آخرین تحولات و رویدادهای ایران و جهان در روز چهارشنبه ۱۲ مهر ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۴ اکتبر ۲۰۲۳ میلادی در قالب خبرهای کوتاه را در این صفحه دنبال کنید.
برای مرور اخبار کوتاه روز گذشته به این صفحه مراجعه کنید.
عناوین خبرهای کوتاه برگزیده امروز:
- آلمان: فعالیتهای موشکی ایران تهدیدی برای امنیت بینالمللی است
- نسخه پولی اما بدون تبلیغ؛ متا امکان دسترسی به فیسبوک و اینستاگرام بدون آگهی تجاری را برای کاربران اروپایی فراهم میکند
- نخستوزیر ارمنستان برای دیدار با رهبران کشورهای اروپایی به اسپانیا میرود
- مسکو از ادامه ماموریتهای گشتزنی صلحبانهای خود در منطقه قرهباغ کوهستانی خبر داد
- ایران همزمان با تنش با کشورهای غربی بر سر برنامههای هستهای، موشکی و فضایی خود، رزمایش پهپادی برگزار کرد
آلمان: فعالیتهای موشکی ایران تهدیدی برای امنیت بینالمللی است
وزارت خارجه آلمان روز چهارشنبه از فعالیتهای موشکی ایران به عنوان «تهدیدی برای امنیت بینالمللی» یاد کرد.
برلین پرتاب ماهواره «نور ۳» از سوی ایران را بیتوجهی به محدودیتهای بینالمللی خوانده است. وزارت خارجه آلمان همچنین تاکید کرده که این کشور به همراه شرکای خود به استفاده از تمامی ابرازهای دیپلماتیک موجود در راستای پیشگیری از تولید سلاح هستهای از سوی تهران متعهد است.

نسخه پولی اما بدون تبلیغ؛ متا امکان دسترسی به فیسبوک و اینستاگرام بدون آگهی تجاری را برای کاربران اروپایی فراهم میکند
شرکت متا در نظر دارد تا به کاربران اروپایی فیسبوک و اینستاگرام امکان دهد در ازای پرداخت مبلغی مشخص به نسخه بدون تبلیغ تجاری این شبکههای تجاری دسترسی داشته باشند.
به گزارش روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» این تصمیم در راستای تطبیق خدمات متا با مقررات حریم خصوصی کاربران در اتحادیه اروپا اتخاذ شده است.
بنا به همین گزارش شرکت متا در نظر دارد از کاربر ماهانه ۱۰ یورو در ازای دسترسی به نسخههای بدون تبلیغ تجاری فیسبوک و اینستاگرام دریافت کند.
استفاده از هر حساب کاربری دیگر بدون تبلیغ تجاری برای کاربران شش یورو هزینه خواهد داشت.

نخستوزیر ارمنستان برای دیدار با رهبران کشورهای اروپایی به اسپانیا میرود
نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان روز چهارشنبه اعلام کرد که برای دیدار با رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا به اسپانیا سفر خواهد کرد.
اجلاس غیررسمی سران اتحادیه اروپا قرار است روز جمعه در گرانادا در جنوب اسپانیا برگزار شود. سفر نیکول پاشینیان به اسپانیا تنها دو هفته پس از تهاجم جمهوری آذربایجان به قرهباغ کوهستانی و تسلیم شدن جداییطلبان ارمنی در این منطقه انجام خواهد شد.
یک مقام جمهوری آذربایجان اعلام کرده است که الهام علیاف، رئیسجمهوری این کشور به دلیل حمایتهای اخیر اتحادیه اروپا از ایروان برنامهای برای دیدار با نیکول پاشینیان در اسپانیا ندارد.

مسکو از ادامه ماموریتهای گشتزنی صلحبانهای خود در منطقه قرهباغ کوهستانی خبر داد
وزارت دفاع روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد که نیروهای حافظ صلح این کشور به ماموریتهاش گشتزنی خود در منطقه قره باغ کوهستانی ادامه میدهند.
مسکو همچنین از تداوم همکاری خود با جمهوری آذربایجان و جداییطلبان ارمنی در راستای جلوگیری از خونریزی خبر داد. به گفته وزارت دفاع روسیه طی ۲۴ ساعت گذشته موردی از نقض آتشبس در مناطق تحت نظر صلحبانهای روس گزارش نشده است.
پیش از این برخی گزارشها حکایت از این داشت که تداوم حضور نیروهای حافظ صلح روس در منطقه قرهباغ کوهستانی در هالهای از ابهام قرار دارد.

ایران همزمان با تنش با کشورهای غربی بر سر برنامههای هستهای، موشکی و فضایی خود، رزمایش پهپادی برگزار کرد
ایران روز سهشنبه ۱۱ مهر رزمایش مشترک پهپادی خود را آغاز کرد. یگانهای پهپادی مختلفی از نیروهای هوایی، زمینی و دریایی در این رزمایش شرکت دارند. رزمایش در مناطق جنوب و شرق ایران برگزار میشود. حدود ۲۰۰ پهپاد شناسایی، اخلالگری، انهدامی و رزمی در این رزمایش شرکت دارند و آخرین دستاوردهای نظامی ایران در این زمینه را به نمایش میگذارند.
در تصاویر منتشر شده توسط ارتش ایران، ویدئویی از ناو ناشناسی دیده میشود که احتمال میرود یک ناو آمریکایی باشد که توسط پهپاد ایرانی در اقیانوس هند فیلمبرداری شده است.
اوکراین و کشورهای غربی پهپادهایی که روسیه در جنگ اوکراین استفاده میکند را ایرانی میدانند و ایران را به همکاری با روسیه در این زمینه متهم میکنند. اما ایران میگوید همکاری تهران با مسکو در زمینه پهپادها به قبل از حمله نظامی روسیه به اوکراین باز میگردد و اتهام غرب و اوکراین را رد میکند.

معرفی کره شمالی به عنوان «تهدید مستمر» از سوی واشنگتن؛ پیونگ یانگ: آمریکا تهدیدهای هستهای را افزایش میدهد
کره شمالی روز چهارشنبه از تصمیم واشنگتن برای در نظر گرفتن این کشور به عنوان یک «تهدید مستمر» در زمینه سلاحهای کشتار جمعی انتقاد کرد.
سخنگوی وزارت دفاع کره شمالی در بیانیهای آمریکا را به افزایش تهدیدهای هستهای متهم کرد. پیونگ یانگ به طور خاص از رزمایش مشترک آمریکا و کره جنوبی و اعزام زیردریایی هستهای به منطقه انتقاد کرده است.
کره شمالی هفته گذشته تولید سلاح هستهای را در قانون اساسی این کشور ثبت کرد. کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی تاکید کرده است که کشورش با تسریع روند تولید سلاحهای هستهای «اقدامهای تحریکآمیز» واشنگتن را مهار خواهد کرد.

آینده نامعلوم حضور نیروهای روس حافظ صلح در قرهباغ
هماکنون درگیریهای نظامی تمامعیار در قرهباغ پایان یافته تلقی میشود و آذربایجان از «آزادسازی» اراضی خود و کنترل بر آنها خبر میدهد.
ارتش آذربایجان اخیرا از ضبط بیش از دو هزار قبضه تفنگ و ۲۲ خودروی زرهی خبر داد. اما گزارش ها حاکی است که هنوز گاه و بیگاه درگیریهایی در نقاط مختلف رخ میدهد. نیروهای روس حافظ صلح نیز از مواجهه با چندین تک تیرانداز خبر دادهاند.
بزرگترین چالش نظامی در حال حاضر مینیابی و پاکسازی زمینهاست. این در حالی است که نقشه دقیقی از زمینهایی که در آنها مین کاشته شده است، وجود ندارد.
آینده حضور دو هزار نیروی روسی حافظ صلح نیز در این منطقه مشخص نیست. کاخ کرملین میگوید این نیروها با برنامهریزی مشترک آذربایجان و روسیه در کوههای منطقه مستقر خواهند شد. قرار است این برنامهریزی بر اساس مفاد آتشبس سال ۲۰۲۰ صورت بگیرد.
تقریبا همه صد و بیست هزار سکنه ارمنی قرهباغ این منطقه را ترک کردهاند.این در حالی است که کاخ ریاستجمهوری آذربایجان در بیانیهای اعلام کرد برابری حقوق و آزادیهای ساکنان ارمنی را رعایت خواهد کرد. با وجود این، سرنوشت اموال ارمنیهایی که منطقه را ترک کردهاند هنوز مشخص نیست. دولت آذربایجان بدون این که توضیح بیشتری بدهد از اجرای قوانین این کشور سخن گفته است.
محمود عباس: اسرائیل مستقل نیست بلکه این آمریکا است که فلسطین را اشغال کرده است
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در زمانی که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در حال برنامه ریزی برای بازدید از اسرائیل و کرانه باختری است گفت که «اراضی فلسطینی توسط اسرائیل اشغال نشده بلکه توسط آمریکا اشغال شده است.»
وی در رامالله گفت: «وقتی اسرائیل میگوید که روز استقلال خود را جشن میگیرد باید پرسید از کجا استقلال یافته است؟ چه کسی اسرائیل را اشغال کرد تا بتواند سالگرد آزادی خود را از این اشغال جشن بگیرد.»
وی تاکید کرد که «این یک دروغ بزرگ است.» وی تصریح کرد از آنجاییکه از نظر او اسرائیل استقلالی ندارد این آمریکا است که فلسطین را اشغال کرده است.
حمله وی به دولت بایدن و اسرائیل در بحبوحه فعالیت بر روی یک توافق امنیتی بین واشنگتن و ریاض از جمله توافق عادی سازی روابط بین اسرائیل و عربستان و توافق موقت احتمالی با فلسطینیها صورت میگیرد.
محمود عباس دو هفته پیش در مجمع عمومی سازمان ملل خواست تا فلسطین بهعنوان یکی از کشورهای عضو به رسمیت شناخته شود اقدامی که نیاز به تایید شورای امنیت دارد.

مقامات کانادایی: زوج قربانی یک خرس گریزلی بهطور مجاز کوهنوردی میکردند و مجهز به اسپری خرس بودند
مقامات کانادایی روز سهشنبه گفتند دو نفری که هفته گذشته توسط یک خرس گریزلی در پارک ملی بنف آلبرتا کشته شدند در یک سفر کوهنوردی و کمپینگ مجاز بودند و هیچ هشداری برای حضور خرس در آن زمان وجود نداشت.
سازمان پارکهای کانادا در بیانیهای اعلام کردند که کارکنان این نهاد دو قوطی «اسپری خرس» [نوعی اسپری که صدای مهیب سوت مانندی را ایجاد میکند] را در محل پیدا کردند و غذای آنها برای جلوگیری از جذب حیوانات به طور مناسب آویزان شده بود.
طبق این بیانیه، این نخستین مورد مرگ بر اثر حمله یک خرس گریزلی در پارک ملی بنف در دهههای اخیر بود و خرس قاتل برای کارکنان پارک شناخته شده نبود و پیش از این قلادهبندی و برچسب گذاری نشده بود.
مقامات از طریق کالبدشکافی تشخیص دادند که سن خرس ۲۵ سال بوده است و در وضعیت مناسبی قرار داشت اما در این فصل از سال چربی بدنش کمتر از حد معمول بوده است.
قربانیان این خرس یک زوج کانادایی و سگ آنها بوده است.
حضور خرسها در طول پاییز افزایش مییابد زیرا آنها در جستوجوی غذا قبل از خواب زمستانی هستند. پارک ملی بنف سالانه پذیرای بیش از ۴ میلیون گردشگر است و محل زندگی خرسهای گریزلی و سیاه است.
سرپرست وزارت خارجه طالبان به چین رفت
وزارت خارجه طالبان اعلام کرد که هیاتی به رهبری امیرخان متقی، سرپرست این وزارتخانه با هدف شرکت در نشست همکاری بینالمللی «ترانس هیمالیا» به چین رفته است.
طبق گزارش طلوع نیوز، این نشست در منطقه خودمختار تبت در روزهای ۱۲ و ۱۳ میزان (مهر) برگزار میشود و به موضوعات اقتصادی، منطقهای و تغییرات اقلیمی اختصاص دارد.
پس از نشست مسکو، این دومین سفر سرپرست وزارت خارجه با هدف شرکت در یک نشست منطقهای است.
روابط چین با افغانستان از زمان روی کار آمدن طالبان مناسب است اما این کشور هنوز طالبان را به رسمیت نشناخته است.
