دو سال اخیر دهها میلیون وعده غذایی توسط نیروهای این سازمان برای اوکراینیها فراهم شده و تا کنون دستکم چهار تن از کارکنان این سازمان نیز در جریان جنگ روسیه علیه اوکراین زخمی شدند.
کمک به آوارگان غزه
«آشپزخانه مرکزی جهان» پس از حمله خونین ۷ اکتبر شبهنظامیان فلسطینی به جنوب اسرائیل که جرقه جنگی خونین را زد، کمک رسانی به نیازمندان در نوار غزه را آغاز کرد.
این کمکها در ابتدا از مسیر کامیون یا محمولههای هوایی به غزه میرسید تا اینکه سرانجام یک کریدور دریایی کمکرسانی از مسیر قبرس راه اندازی شد.
به این ترتیب در ۱۲ مارس ۲۰۲۴ میلادی سرآشپز خوزه آندرس در جزیره قبرس سوار اولین قایق بشردوستانه این سازمان با بیش از ۲۰۰ تن غذا شد تا خود را به نوار غزه برساند.
کاروان دوم نیز با ۳۳۲ تن مواد غذایی در ۳۰ مارس به نوار غزه رسید که برخی از کشته شدگان حادثه عصر دوشنبه از جمله کارکنانی بودند که به همراه این محموله وارد غزه شده بودند.
این سازمان غیردولتی حتی یک اسکله در سواحل غزه ساخت تا تخلیه محمولهها سریعتر انجام شود.
پس از حمله مرگبار عصر دوشنبه این سازمان اعلام کرد که فوراً عملیات خود را در این منطقه متوقف میکند و به زودی در مورد آینده کار خود در نوار غزه تصمیم خواهد گرفت.