آخرین تحولات و رویدادهای ایران و جهان در روز سهشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۳ میلادی در قالب خبرهای کوتاه را در این صفحه دنبال کنید.
برای مرور اخبار کوتاه روز گذشته به این صفحه مراجعه کنید.
عناوین خبرهای کوتاه برگزیده روز:
اردوغان در سازمان ملل: شورای امنیت به میدان جنگ استراتژیهای سیاسی پنج کشور تبدیل شده است
تعبیر رویای هنرمند پرسپولیسی دارای معلولیت: دیدار صمیمانه با رونالدو در تهران
با تصمیم مودی، یک سوم کرسیهای پارلمان هند به زنان اختصاص مییابد
پرونده قتل رهبر جداییطلب سیک؛ هند به اخراج دیپلماتش از کانادا واکنش متقابل نشان داد
ارتش آمریکا قطعاتی از جنگنده «اف-۳۵» خود را یک روز پس از سقوط کشف کرد
نتانیاهو ماسک را به برقراری تعادل میان حراست از آزادی بیان و مبارزه با نفرتپراکنی تشویق کرد
رئيسی در سازمان ملل: حفاظت از حریم خانواده و ازدواج یک واقعیت جهانی است که باید به دستور کار مشترک جهانی تبدیل شود
ابراهیم رئیسی در سخنرانی خود در سازمان ملل بار دیگر با حمله به غرب و دموکراسیهای غربی مدعی شد که مردم در خاورمیانه از این مدل نظم سیاسی خسته شدهاند. او همچنین در ادامه گفت: «مردم غرب آسیا معنای واقعی دموکراسی غربی را لمس کردهاند و میدانند که تنها اسم رمزی برای کودتا، اشغالگری و جنگ است.»
او در بخش دیگری از صحبتهایش از آنچه تحت عنوان «جنگ علیه خانواده» خواند، گفت و افزود: «در کنار جنگ اسلام شاهد جنگ علیه خانواده هم هستیم. حفاظت از حریم خانواده و ازدواج یک واقعیت جهانی است که باید به دستور کار مشترک جهانی تبدیل شود.»
رئیسی در بخش دیگری از صحبتهایش به آمریکا حمله و این کشور را به دلیل آنچه عدم رعایت حقوق زنان خواند، مورد انتقاد قرار داد. رئيس پیشین قوه قضائيه ایران در این خصوص گفت: «آمریکا که خود بزرگترین زندان مادران در جهان را دارد، چگونه میتواند صادقانه نگران حقوق زنان باشد.»

اردوغان در سازمان ملل: شورای امنیت به میدان جنگ استراتژیهای سیاسی پنج کشور تبدیل شده است
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در مجمع عمومی سازمان ملل با تاکید بر اینکه «در جنگ، هیچ برندهای و در صلح، هیچ بازندهای وجود نخواهد داشت» افزود که تلاشهای خود را برای پایان دادن به جنگ از طریق دیپلماسی و گفتوگو و بر اساس استقلال و تمامیت ارضی اوکراین تشدید میکند.
وی همچنین درباره پیامدهای احتمالی مداخله نظامی در نیجر هشدار جدی داد.
وی افزود: «هرگونه مداخله نظامی در نیجر خطر فرو بردن این کشور و کل منطقه در بیثباتی عمیقتر را به همراه دارد.»
او در سخنرانی خود با اشاره به اینکه شورای امنیت سازمان ملل متحد دیگر ضامن امنیت جهانی نیست، گفت: «شورای امنیت به میدان جنگ استراتژی های سیاسی پنج کشور تبدیل شده است.»
وی در بخش دیگری از سخنان خود از اتحادیه اروپا انتقاد کرد و گفت: «انتظار ما از اتحادیه اروپا این است که به سرعت به تعهدات خود در قبال کشورمان عمل کند و نگرش های دوگانه نسبت به ترکیه باید پایان یابد.»
زلنسکی در سازمان ملل، مسکو را به «نسلکشی» متهم کرد
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین روز سهشنبه در مجمع عمومی سازمان ملل مسکو را به «نسل کشی» در اوکراین متهم کرد.
وی با اشاره به اینکه روسیه در جنگ علیه اوکراین همه چیز از غذا و انرژی گرفته تا کودکان ربوده شده را «سلاح» میکند به رهبران جهان هشدار داد که ممکن است برای آنها نیز همین اتفاق بیافتد.
وی افزود: «وقتی نفرت علیه یک ملت به کار گرفته میشود هرگز به همین جا ختم نمیشود.»
وی در نیویورک ربودن و اخراج «دهها هزار» کودک اوکراینی توسط روسیه را «به وضوح یک نسل کشی» توصیف کرد.
زلنسکی در سخنانی که ۱۵ دقیقه به طول انجامید افزود: « به این کودکان در روسیه یاد میدهند که از اوکراین متنفر باشند و همه روابط با خانوادههایشان قطع شده است. این آشکارا یک نسل کشی است.»
آقای زلنسکی قبل از قرار گرفتن پشت تریبون برای مدت طولانی مورد تشویق قرار گرفت. سال گذشته زلنسکی از طریق ویدئویی در مجمع عمومی حاضر شد.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید عکسی از آمریکاییهای آزاد شده از ایران را در پرواز به ایالات متحده منتشر کرد
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید عکسی از آمریکاییهای آزاد شده از ایران در پرواز به ایالات متحده را منتشر کرد.
وی در مطلبی در شبکه ایکس در توضیح عکس نوشت: «در اینجا هفت آمریکایی در راه بازگشت از ایران به خانه در کنار گروهی از دیپلماتهای آمریکایی هستند.»
وی در پایان به آنها گفت: «به خانه خوش آمدید.»
ایران در توافقی با آمریکا پنج زندانی آمریکایی را مبادله کرد و همزمان ۶ میلیارد دلار وجوه مسدود شده تهران در کره جنوبی از طریق سوئیس به بانک های دوحه منتقل شد. پنج ایرانی زندانی در آمریکا نیز طی این توافق آزاد شدند.
خانواده برخی از این زندانیان آمریکایی نیز در ایران بودند که همراه آنها به آمریکا بازگشتند.

بشار اسد با دعوت رئیس جمهوری چین روز پنجشنبه به پکن میرود
بشار اسد، رئیس جمهوری روسیه روز پنجشنبه به چین سفر خواهد کرد که نخستین سفر وی به این کشور متحد از زمان آغاز جنگ داخلی در سال ۲۰۱۱ است.
طبق بیانیه مطبوعاتی دفتر ریاست جمهوری در دمشق که روز سهشنبه منتشر شد، سفر آقای اسد که اسما همسرش و همچنین یک هیات سیاسی و اقتصادی او را همراهی میکند با دعوت رسمی شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین انجام میشود.
وی علاوه بر گفتوگوهای سیاسی در مراسم افتتاحیه بازیهای آسیایی هانگژو در تاریخ ۲۳ سپتامبر شرکت میکند.
چین یکی از متحدان بشار اسد است که به ویژه از او در شورای امنیت سازمان ملل حمایت کرده است و بهطور منظم از رای دادن به قطعنامههای مخالف دولت سوریه خودداری میکند.
مقامات چینی چندین بار به سوریه سفر کردهاند تا با همتایان خود در دمشق در جریان درگیریها دیدار کنند.
آخرین سفر اسد به چین به سال ۲۰۰۴ بر میگردد.
این سومین سفر آقای اسد به یک کشور غیر عربی از سال ۲۰۱۱ است. او در این مدت به روسیه و ایران دو متحد اصلی خود سفر کرده است.
تعبیر رویای هنرمند پرسپولیسی دارای معلولیت: دیدار صمیمانه با رونالدو در تهران
فاطمه حمامی، هنرمند نقاش دارای معلولیت که از طرفداران پروپاقرص باشگاه پرسپولیس و دوستداران کریستیانو رونالدو، فوق ستاره پرتغالی جهان فوتبال است، روز سهشنبه فرصت پیدا کرد تا در هتل محل اقامت رونالدو در تهران با او دیدار کند و پرترههایی را که از کاپیتان فعلی باشگاه النصر عربستان سعودی کشیده بود، به او نشان دهد.
رونالدو در این دیدار صمیمانه، خانم حمامی را در آغوش گرفت و سر او را بوسید. این دو سپس چند عکس یادگاری با پرترههای رونالدو و پیراهن منقش به نام فوقستاره پرتغالی گرفتند. کاپیتان النصر سپس پیراهن خود را به خانم حمامی اهدا کرد.
پیروزی میلیونها اسپانیایی؛ پارلمان ملی چهار زبانه شد
پارلمان اسپانیا روز سهشنبه به اعضای مجلس قانونگذاری ملی اجازه داد تا از زبانهای کاتالانی، باسکی و گالیسی استفاده کنند. مطابق این تصمیم، تمامی ۳۵۰ عضو پارلمان حق دارند که در نشستهای رسمی به این زبانها هم صحبت کنند. سخنان آنها در پخش تلویزیونی سراسری زیرنویس میشود و برای سایر اعضای پارلمان هم امکان ترجمه همزمان فراهم خواهد شد.
این تصمیم، پیروزی بزرگی برای میلیونها اسپانیایی محسوب میشود که در ایالتهای کاتالان، باسک و گالیسیا به زبانی غیر از اسپانیایی صحبت میکنند. حق صحبت کردن به زبانهایی غیرِ اسپانیایی در پارلمان ملی، هدف دیرینه احزاب کوچکترِ فعال در مناطق شمال اسپانیا بوده که دارای جمعیت دو زبانه هستند.
دولت اسپانیا همچنین در تلاش است تا زبانهای کاتالانی، باسکی و گالیسیایی را به عنوان زبانهای رسمیِ اتحادیه اروپا به رسمیت بشناساند.
پدرو سانچز، نخستوزیر موقت اسپانیا، امیدوار است حمایت احزاب ملیگرا و حتی جداییطلب از کاتالونیا و منطقه مستقل باسک را برای تشکیل یک دولت چپگرای جدید جلب کند.
بروکسل هم اعلام کرده که درخواست دولت اسپانیا را برای به رسمیت شناختن زبان کاتالان، باسک و گالیسی به عنوان زبانهای رسمی اتحادیه اروپا بررسی میکند.

هشدار سازمان ملل در مورد وقوع «بحران ویرانگر دوم» در لیبی
هیات پشتیبانی سازمان ملل متحد در لیبی با انتشار بیانیهای اعلام کرد که آلودگی آب و نبود سرویس بهداشتی در مناطق سیلزده لیبی جان کودکان و بزرگسالان را تهدید میکند. بر پایه این بیانیه، لیبی با تهدید جدی شیوع بیماریهای همهگیر مواجه شده که میتواند به وقوع «بحران ویرانگر دوم» منجر شود.
فروریختن دو سد در جریان طوفان مدیترانه دانیل که باعث وقوع سیل هفته پیش در شهر شرقی درنا شد، هزاران کشته و مفقود بر جای گذاشت. کمبود امکانات جمعآوری و دفن اجساد قربانیان این سیل موجب آلوده شدن آب شده است.
مرکز مبارزه با بیماریهای لیبی، روز شنبه اعلام کرده بود که تا کنون ۱۵۰ نفر از بازماندگان سیلِ ۱۱ سپتامبر که ۵۵ نفر آنها کودک هستند به بیماری اسهال دچار شدهاند.
سازمان بینالمللی مهاجرت روز دوشنبه اعلام کرد که تا کنون حدود ۴۰ هزار نفر در شمال شرق لیبی آواره شدهاند.

با تصمیم مودی، یک سوم کرسیهای پارلمان هند به زنان اختصاص مییابد
دولت نارندرا مودی، نخست وزیر هند لایحهای را به تصویب رساند که انتظار میرود جایگاه حزب او در میان زنان را تقویت کند. البته برای تبدیل شدن این لایحه به قاون، باید پارلمان هند به آن رای مثبت دهد.
بر اساس این قانون یک سوم کرسیهای مجلس سفلی و مجالس ایالتی به زنان اختصاص مییابد.
این پیشنهاد قانونی بحث برانگیز دههها است که به دلیل مخالفت برخی احزاب سیاسی مرکزی معلق مانده و برای تبدیل شدن به قانون نیاز به تصویب هر دو مجلس و اکثریت مجالس مقننه ایالتی دارد.
احیای این طرح چند ماه پیش از برگزاری انتخابات عمومی در ماه مه ۲۰۲۴، در حالی صورت میگیرد که مودی تلاش دارد جایگاه خود را در میان زنان هندی تقویت کند. تحلیلگران معتقدند شانس تصویب این لایحه در پارلمان هند نسبت به گذشته بالاتر است.
کلاه مایکل جکسون در پاریس به حراج گذاشته میشود
کلاهی که مایکل جکسون، خواننده سرشناس آمریکایی، چهل سال پیش قبل از اولین اجرای تکنیک رقص مشهور خود موسوم به «مونواک» به کنار صحنه پرتاب کرد قرار است در یک حراجی در پاریس به فروش گذاشته شود.
در ۲۵ مارس ۱۹۸۳ بود که مایکل جکسون در بیست و سه سالگی برای نخستین بار این رقص پای متحیرکننده خود را برای همگان به نمایش گذاشت، اما قبل از اینکه برای اجرای ترانه «بیلی جین» روی صحنه بیاید کلاهش را از سر برداشت و به میان حاضران پرتاب کرد.
ارزش این کلاه فدورای سیاهرنگ بین ۶۰ تا ۱۰۰ هزار یورو تخمین زده میشود و توسط گالری «آرپژ» در خانه اصلی حراج پاریس در «هتل درو» در ۲۶ سپتامبر به فروش گذاشته خواهد شد.
