آخرین تحولات و رویدادهای ایران و جهان در روز دوشنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۱۶ اکتبر ۲۰۲۳ میلادی در قالب خبرهای کوتاه را در این صفحه دنبال کنید.
عناوین خبرها:
وزیر آموزش فرانسه: از ابتدای سال تحصیلی ۱۶۸ تهدید به بمبگذاری در مدارس دریافت شده است
قطر: ۴ کودک اوکراینی را از روسیه نزد خانوادههایشان برگرداندیم
مدارس فرانسه به احترام معلم کشته شده توسط یک دانش آموز افراطی یک دقیقه سکوت میکنند
آمریکا: کره شمالی ۱۰۰۰ کانتینر تجهیزات و مهمات به روسیه تحویل داده است
همزمان با تاکید پکن بر حمایت اقتصادی و دیپلماتیک از روسیه، پوتین به چین سفر میکند
«ترکیه عجلهای برای تایید عضویت سوئد در پیمان ناتو ندارد»
خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع اعلام کرد که ترکیه قصد دارد تایید پیشنهاد عضویت سوئد در پیمان نظامی ناتو را بار دیگر به تعویق بیندازد؛ چراکه همچنان در انتظار دیدن نشانههایی حاکی از حمایت ایالات متحده از درخواستش برای خرید جنگندههای اف-۱۶ است.
اگرچه رجب طیب اردوغان در جریان نشست سران ناتو در ماه ژوئیه گفت پیشنهاد عضویت سوئد را به پارلمان ترکیه میفرستد تا پس از بازگشایی پارلمان در ماه اکتبر تصویب شود، اما از زمان آغاز به کار پارلمان ترکیه در اول اکتبر، کمیسیون روابط خارجی آن حدود ۶۰ موافقتنامه بینالمللی را برای بررسی دریافت کرده که در میان آنها، هیچ نامی از سوئد نیست.
رویترز به نقل از این دو منبع آگاه نوشت که آنکارا همچنان در انتظار موافقت کنگره برای صدور مجوز فروش جنگندههای اف-۱۶ به ترکیه است.
یکی از مقامات حزب حاکم اردوغان نیز گفت: «با توجه به عدم اعتمادی که در موضوع خرید هواپیماهای اف-۱۶ وجود دارد، ترکیه برای تصویب پیشنهاد عضویت سوئد در پیمان ناتو عجله نمیکند.»
با این وجود، یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به رویترز گفت: «آمریکا مشتاقانه منتظر پیوستن سوئد به ناتو در آینده نزدیک است و جو بایدن نیز از فروش جنگندههای اف-۱۶ که به نفع این پیمان، ایالات متحده و روابط با ترکیه است، حمایت میکند.»

مارتی آهتیساری، برنده جایزه صلح نوبل در ۸۶ سالگی درگذشت
مارتی آهتیساری، رئیسجمهور پیشین فنلاند که در سال ۲۰۰۸ میلادی جایزه صلح نوبل را به دلیل تلاشهایش برای حل و فصل مناقشات بینالمللی دریافت کرده بود، روز دوشنبه در ۸۶ سالگی درگذشت.
پیش از این در سال ۲۰۲۱ اعلام شده بود که آقای آهتیساری به بیماری آلزایمر پیشرفته مبتلا است.
آهتیساری به عنوان نماینده ویژه سازمان ملل متحد، به دستیابی به توافق صلح برای خروج نیروهای صربستان از کوزوو در اواخر دهه ۱۹۹۰ میلادی کمک کرد.
کمک به حل و فصل مناقشات در نامیبیا، استان آچه در اندونزی، در عراق و در جریان روند صلح در ایرلند شمالی از دیگر فعالیتهای صلح آمیز او بود.
ویوسا عثمانی، رئیس جمهور کوزوو در واکنش به خبر درگذشت او نوشت: «رئیس جمهور آهتیساری تمام زندگی خود را وقف صلح، فعالیتهای دیپلماتیک و خیر بشریت کرد و تأثیر فوقالعادهای بر حال و آینده ما گذاشت. نام او برای همیشه در تاریخ جمهوری کوزوو باقی خواهد ماند.»

وزیر آموزش فرانسه: از ابتدای سال تحصیلی ۱۶۸ تهدید به بمبگذاری در مدارس دریافت شده است
گابریل اتل، وزیر آموزش فرانسه روز دوشنبه اعلام کرد که موسسات آموزشی این کشور از آغاز سال تحصیلی جدید در ابتدای سپتامبر ، ۱۶۸ تهدید برای بمبگذاری دریافت کردهاند.
این خبر سه روز پس از حمله تروریستی به یک معلم ادبیات در دبیرستانی در شهر «ارس» واقع در شمال فرانسه اعلام شد.
او افزود: «این رفتار غیرقابل قبول و غیرقابل تحمل است. هدف از این تهدیدها ارعاب و ترساندن است. میخواهم در این موضوع بسیار واضح و قاطع باشم. هر تهدید، به دستگاه قضایی گزارش داده خواهد شد تا تحقیقات لازم انجام شود. ما تا کنون تعدادی از عاملان این تهدیدها را شناسایی کردهایم.»

رسوایی پگاسوس، رئیس پیشین سازمان اطلاعات اسپانیا متهم شد
دادگستری اسپانیا روز دوشنبه اعلام کرد که رئیس پیشین سرویسهای اطلاعاتی اسپانیا به جاسوسی از پره آراگونس (رئیس منطقه جداییطلب کاتالونیا) با استفاده از نرمافزار «پگاسوس» متهم شده است.
پاز استبان بوپز که سال گذشته به دلیل همین رسوایی از سوی دولت پدرو سانچز از مقامش برکنار شده بود، باید در ۱۳ دسامبر در دادگاه بارسلون حاضر شود.
این دادرسی در پی شکایت پره آراگونس انجام شد و بر اساس اسناد دادگاه، قاضی پرونده پذیرفته است که اتهامات مطرح شده از سوی آقای آراگونس علیه خانم پاز استبان لوپز، «ویژگیهای» جرایم جنایی همچون گوش دادن غیرقانونی به تماسها و جاسوسی رایانهای را دارد.
رئیس منطقه کاتالونیا همچنین در پیامی در شبکه اجتماعی توییتر نوشت: «ما میخواهیم بدانیم چه کسی دستور جاسوسی از جنبش استقلالطلب کاتالونیا را داده است.»
رسوایی جاسوسی «پگاسوس» در آوریل ۲۰۲۲ میلادی پس از انتشار گزارشی توسط مرکز کانادایی Citizen Lab برملا شد که از شناسایی بیش از ۶۰ نفر از اعضای جنبش جداییطلب کاتالونیا حکایت داشت که ظاهراً تلفنهای همراه آنها از طریق نرم افزار جاسوسی «پگاسوس» هک شده بود.
با این نرم افزار میتوان دوربین و میکروفون گوشیهای هوشمند را از راه دور فعال کرد.
پس از آن دولت اسپانیا اعتراف کرد که از ۱۸ نفر از جمله آقای آراگونس، جاسوسی کرده است.
قطر: ۴ کودک اوکراینی را از روسیه نزد خانوادههایشان برگرداندیم
قطر روز دوشنبه اعلام کرد که چهار کودک اوکراینی را که پس از تهاجم مسکو در فوریه ۲۰۲۲ میلادی به خاک روسیه منتقل شده بودند، به خانوادههایشان در اوکراین بازگردانده است.
وزارت خارجه قطر در بیانیهای ضمن موفقیت آمیز خواندن این تلاش، ابراز امیدواری کرد که این کار، «آغاز» روند دریافت مجوز بازگرداندن تعداد بیشتری از کودکان به اوکراین باشد.
این وزارتخانه توضیح داد که این کودکان و بستگان آنها را هفته گذشته در محل سفارت قطر در مسکو گردهم آوردند تا آنها را «به مقصد نهایی خود» در اوکراین منتقل کنند.
یک منبع دیپلماتیک قطری نیز تایید کرد که چهار کودک روز دوشنبه به اوکراین رسیدند.
وزارت خارجه قطر در بیانیه خود اعلام کرد: «موفقیت این عملیات، گواهی بر اعتباری است که قطر نزد طرفهای مختلف (مناقشه) دارد و تلاشی که این کشور بطور مستمر برای صلح و ثبات در منطقه و جهان انجام میدهد.»
کییف مسکو را به ربودن «دهها هزار» کودک اوکراینی از سرزمینهای اشغالی واقع در شرق این کشور متهم کرده است.
دیوان کیفری بینالمللی نیز حکم بازداشت ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه را به دلیل «اخراج غیرقانونی» هزاران کودک اوکراینی صادر کرده است.
پیش از این اولنا زلنسکا، همسر رئیس جمهور اوکراین گفته بود که بیش از ۱۹هزار کودک اوکراینی به روسیه یا دیگر مناطق تحت اشغال مسکو منتقل شدهاند و تا ۲۰ سپتامبر تنها ۳۸۶ نفر از آنها به اوکراین بازگردانده شدند.

مدارس فرانسه به احترام معلم کشته شده توسط یک دانش آموز افراطی یک دقیقه سکوت میکنند
روز دوشنبه در تمام مدارس فرانسه یک دقیقه سکوت برقرار خواهد شد.
بر اساس برنامه اعلام شده از سوی وزارت آموزش این کشور، قرار است قبل از ساعت ۱۰ صبح دوشنبه در همه مدارس، زمانی به بحث بین معلمان و دانشآموزان در این باره اختصاص داده شود و به همین دلیل کلاسها کمی دیرتر شروع میشود.
ساعت ۲ بعد از ظهر نیز یک دقیقه سکوت به احترام دومینیک برنار، معلم ادبیات دبیرستان «گامبتا» برگزار میشود که جمعه گذشته در پی حمله یکی از شاگردان پیشین همان دبیرستان واقع در شهر «آراس» در شمال فرانسه به قتل رسید.
مهاجم این حمله، یک تبعه چچن بود که پیش از این نیز نامش به دلیل «افراطگرایی» در فهرست افراد تحت نظر پلیس فرانسه قرار داشت.
بیشتر بخوانید: حمله با چاقو در دبیرستانی در فرانسه؛ جوان «چچنی» یک معلم را کشت

آمریکا: کره شمالی ۱۰۰۰ کانتینر تجهیزات و مهمات به روسیه تحویل داده است
کاخ سفید روز جمعه اعلام کرد که کره شمالی بیش از هزار کانتینر تجهیزات نظامی و مهمات را به روسیه و با هدف استفاده از آن در جنگ جاری این کشور در اوکراین تحویل داده است.
به گفته جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، ایالات متحده معتقد است که کیم در ازای تحویل این مهمات، به دنبال فناوریهای پیشرفته تسلیحاتی روسیه با هدف تقویت برنامه نظامی و هستهای خود است.
کاخ سفید همچنین تصاویری را منتشر کرد که گفته میشود کانتینرها را نشان میداده که در یک کشتی با پرچم روسیه بارگیری شده بودند.
تاریخ حمل و نقل این کانتینرها نیز بین ۷ سپتامبر و ۱ اکتبر تخمین زده میشود.
جان کربی همچنین گفت: «ما کره شمالی را به دلیل ارائه این تجهیزات نظامی که برای حمله به شهرهای اوکراین و کشتن غیرنظامیان اوکراینی و ادامه جنگ غیرقانونی روسیه استفاده میشود، محکوم میکنیم.»
او افزود: «ارزیابی ما این است که پیونگ یانگ در ازای این کمک تسلیحاتی، به دنبال دریافت هواپیماهای جنگنده، موشکهای زمین به هوا، خودروهای زرهی، تجهیزات تولید موشکهای بالستیک و سایر فناوریهای پیشرفته از روسیه است.»

انتخابات لهستان؛ ملیگرایان در آستانه از دست دادن قدرت
نظرسنجی انجام شده در روز انتخابات حاکی از آن است که اگرچه حزب حاکم و ملیگرای قانون و عدالت (PiS) در انتخابات عمومی این کشور که روز گذشته برگزار شد، بیشترین آراء را برای یک حزب به دست آورده، اما احزاب همپیمان با بلوک اپوزیسیون یعنی لیبرالها (به رهبری دونالد توسک رئیس سابق شورای اروپا) اکثریت پارلمانی را به دست آوردهاند و به این ترتیب احتمالا به حکومت هشت ساله ملیگرایان در این کشور پایان داده خواهد شد.
اگر همین نتیجه با شمارش رسمی آرای ریخته شده به صندوقها تایید شود، آنگاه این رای را باید یک چرخش بزرگ سیاسی برای ورشو دانست که از زمان به قدرت به رسیدن حزب «قانون و عدالت» در سال ۲۰۱۵ میلادی، با اتحادیه اروپا بر سر حاکمیت قانون، آزادی رسانهها، مهاجرت و حقوق دگرباشان جنسی اختلافات جدی دارد.
بر اساس این نظرسنجی، ملیگرایان با کسب ۳۶.۸ درصد از آرا میتوانند ۲۰۰ قانونگذار در پارلمان ۴۶۰ نفره لهستان داشته باشند و احزاب اپوزیسیون هم در مجموع ۲۴۸ کرسی به دست خواهند آورد.
انتظار میرود که نتایج رسمی انتخابات روز دوشنبه منتشر شود؛ با این وجود به گفته کمیسیون رای دهندگان، تا ساعت ۵:۳۰ بامداد به وقت محلی تنها حدود ۳.۶ درصد از آرا شمارش شده است.
بیشتر بخوانید: احزاب هوادار اروپا در انتخاب لهستان «پیروز شدند»

سفر پوتین به چین همزمان با تاکید دوباره پکن بر حمایت اقتصادی و دیپلماتیک از روسیه
ولادیمیر پوتین این هفته با شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین دیدار خواهد کرد تا به این ترتیب مشارکتی را که میان دو رقیب استراتژیک بزرگ ایالات متحده ایجاد شده، تعمیق ببخشد.
قرار است پوتین در نشست دو روزه کمربند و جاده که طی روزهای ۱۷ تا ۱۸ اکتبر به میزبانی پکن برگزار خواهد شد، شرکت کند.
این اولین سفر رئیس جمهوری روسیه به خارج از مرزهای اتحاد جماهیر شوروی پیشین، از زمان صدور حکم بازداشتش از سوی دیوان کیفری بینالمللی مستقر در لاهه است که در ماه مارس گذشته به اتهام خارج کردن غیرقانونی کودکان از مناطق اشغالی در شرق اوکراین و انتقال اجباری آنها به خاک روسیه صادر شده است.
پوتین در حالی با رهبران چین دیدار خواهد کرد که پکن بر حمایت اقتصادی و دیپلماتیک خود از مسکو در طول جنگش با اوکراین تاکید کرده است.
با این وجود، اتحاد غیر رسمی آنها علیه ایالات متحده و دیگر کشورهای دموکراتیک، در حالی شکل گرفته که اکنون اتخاذ موضع برای چین با توجه به جنگ اسرائیل و حماس پیچیده شده است.
چین همواره تلاش کرده روابطش را با اسرائیل، با توجه به روابط اقتصادی پکن با ایران و سوریه که بهشدت مورد حمایت روسیه هستند، متعادل کند.
سفر پوتین همچنین اقدامی نمایشی برای حمایت از پروژه کمربند و جاده است که شی جین پینگ با هدف ایجاد زیرساختها در دیگر کشورهای منطقه و گسترش نفوذ چین در خارج از این کشور در دست اجرا دارد.
اگرچه زمان دقیق سفر پوتین اعلام نشده، اما مقامات چینی میگویند که او احتمالا اواخر روز دوشنبه وارد این کشور میشود.
