آخرین تحولات جنگ حماس و اسرائیل در روز جمعه ۲۶ آبان سال ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۱۷ نوامبر سال ۲۰۲۳ میلادی را در این صفحه دنبال کنید.
- اسرائیل عکس و ویدئویی از «محور تونل عملیاتی» حماس منتشر کرده و مدعی است که آن را در زیر بیمارستان شفا در غزه پیدا کرده است. حماس این ادعاها را «دروغهای بیاساس» عنوان کرده است. هیچ نهاد مستقلی تاکنون این عکسها و فیلمها را تایید نکرده است.
- براساس آمار مقامات بهداشتی فلسطین از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس از شش هفته پیش تاکنون، حداقل ۱۱ هزار و ۴۷۰ فلسطینی در نوار غزه کشته شدهاند. این وزارت خانه گفت که ۴هزار و ۷۰۷ نفر از کشته شدگان کودک و خردسال و ۳ هزار و ۱۵۵ نفر زن بودهاند. بیشتر تلفات جانی در حملات هوایی اسرائیل رخ داده است.
- تمامی ارتباطات در غزه پنجشنبه شب قطع شده است. رئیس آژانس آوارگان فلسطینی سازمان ملل متحد (UNRWA) گفت که غزه در «مشکلات کامل ارتباطاتی» قرار دارد. او گفته است خاموشی برق در غزه ممکن است باعث تشدید وحشت در نوار غزه و تشویش بیشتر در نظم مدنی شود.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز پنجشنبه از اسرائیل خواست که در واکنش به حمله ماه گذشته حماس دچار خشم نشود و چشم به روی همه چیز نبندد. او در نخستین سفر خود به اسرائیل پس از حمله ۷ اکتبر تاکید کرد: هراسافکنی رفتاری مشابه را توجیه نمیکند.
**
تشکیلات خودگردان فلسطینی از تحویل ۱۷ هزار لیتر سوخت به شرکت مخابرات خبر داد
تشکیلات خودگردان فلسطینی که مسئول گذرگاه رفح، مسیر اتصال نوار غزه به مصر، است، شامگاه جمعه اعلام کرد که ۱۷ هزار لیتر سوخت برای تامین انرژی مورد نیاز برای فعالیت ژنراتورهای شرکت مخابرات وارد نوار غزه شده است.
شرکت مخابراتی فلسطینی، پالتل، روز پنجشنبه اعلام کرد که به دلیل کمبود سوخت، ارائه کلیه خدمات مخابراتی را تعلیق کرده است. اما مقامهای اسرائیلی روز جمعه گفتند که کابینه این کشور با «اجابت خواست آمریکا» اجازه ورود روزانه دو کامیون سوخت را به نوار غزه صادر کرده است.

گفتگوی بایدن و امیر قطر در مورد لزوم آزادی فوری گروگانها توسط حماس
کاخ سفید اعلام کرد، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا و شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر روز جمعه در تماسی تلفنی درباره لزوم آزادی «فوری» افرادی که در حمله به اسرائیل در ۷ اکتبر توسط حماس گروگان گرفته شدهاند، گفتگو کردند.
در بیانیه مطبوعاتی کاخ سفید آمده است، رهبران دو کشور همچنین درباره «تلاشهای جاری برای افزایش جریان کمکهای بشردوستانه ضروری به غزه» و تصمیم اسرائیل در مورد صدور مجوز ورود روزانه دو تانکر سوخت به غزه بحث و گفتگو کردند.
رئیسجمهوری ایالات متحده که هماکنون برای شرکت نشست همکاریهای اقتصادی آسیا-اقیانوسیه (اپک) در سانفرانسیسکو به سر میبرد، روز چهارشنبه گفته بود که نسبت به تحقق آزادی آتی گروگانها توسط حماس به عنوان بخشی از موارد مورد مذاکره با قطر، «نسبتاً خوشبین» است.
ارتش اسرائیل تخمین میزند که حدود ۲۴۰ نفر در جریان حمله حماس به اسرائیل که موجب کشته شدن ۱۲۰۰ نفر که عمدتا غیرنظامی بودند، شد، گروگان گرفته شدهاند.

مقامهای بهداشتی غزه: در ۴۸ ساعت گذشته ۲۴ نفر به دلیل نبود برق در بیمارستان جان باختند
اشرف القدره، سخنگوی نهاد بهداشتی غزه روز جمعه به خبرگزاری فرانسه خبر داد که «۲۴ بیمار در ۴۸ ساعت گذشته» در بیمارستان شفاء جان خود را از دست دادند. این در حالی است که این بیمارستان همچنان بدون برق است و نیروهای ارتش اسرائیل از سه روز پیش در آنجا حضور دارد.
به گفته وی، این بیماران «به دلیل قطع شدن برق و از کار افتادن دستگاههای حیاتی» در بزرگترین مجتمع بیمارستانی غزه جان خود را از دست دادند.
خبرگزاری فرانسه گزارش داد که اکثر بیمارستانهای غزه حالا دیگر یک قطره سوخت هم برای تامین انرژی ژنراتورهای خود ندارند.
یک خبرنگار خبرگزاری فرانسه که در محل حضور دارد خاطرنشان کرد که ارتش اسرائیل از شب گذشته سه بخش ساختمانی شامل غذاخوری بیمارستان، بخش مراقبت و بخش منابع انسانی آن را در قسمت غربی مجتمع درمانی شفاء تخریب کرده است.
مقامات اسرائیلی روز جمعه اعلام کردند که کابینه جنگی اسرائیل اجازه ورود دو تانکر سوخت به نوار غزه را داده است.

سازمان دیدهبان حقوق بشر سوریه: «در حمله اسرائیل بهسوریه دو شبهنظامی طرفدار ایران کشته شدند»
یک سازمان غیردولتی اعلام کرد که در حملات هوایی اسرائیل به یک انبار تسلیحات حزب الله لبنان و چند نقطه دیگر در نزدیکی دمشق، پایتخت سوریه که بامداد روز جمعه صورت گرفت، دو نفر از شبهنظامیان طرفدار ایران کشته شدند.
خبرگزاری رسمی سوریه به نوبه خود، وارد شدن «خسارات مادی» در بر اثر حملات هوایی اسرائیل را تایید کرد و در ادامه آورد که پدافند هوایی سوریه توانسته است چندین موشک را رهگیری کند.
به گفته «سازمان دیدهبان حقوق بشر سوریه» که در بریتانیا مستقر است و دسترسی گستردهای به منابع در سوریه دارد، «دو جنگجوی خارجی» از شبهنظامیان طرفدار ایران کشته و چند تن دیگر زخمی شدند.
«سازمان دیدهبان حقوق بشر سوریه» اعلام کرد که این حملات «یک انبار مهمات متعلق به حزب الله» را در جاده فرودگاه بین المللی دمشق ویران کرد.
این حملات همچنین «چند مکان متعلق به حزب الله و شبه نظامیان طرفدار ایران» را در نزدیکی فرودگاه دمشق و حرم خواهر امام سوم شیعیان هدف قرار دادند، جایی که گفته میشود شبهنظامیان شیعه، به ویژه عراقیها و لبنانیها در آن حضور دارند.
وزارت امور خارجه سوریه در بیانیهای ضمن محکوم کردن این حملات، از شورای امنیت سازمان ملل خواست تا برای پایان دادن به سیاستهای تهاجمی اسرائیل مداخله فوری داشته باشد.
از زمان حمله هوایی اسرائیل در تاریخ ۲۲ اکتبر نیز همچنان فرودگاه دمشق از چرخه خدماتدهی خارج است.

کابینه جنگی اسرائیل اجازه ورود روزانه دو کامیون سوخت را به غزه صادر کرد
خبرگزاریهای بینالمللی و رسانههای محلی اعلام کردند که اسرائیل به دو کامیون سوخت در روز اجازه ورود به غزه را خواهد داد.
بنا بر گزارشها، این اتفاق پس از درخواست آمریکا صورت میگیرد و کابینه جنگ اسرائیل به اتفاق آرا آن را تایید کرده است. یک مقام آگاه گفته است که این اقدام به اسرائیل در حین مبارزه با حماس «فضای مانور دیپلماتیک» میدهد. به این ترتیب اسرائیل میتواند به کارزار خود برای ریشهکن کردن حماس در غزه ادامه دهد.
گفته میشود اسرائیل تحویل سوخت را به طور کامل دنبال خواهد کرد تا مطمئن شود که این سوخت به نیروهای حماس نمیرسد.
سازمان ملل قبلا در مورد نشت فاضلاب در خیابان هشدار داده بود، چرا که به دلیل کمبود سوخت، ژنراتورهای برق کار نمیکرده است. حالا به گفته یکی از مقامات اسرائیل این سوخت «حداقل» به سیستمهای آب و فاضلاب برای جلوگیری از شیوع بیماریها کمک خواهد کرد.
سازمان ملل همچنین در اوایل این هفته اعلام کرده بود که برای عملیات بشردوستانه اولیه روزانه به ۱۶۰ هزار لیتر سوخت نیاز است.

ارتش اسرائیل مدعی است که به «متلاشی کردن سیستم نظامی در شمال غزه نزدیک شده است»
رییس ستاد کل ارتش اسرائیل گفت که ارتش این کشور «نزدیک به متلاشی کردن سیستم نظامی» موجود در شمال غزه است.
هرزی حلوی در ویدئویی که در کانال تلگرامی ارتش اسرائیل منتشر شده گفت: «در حالی که هنوز کار برای تکمیل باقی مانده، ما با موفقیت به آن [از بین بردن سیستم نظامی غزه] نزدیک شدهایم.» او گفت: «ارتش اسرائیل به عملیات خود در نوار غزه تا از بین بردن سیستماتیک افسران فرماندهی و حذف عوامل عملیاتی و از بین بردن زیرساختها ادامه خواهد داد.»
در عین حال یوآف گالانت، وزیر دفاع اسرائیل گفته است که مرحله بعدی عملیات «آغاز شده» که نشان میدهد اسرائیل ممکن است حملات خود را در بخشهای جنوبی این سرزمین هم متمرکز کند.
این در حالی است که ساکنان جنوب میگویند نیروهای اسرائیلی اعلامیههایی را در مناطق خاصی پخش کرده و به آنها هشدار دادهاند که آنجا را ترک کنند. گالانت گفته است که عملیاتی زمینی در نهایت «شمال و جنوب را دربرمیگیرد».

رییس جمهوری ترکیه در بحبوحه اختلافات بر سر جنگ اسرائیل و حماس به آلمان میرود
رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه قرار است روز جمعه در برلین با اولاف شولتس، صدراعظم آلمان درباره جنگ اسرائیل و حماس گفتگو کند.
به گفته صدراعظم آلمان، در این نشست همچنین درباره توافقنامه مهاجرت بین اتحادیه اروپا و ترکیه هم صحبت خواهد شد.
این دیدار در بحبوحه اختلافات شدید اردوغان و شولتس در مورد جنگ اسرائیل و حماس برگزار میشود.
اوایل نوامبر، اردوغان گفته بود که ارتباط خود را با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل قطع خواهد کرد. او همچنین اقدامات اسرائیل در غزه را محکوم کرده و آن را «جنایت علیه بشریت» خوانده بود.
روز چهارشنبه اردوغان همچنین اسرائیل را «دولتی تروریست» توصیف کرد و ماه گذشته هم گفته بود که حماس «سازمان آزادیبخش» است، این در حالی است که اتحادیه اروپا این گروه را به عنوان یک سازمان تروریستی طبقه بندی کرده است.
نظرات رییس جمهوری ترکیه به شدت با رهبران سیاسی دولت آلمان در برلین مغایرت دارد. شولتس، صدراعظم آلمان قبلا گفته بود که امنیت اسرائیل «دلیل دولت» آلمان است. شولتس اولین نفری بود که ماه گذشته در میان چند تن از رهبران جهان به اسرائیل سفر کرد. در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با بنیامین نتانیاهو، شولتس تاکید کرد که آلمان «تنها یک مکان دارد و آن هم در کنار اسرائیل است.»
سخنگوی پلیس برلین روز جمعه به سیانان گفت که تظاهرات متعددی در طول سفر اردوغان به برلین برنامهریزی شده است. به گفته پلیس حدود هزار و ۵۰۰ افسر پلیس در سفر کوتاه اردوغان به آلمان مستقر خواهند شد.

آنتونی بلینکن موضع آمریکا مبنی بر اینکه غزه نباید دوباره توسط اسرائیل اشغال شود را تکرار کرد
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا میگوید که حماس «با قرار دادن خود در کنار غیرنظامیان در بیمارستانها، مدارس و اقامتگاههای غیرنظامی، همه را به خطر میاندازد».
بلینکن در گفتگو با شبکه خبری ایبیسی آمریکا در مقابل سوال این که آیا از وجود مراکز فرماندهی حماس در تونلهای زیر بیمارستان شفا در غزه اطمینان دارد یا خیر با قاطعیت پاسخ داد: «بله».
او همچنین در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا پس از پایان جنگ از حضور اسرائیل در غزه حمایت میکند یا خیر گفت: «ما این کار را نمیکنیم.» بلینکن ادامه داد: «اشغال مجدد غزه توسط اسرائیل امکان پذیر نیست، همانطور که غزه نمیتواند همچنان به عنوان سکویی برای انجام حملات تروریستی مورد استفاده قرار گیرد. ما باید در مسیری پیش برویم که فلسطینیها از حقوق سیاسی برخوردار باشند و توانایی اداره خود در کشور خودشان را داشته باشند.»

جوزپ بورل به خاورمیانه هشدار داد که با چرخههای مکرر خشونت و درگیری «به ۲۰ سال قبل برنگردد»
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به خاورمیانه هشدار داد که با چرخههای مکرر خشونت و درگیری «به ۲۰ سال قبل برنگردد». او همچنین به تلاشهای دیپلماتیک چهار روزه خود برای دستیابی به طرحی برای صلح پایدار ادامه خواهد داد.
بورل روز جمعه در برنامه رادیو۴ بیبیسی گفت: «نکته مهم امروز این است که به یاد همه بیاوریم که باید در یک روند صلح مشارکت کنند. اگر این چرخه خشونت را متوقف نکنیم، دوباره اتفاق میافتد.»
او ادامه داد: «ما معتقدیم صلح با جهان عرب هم کافی است و هم کافی نیست، صلح باید با خود فلسطینیها انجام شود. اولین کاری که باید انجام داد این است که به این فکر کنیم که چگونه وضعیت غزه را مدیریت کنیم. زمانی که شدت جنگ غزه کاهش یابد، باید ذهنیتی داشته باشیم و به دنبال راه حلی پایدار باشیم. ما نمیتوانیم به ۲۰ سال قبل برگردیم.»
بورل این هفته در بروکسل گفت که اتحادیه اروپا برای مدت طولانی مسئولیت خاورمیانه را به آمریکا محول کرده بوده است. او ادامه داد: «ما زمان زیادی غایب بودهایم.»
طرح صلح پایدار بورل بر یک طرح شش مادهای متمرکز است:
- عدم کاهش وسعت قلمروی غزه
- عدم حضور بلندمدت امنیتی اسرائیل
- عدم جابهجایی اجباری ساکنان غزه
- تشکیلات خودگردان فلسطینی واحد برای کرانه باختری و غزه
- مشارکت رهبران کشورهای عربی
- مشارکت اروپا

سازمان جهانی بهداشت نسبت به گسترش بیماری در غزه ابراز نگرانی کرد
سازمان جهانی بهداشت روز جمعه اعلام کرد که از شیوع بیماری در غزه بسیار نگران است. اسرائیل هفتههاست در حال بمباران این منطقه است و باعث شده که جمعیت زیاد در پناهگاههایی با غذا و آب کم و بهداشتی جمع شوند.
ریچارد پیپرکورن، نماینده سازمان جهانی بهداشت در سرزمینهای اشغالی فلسطین گفت: «با فرا رسیدن فصل سرما، ما به شدت نگران شیوع بیماری هستیم.»
او گفت: «بیش از ۷۰ هزار مورد عفونت حاد تنفسی و بیش از ۴۴ هزار مورد اسهال در این منطقه پرجمعیت ثبت شده و این ارقام بسیار بالاتر از حدانتظار است.»
