به گفته مسئولان حماس، حملات هوایی دوشنبه شب اسرائیل به غزه دست کم ۱۴۰ کشته به جا گذاشت.
- سومین کاروان کمک رسانی روز دوشنبه از مصر وارد گذرگاه رفح شد. سازمان ملل متحد همزمان با بمباران بیامان غزه هشدار داد که باریکه در محاصره محتاج کمکهای «بیشتر، بسیار بیشتر» است.
- اتحادیه اروپا، آمریکا، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا و بریتانیا با تاکید بر حمایت خود از اسرائیل و حق دفاع این کشور، خواستار پایبندی تلآویو به قوانین بینالملل و به خطر نینداختن جان غیرنظامیان شدند.
- امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه برای اعلام همبستگی با اسرائیل و دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر، وارد تلآویو شد.
- حماس دو گروگان زن اسرائیلی را آزاد کرد. این گروه پیشتر دو گروگان را که مادر و دختری آمریکایی بودند، آزاد کرده بود. جو بایدن میگوید پیش از صحبت درباره آتشبس تمامی گروگانها باید آزاد شوند.
- شمار فلسطینیهای کشته شده در غزه به ۵ هزار و ۸۷ نفر افزایش یافت و شمار اسرائیلیهای کشته شده روی رقم ۱۴۰۰ باقی ماند. آخرین آمار گروگانهایی که حماس در عملیات طوفان الاقصی در۷ اکتبر از اسرائیل به غزه برد، ۲۲۲ نفر اعلام شد.
آخرین اخبار تحولات جنگ حماس و اسرائیل در روز سهشنبه ۲۴ اکتبر برابر با ۲ آبان را در صفحه زیر دنبال کنید.
حملات لفظی مقامات اسرائیلی به دبیرکل سازمان ملل در پی اظهارات درباره وضعیت انسانی در غزه
مقامات اسرائیلی با انتقاد شدید از آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل، موضع تازه وی درباره «نقض قوانین بشردوستانه در غزه» را غیرقابل قبول دانستند. الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائیل در دفتر سازمان ملل در نیویورک گفت «شرم بر او باد».
آقای کوهن همچنین در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «من با دبیرکل سازمان ملل ملاقات نخواهم کرد. پس از کشتار ۷ اکتبر [توسط حماس]، جایی برای رویکرد متوازن وجود ندارد. حماس باید از روی کره زمین محو شود.»
دبیرکل سازمان ملل پیشتر خواستار آتشبس میان اسرائیل و حماس شده و هر دو طرف را به کشتن و زخمی کردن غیرنظامیان متهم کرده بود. وی گفته بود این کار «نقض قوانین بشردوستانه بینالمللی» است.
در همین حال گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل نیز آقای گوترش را به از دست دادن «تمامی اخلاق و بیطرفی» متهم کرد و گفت او در حال «مدارا با تروریسم» است.
آقای اردان خواستار استعفای دبیرکل سازمان ملل شد و گفت آنچه وی میگوید «تهمت خون خالص» است.
«تهمت خون»، اتهامی است که از قرون وسطی بدینسو از سوی عدهای از مسیحیان به یهودیان زده میشد. بنابراین ادعای ثابتنشده، یهودیان کودکان غیریهودی را میکشتند تا از خون آنها در مناسک مذهبی خود استفاده کنند.

جو بایدن: کمکهای بشردوستانه «به اندازه کافی سریع» وارد غزه نمیشود
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا روز سهشنبه هشدار داد که کمکهای بشردوستانه «به اندازه کافی سریع» به غزه نمیرسد.
بر اساس گزارش دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد تعداد ۲۰ کامیون حامل کمکهای بشردوستانه روز دوشنبه از گذرگاه مرزی رفح به غزه وارد شدند.
آخر هفته گذشته نیز دو کاروان شامل ۳۴ کامیون امدادی اجازه ورود به غزه را پیدا کرده بودند، این در حالی است که سازمانهای حقوق بشری میگویند این میزان کمک برای رفع نیازهای جدی بیش از دو میلیون ساکن نوار غزه کافی نیست.

امانوئل ماکرون در دیدار با محمود عباس: باید ائتلافی بینالمللی برای مبارزه با حماس تشکیل شود
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه که به کرانه باختری سفر کرده است در رامالله با محمود عباس رئیس تشکیلات خودگران دیدار کرد.
وی در این ملاقات گفت: «من میخواهم در اینجا تسلیت عمیق خودم را نسبت به همه قربانیان مارپیچ خشونت ناشی از حمله تروریستی حماس ابراز کنم.»
آقای ماکرون این حمله را نه فقط «یک تراژدی برای اسرائیل»، بلکه «فاجعهای برای فلسطینیها» خواند و گفت: «اجازه دهید تکرار کنم: حماس نماینده مردم فلسطین نیست».
وی در این جلسه بار دیگر خواسته خود مبنی بر «شکلگیری ائتلافی بینالمللی برای از بین بردن حماس» را تکرار کرد و گفت: «پاریس همین حالا در ائتلاف علیه داعش حضور دارد و این همان منطقی است که باید برای مبارزه با حماس هم اتخاذ شود. من امیدوارم که ما با همه متحدان و شرکای خود در منطقه سخت کار کنیم تا بتوانیم چنین ائتلافی را تشکیل دهیم.»
رئیس جمهوری فرانسه همچنین با اشاره به وضعیت ساکنان غزه در پی حملات اسرائیل گفت: «غیرنظامیانی که امروز در غزه هستند وضعیتی بسیار بغرنجی دارند. من رنج غیرنظامیان در غزه را می شنوم. برای فرانسه هیچ چیز نمی تواند آن را توجیه کند.»
در این دیدار محمود عباس نیز حمله اسرائیل به غزه را «وحشیانه» و باعث «کشتار بیگناهان» خواند. وی با تاکید بر «برقراری آتشبس» خطاب به امانوئل ماکرون گفت: «از شما میخواهیم این هجوم را متوقف کنید».

آژانس آوارگان فلسطینی سازمان ملل: به دلیل کمبود سوخت مجبور به توقف عملیات خود در غزه هستیم
آژانس آوارگان فلسطینی سازمان ملل (UNRWA) روز سهشنبه، در هجدهمین روز از جنگ اسرائیل و حماس در پستی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) هشدار داد: «اگر فورا سوخت لازم را تهیه نکنیم، مجبور خواهیم شد که از فردا عصر، عملیات خود را در نوار غزه متوقف کنیم».
پیشتر شماری از مقامات این آژانس وابسته به سازمان ملل نسبت به کمبود سوخت هشدار داده بودند. آنان میگویند در صورتیکه سوخت به ژنراتورها در بیمارستان نرسد، خدماترسانی به بیماران امکانپذیر نخواهد بود.
کاروانهای امدادی محدود ورودی به نوار غزه در چند روز اخیر تنها حامل آب، غذا و دارو بودند چرا که اسرائیل اجازه ورود سوخت به غزه را نداده است. مقامات اسرائیلی میگویند سوخت در صورت ارسال، به دست شبهنظامیان حماس میرسد.
قبل از این نشریه والاستریت ژورنال آمریکا گزارش داده بود مذاکراتی برای آزادی ۵۰ گروگان در قبال ورود سوخت به میانجیگری قطر و مصر در حال انجام است. این در شرایطی است که اسرائیل گفته است برای صدور مجوز ورود سوخت «تمامی گروگانها» باید آزاد شوند.

هشدار بلینکن به ایران: در صورت حمله، آمریکا «قاطعانه» پاسخ خواهد داد
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا روز سهشنبه به ایران هشدار داد که ایالات متحده در برابر هرگونه حمله، «قاطعانه» عمل خواهد کرد.
این هشدار در حالی داده شده که جامعه بینالمللی از گسترش درگیریهای اسرائیل و حماس به کل منطقه نگران است.
آنتونی بلینکن در جریان نشست شورای امنیت گفت: «ایالات متحده به دنبال درگیری با ایران نیست و ما نمیخواهیم این جنگ گسترش یابد. اما اشتباه نکنید؛ اگر ایران یا نیروهای نیابتی این کشور به پرسنل آمریکا در هر جایی حمله کردند، ما به سرعت از مردم خود و از امنیت خود دفاع خواهیم کرد.»

دبیرکل سازمان ملل «نقض آشکار حقوق بشردوستانه» در غزه را محکوم کرد
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد روز سهشنبه در هجدهمین روز از جنگ بین اسرائیل و حماس آنچه وی «نقض آشکار حقوق بینالمللی بشردوستانه در غزه» خواند را محکوم کرد.
آقای گوترش که در حضور اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد سخن میگفت بدون نام بردن از اسرائیل تاکید کرد: «من عمیقاً نگران نقض آشکار حقوق بینالمللی بشردوستانه هستم که در غزه شاهد آن هستیم. بگذارید واضح بگوییم: هیچ طرف یک درگیری مسلحانه برتر از حقوق بشردوستانه بین المللی نیست.»
فرمانده ارتش اسرائيل: آماده حمله به غزه هستیم
به گفته فرمانده ارتش اسرائیل، نظامیان اسرائیلی و مرکز فرماندهی جنوب در حال آماده سازی نقشهها و طرحهای عملیاتی برای حمله و دستیابی به اهداف جنگ هستند.
هرتزل لوی، رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل روز سه شنبه ضمن بازدید از مرزهای جنوبی کشورش گفت: « می خواهم به صراحت بگویم که ما آماده حمله هستیم.»
وی افزود که ارتش اسرائیل در مورد زمان بندی دقیق حمله به غزه با هماهنگی مسئولان ارشد سیاسی تصمیم گیری میکند.
سازمان ملل خواستار هماهنگی بیشتر در تلاشهای جاری برای کمکرسانی به غزه شد
برخی از محصولات غذایی ارسالی به غزه مانند برنج و عدس به دلیل کمبود آب لازم برای پخت و پز قابل استفاده نیستند.
آژانس آوارگان فلسطینی سازمان ملل، «آنروا» روز سه شنبه با ابراز تاسف از وجود چنین شرایطی، خواستار هماهنگی بیشتر برای ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه شد.
کمکهای بینالمللی از روز شنبه به تدریج در قالب کاروانهای بشردوستانه از طریق مصر وارد غزه شد، این در حالیست که به گفته کارشناسان سازمان ملل متحد این حجم اندک از کمک برای امدادرسانی به ساکنان منطقه کوچک و محاصره شده غزه همچنان بسیار ناکافی است.
یک سخنگوی آنروا از همه سازمانهای بشردوستانه در منطقه خواسته است تا با تهیه «فهرستهای بسیار دقیق از آنچه بیشتر مورد نیاز است» اقدام به کمکرسانی به نوار غزه کنند.
رهبر چپ رادیکال فرانسه ماکرون را برای پیشنهاد «ائتلاف بینالمللی علیه حماس» به باد انتقاد گرفت
ژان لوک ملانشون، رهبر حزب چپگرای «فرانسه تسلیمناپذیر» پیشنهاد امانوئل ماکرون مبنی بر تشکیل «ائتلاف بینالمللی» علیه حماس را که روز سهشنبه در جریان سفر به بیت المقدس مطرح شد با رویکرد نومحافطهکاران جنگطلب آمریکایی مقایسه کرد و به باد انتقاد گرفت.
رهبر جناح چپ رادیکال فرانسه با انتشار توییتی این پیشنهاد را سوالبرانگیز خواند و نوشت: «مراقب باشید! کلمات در دیپلماسی معنای دقیقی دارند. "جنگ با تروریسم" بواسطه بازگشت ائتلاف علیه داعش به این معنی است که فرانسه در جنگ علیه حماس شرکت می کند. کجا؟ کی؟ در غزه؟ اکنون؟ پس آتش بس در این میان کجاست؟»
اقای ملانشون که تاکنون سه بار نامزد انتخابات ریاست جمهوری فرانسه شده، افزود: «این نکته در سخنرانی ماکرون به شدت سوال برانگیز است.»
وی این ایده را نوعی بازگشت به تئوری «جنگ با تروریسم» جرج دبلیو بوش و نومحافظه کاران آمریکایی خواند و تاکید کرد که دیپلماسی فرانسه با این پیشنهاد دنیا را به چالش کشیده است.
وزیر خارجه روسیه در تهران: صلح در خاورمیانه مستلزم همکاری کشورهای منطقه است و با تلاش یکجانبه محقق نمیشود
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه که روز دوشنبه برای شرکت در نشست «۳+۳» در مورد بحران قفقاز به تهران سفر کرده بود، در حاشیه این نشست به سوالات خبرنگاران درباره اسرائیل و فلسطین نیز پاسخ داد.
آقای لاوروف ایجاد صلح بین اسرائیل و فلسطین را مستلزم همکاری کشورهای مختلف منطقه، اتحادیه اروپا و آمریکا دانست و در این باره گفت:« باور دارم هیچ کس به تنهایی نمیتواند اسرائیلیها و فلسطینیها را صلح دهد، کما اینکه ایالات متحده سالها در این راستا تلاش کرده است. ما باید بر پایه ظرفیت مشترک کشورهای منطقه، به علاوه اتحادیه اروپا و ایالات متحده عمل کنیم، چرا که بدون آنها این کار دشوار خواهد بود. ما در هر صورت باید با هم ونه به صورت یکجانیه در این راه پیش برویم.»
وی همچنین با محکوم کردن گروگانگیری شهروندان اسرائیل توسط حماس و بمباران بی رویه نوار غزه توسط اسرائیل گفت: «روسیه هیچ عمل تروریستی و هیچ اقدام خشونتباری که مغایر با قوانین بشردوستانه بینالمللی باشد از جمله توسل بیرویه و بیقاعده به زور را نمیپذیرد. یقینا لازم است از گروگانگیری و محاصره مناطق غیرنظامی جلوگیری شود.»
لاوروف با اشاره به افزایش خطر تشدید درگیری با دخالت کشورهای دیگر از نقش آمریکا در این مناقشه سخن گفت و تصریح کرد: « هر چه کشوری اقدامات کنشی بیشتری در پی گیرد، امکان گسترش درگیری افزایش پیدا میکند. ایالات متحده در حال حاضر از پیشگامان دخالت در این بحران است که ۲ ناو هواپیمابر و فکر میکنم، هزاران نیرو به منطقه فرستاده است.»
سرگئی لاوروف در ایران: صلح اسرائیل و فلسطین مستلزم همکاری کشورهای مختلف است
— euronews فارسی (@euronews_pe) October 24, 2023
جزئیات بیشتر در صفحه پوشش زنده آخرین تحولات مربوط به جنگ اسرائیل و حماس در وبسایت یورونیوز: https://t.co/38TArW3Zgwpic.twitter.com/grjsXeDL3L