اوکراین تهدید کرد که اگر دولت اسرائیل دست از اخراج شهروندان اوکراینی برندارد، این کشور نیز در آستانه سال نو یهودیان، مرزهای خود را به روی زائران اسرائیلی به شهر اومان خواهد بست.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین روز جمعه در خصوص روند صدور روادید برای اوکراینیهایی که قصد ورود به اسرائیل را دارند، به این کشور هشدار داد.
زلنسکی در بیانیه هفتگی خود خطاب به مردم اوکراین که در وبسایت رسمی نهاد ریاستجمهوری این کشور منتشر شد، آورده است: «از گزارشهای گارد مرزی، وزارت امور خارجه و وزارت اطلاعات در مورد رفتار با شهروندانمان (مهاجرانی که در کشورهای مختلف هستند) و در مورد روند ویزا مطلع شدم. مواردی وجود دارد که شهروندان اوکراین در واقعیت در مورد ویزا با آن مواجه هستند. به مدیران مسئول دستورات درخور داده شده است. حقوق شهروندان اوکراینی باید تضمین شود.»
یِوگِن کورنیچوک، سفیر اوکراین در اسرائیل، با توضیح بیشتر در خصوص اظهارات آقای زلنسکی، ادعا کرد که بیانیه او خطاب به اسرائیل است.
کورنیچوک گفت: «دولت اوکراین تحقیر شهروندان خود را به هنگام ورود به اسرائیل تحمل نخواهد کرد. [اگر به همین منوال باشد] ما موافقتنامههای دوجانبه در مورد لغو روادید خود را مطابق بند ۷ توافقنامه متوقف خواهیم کرد. این گزینه روی میز دولت ما قرار دارد.»
وی افزود: «با عقل جور در نمیآید که علیرغم خطر امنیتی بالا و تلاش لجستیکی عظیم، مجبور باشیم از دهها هزار اسرائیلی در شهر اومان میزبانی کنیم، اما در عین حال، دولت اسرائیل از شهروندان ما که در چارچوب معاهده بین دو کشور به اسرائیل میآیند سوء استفاده کند.»
سفیر اوکراین در اسرائیل در ادامه اظهار داشت که اگر اسرائیل مایل است که اوکراین همچنان به اسرائیلیها اجازه سفر به اوکراین و بازدید از شهر اومان را بدهد، بنیامین نتانیاهو نخست وزیری اسرائیل باید شخصا و مستقیم برای حل مساله روادید اوکراینیها دست به کار شود.
واکنش اسرائیل به ادعاهای کورنیچوک
این اظهارات سفیر اوکراین مبنی بر اینکه اسرائیل با اوکراینیهایی که قصد ورود به این کشور را دارند به طرز مناسبی رفتار نمیکند، با واکنش سریع برخی اعضای دولت اسرائیل همراه شد.
موشه آربل از حزب سنتگرای «شاس»، که در حال حاضر به عنوان وزیر کشور و وزیر بهداشت در دولت نتانیاهو خدمت میکند، بیانیه کورنیچوک را به شدت محکوم کرد.
آربل گفت: «من کاملاً ادعاهای مربوط به تحقیر شهروندان اوکراینی هنگام ورود به اسرائیل را رد میکنم. سیاست مهاجرتی اسرائیل به گونهای است که پذیرای گردشگران بسیاری از کشورهای جهان از جمله اوکراین است. در مواردی که ظن به استفاده غیرقانونی از ویزای توریستی برای مقاصد کاری یا اقامتی باشد، اداره جمعیت و مهاجرت تنها از اختیارات قانونی خود استفاده میکند.»
شراکت استوار بین اسرائیل و اوکراین ادامه خواهد داشت، من در جایگاه وزیر بهداشت به تکمیل فرآیند انتقال دارو به اوکراین و همکاری در زمینه بهداشت افتخار میکنم و قصد دارم این همکاریها را ادامه داده و تعمیق بخشم.»
بر اساس دادههای سفارت اوکراین، در نیمه اول سال ۲۰۲۳ میلادی، اسرائیل بیش از ۲ هزار شهروند اوکراینی را از این کشور دیپورت کرده است. این میزان در سال قبلتر از آن نیز بیش از ۲۷۰۰ نفر بوده است.
آقای کورنیچوک در اوایل این ماه به روزنامه تایمز اسرائیل گفته بود که حدود ۱۰ درصد از گردشگران اوکراینی که وارد اسرائیل میشوند، اخراج میشوند.
جنجال بر سر عدم تمدید بیمه درمانی مهاجران اوکراینی
این جنجال هفته گذشته در پی انتشار گزارشهایی مبنی بر عدم دسترسی پناهجویان اوکراینی به خدمات بهداشتی به دلیل انقضای مدت بیمه درمانی آنها در اسرائیل شکل گرفت. اوکراینیهایی که پس از شروع درگیری با روسیه در حدود یک سال و نیم پیش، به اسرائیل وارد شدند.
این تصمیم با انتقاد شدید سفیر اوکراین در اسرائیل مواجه شد.
پس از حل و فصل این ماجرا، موشه آسمان، خاخام اعظم اوکراین این تصمیم را ستود. وی گفت: «من به دوستم، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و دوستم آقای یوسی شِلی، مدیر کل دفتر نخست وزیری به خاطر تصمیم امیدوارکننده برای تمدید خدمات اجتماعی و بهداشتی به آوارگان جنگی اوکراین تا پایان امسال تبریک میگویم.»
این یک اقدام انسانی مهم و ضروری برای کسانی است که از جنگ اوکراین به اسرائیل گریختهاند. من از دولت اسرائیل میخواهم که تا پایان سال صبر نکند و همین الان راهحلی برای پناهندگان برای سال ۲۰۲۴ تدوین کند.»
روز جمعه، دفتر نخست وزیری اسرائیل اعلام کرد که بیمه درمانی و سایر کمکهای ارائه شده به پناهندگان اوکراینی در اسرائیل تا پایان سال تمدید خواهد شد.
جایگاه شهر «اومان» اوکراین در بین یهودیان
شهر اومان، در ۲۰۰ کیلومتری جنوب کییف، پایتخت اوکراین واقع است و معمولا هزاران زائر برای مراسم سال نو یهودیان به آنجا سفر میکنند. علیرغم هشدارهای صادره، سال گذشته بیش از ۲۰ هزار اسرائیلی برای جشن «روش هشانا» به محل دفن خاخام «نحمانِ بریسلوف»، بنیانگذار جنبش حسیدی سفر کردند.