بر اساس نظرسنجیهای متعددی که یک سال مانده تا انتخابات ریاستجمهوری آمریکا منتشر شده است، دونالد ترامپ از جو بایدن پیشی گرفته است. پاسخدهندگان آمریکایی بر این باورند که ایالات متحده در مسیر اشتباهی گام بر میدارد و رای دهندگان جوانتر نیز از موضع واشنگتن در مورد خاورمیانه ناراضی هستند.
دقیقا یک سال مانده تا انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴، نتایج نظرسنجیهای مختلف به گونهای است که چندان اوضاع خوشایند برای جو بایدن به نظر نمیرسد، بطوریکه افراد کمتری قصد رای دادن به او نسبت رقیب احتمالیاش دونالد ترامپ دارند. مضافا اینکه این نظرسنجیها نشان میدهند که خوشبینی رئیسجمهور دموکرات با حس بدبینی جامعه آمریکا در تضاد است.
به عنوان مثال، نظرسنجی نیویورکتایمز که روز یکشنبه پنجم نوامبر منتشر شده است نشان میدهد که جو بایدن، رئیسجمهور دموکرات آمریکا در پنج ایالت از شش ایالت کلیدی، در برابر دونالد ترامپ، نامزد مورد علاقه انتخابات مقدماتی حزب جمهوریخواهان، شکست خواهد خورد. بر این اساس، جو بایدن جایگاه خود را نیز در میان جوانان و اقلیتها از دست داده است.
وضعیت در ایالتهای نوسانی؛ پنج بر یک به نفع ترامپ
جو بایدن در انتخابات سال ۲۰۲۰، در تمامی این «ایالتهای نوسانی» پیروز شده بود، ایالتهایی که هیچکدام از دو حزب اصلی و نامزدهای آنان پشتیبانی قاطع در آن ایالت ندارد و تمایل رایدهندگان بین دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در نوسان است.
اما بر اساس این نظرسنجی، حالا این میلیاردر ۷۷ ساله جمهوریخواه است که بر رقیب ۸۰ ساله دموکرات خود در پنج ایالت کلیدی نوادا، جورجیا، آریزونا، میشیگان و پنسیلوانیا پیشی گرفته است. تنها ایالت سرنوشتسازی که برای جو بایدن باقی مانده است فقط ویسکانسین است.
آرای عمومی؛ ۵۱ در برابر ۴۸ در صد به نفع نامزد جمهوریخواه
کوین میونوز، سخنگوی کارزار «بلیت» که توسط جو بایدن و معاونش کامالا هریس تشکیل شده است، در واکنش به عملکرد ضعف بایدن در این نظرسنجیها پاسخ داد که: «ما سرمان را پایین میاندازیم و کار خودمان را میکنیم، در سال ۲۰۲۴ هم پیروز خواهیم شد، نه اینکه با نتیجه نظرسنجیها به دلمان نگرانی راه بدهیم.»
پیشبینیهایی که یک سال مانده تا انتخابات انجام میشود در مدت زمان باقیمانده تا انتخابات تا حدودی تغییر میکند. میونوز یادآور شد که نظرسنجیهایی که یک سال قبل از انتخاب مجدد باراک اوباما، رئیسجمهور سابق ایالات متحده آمریکا منتشر شده بود هم شکست سختی را برای اوباما پیشبینی کرده بودند که این امر محقق نشد.
اما به گفته دیوید اکسلرود، استراتژیست دموکرات و معمار مبارزات انتخاباتی پیروزمندانه باراک اوباما در سال ۲۰۱۲، عملکرد ضعیف جو بایدن در نظرسنجیهای روز یکشنبه را برای ایجاد «نگرانی مشروع» در اردوگاه دموکراتها را کافی دانست.
اکسلرود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: اگر جو بایدن « بخواهد در رقابت باقی بماند، [قطعا] وی نامزد [نهایی] حزب دموکرات خواهد بود. اما او باید تصمیم بگیرد که آیا [این کار] عاقلانه است، آیا به نفع خودش دارد نامزد میشود یا به نفع کشور.»
نظرسنجی دیگری که به سفارش شبکه تلویزیونی سیبیاس آمریکا انجام شد و آن نیز همزمان در روز یکشنبه منتشر شد، نشان میدهد که اقبال مردم در آرای عمومی ۵۱ درصد برای دونالد ترامپ در مقابل ۴۸ درصد برای جو بایدن است.
آیا سن بالای جو بایدن و دونالد ترامپ مسالهساز خواهد شد؟
بر اساس نظرسنجی انجام شده توسط سی.بی.اس.، ۷۳ درصد از آمریکاییها معتقدند که وضعیت کشورشان بد است. نظرسنجی «شرکت پخش رسانهای آمریکا / ABC» حکایت از این دارد که در واقع ۷۶ درصد از آمریکایی ها باور دارند که کشورشان در مسیر اشتباهی پیش میرود.
۶۷ درصد از پاسخ دهندگان در نظرسنجی نیویورکتایمز نیز همین فکر را می کنند. مضافا اینکه نظرسنجی نیویورک تایمز نشان میدهد که ۷۱ درصد از رای دهندگان معتقدند که جو بایدن «پیرتر از آن است که بتواند یک رئیس جمهور کارآمد باشد».
به طور کلی سن دونالد ترامپ از نظر رای دهندگان کمتر عامل نگرانی است.
اینگونه به نظر میرسد که افکار عمومی دیگر گوش شنوایی برای سخنرانیهای جو بایدن در مقابل ترامپ ندارند، هر چند که آقای بایدن یک بار توانسته است از همین موقعیت برای شکست دونالد ترامپ استفاده کند.
تاثیر سیاست خارجی و موضع آمریکا در قبال جنگ اسرائیل و حماس
مردم آمریکا نگران کاهش بیشتر قدرت خرید خود ناشی از تورم هستند و برخی از این می ترسند که سیاستهای بایدن ممکن است ایالات متحده را به جنگی در خارج از کشور بکشاند. این در حالی است که جو بایدن با تمجید از اقتصاد قوی و اتحادهای مستحکمی که در عرصه بین المللی ایجاد کرده، مکررا تاکید دارد که «هرگز به این اندازه به وضعیت آمریکا خوشبین» نبوده است.
کارشناسان به طور کلی معتقدند که مسائل بینالمللی نقش زیادی در تصمیمگیریهای انتخاباتی آمریکاییها ندارد. اما واقعیت این است که شیوه ای که جو بایدن خود را در برابر جنگ بین اسرائیل و حماس قرار داده است، خشم بسیاری از رای دهندگان جوان و همچنین آمریکاییهای مسلمان آمریکایی یا آمریکاییهای عربتبار را برانگیخته است؛ دو گروهی که تا کنون نسبتاً به نفع او بودهاند.
چندین هزار نفر روز شنبه در واشنگتن در یک راهپیمایی گرد هم آمدند و خواستار «آتش بس» فوری در نوار غزه شدند. برخی از افراد شرکت کننده در این راهپیمایی با شعارهایی مانند «بایدن، بایدن، تو نمی توانی پنهان شوی، تو نسل کشی را امضا کردی» از سیاست های او انتقاد کردند.
جو بایدن دموکرات «حق» و «وظیفه» اسرائیل برای دفاع از خود را به رسمیت شناخته است. او تاکنون درخواستهای آتشبس را رد کرده است، اما اطمینان داده است که به جای آتش بس کانل، برای تحقق «مکثهای» بشردوستانه تلاش خواهد کرد.
فارغ از اینکه آیا در دوازده ماه باقیمانده تا انتخابات نظرات مردم ممکن است تغیر کند یا نه، اما نظرسنجیهای روز یکشنبه نشان میدهد که جو بایدن هشتادساله نمیتواند شکافی را که به نظر میرسد او را از افکار عمومی آمریکا جدا کرده است را کم عمقتر کند.