آخرین تحولات و رویدادهای ایران و جهان در روز دوشنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۷ اوت ۲۰۲۳ میلادی را در قالب خبرهای کوتاه در این صفحه دنبال کنید.
برای مرور اخبار کوتاه روزهای گذشته اینجا کلیک کنید.
مهمترین عناوین مهم امروز:
- گفتگوها بر سر جنگ اوکراین در عربستان؛ مسکو خواهان تسلیم کییف شد
- روسیه از رهگیری و انهدام یک پهپاد اوکراینی در جنوب غرب مسکو خبر داد
- زینب زمان علاوه بر حبس به خودداری از ارتباط و معاشرت با دیگران محکوم شد
- دولت بریتانیا عملیات استقرار پناهجویان در «زندان شناور» را آغاز کرد
- کارگردان باربی به عنوان نخستین زن رکورد فروش ۱ میلیارد دلاری را شکست
- افزایش انتقادها از سکوت نخستوزیر هند در برابر خشونتهای قومی؛ مودی با رأی عدم اعتماد مواجه است
- پیش ثبتنام انتخابات مجلس ایران آغاز شد
- فیلیپین سفیر چین را بهدلیل «ایجاد مزاحمت» برای کشتی تدارکاتی این کشور احضار کرد
- راهول گاندی با تعلیق محکومیتش به پارلمان هند بازگشت
- پیام رسان تلگرام در عراق مسدود شد
- در پی غرق شدن کشتی مهاجران در سواحل تونس، چهار نفر کشته و ۵۱ نفر مفقود شدهاند
- حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان»، اتحادیه اروپا را «پروژه شکست خورده» توصیف کرد
گفتگوها بر سر جنگ اوکراین در عربستان؛ مسکو خواهان تسلیم کییف شد
مسکو دو روز پس از نشستی که در عربستان برای حل و فصل بحران اوکراین برپا شده بود تاکید کرد که تنها تسلیم شدن کییف میتواند به جنگ جاری در این کشور پایان دهد.
این نشست در حالی با میانجیگیری ریاض برپا شد که گزارشها از نبود پیشرفت در جریان مذاکرات میان طرفهای شرکت کننده حکایت دارد.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در بیانیهای با اعلام این مطلب تصریح کرد: «ما به واقع متقاعد شدهایم که حل و فصل جامع، پایدار و عادلانه تنها در صورتی امکانپذیر است که رژیم کییف به خصومتها و حملات تروریستی پایان دهد.»
به ادعای خانم زاخارووا برای حل و فصل بحران جاری در اوکراین: «واقعیتهای جدید سرزمینی (در شرق و جنوب اوکراین) باید به رسمیت شناخته شود، از روند غیرنظامیسازی و نازیزدایی در اوکراین اطمینان حاصل شود» و حاکمیت اوکراین بایست بر مبنای وضعیت بی طرفی، تاکید غیرهستهای و غیرمتعهد شدن بنا شود.»
این خواستهها دقیقا همان مواردی است که پیشتر در هنگام آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ از سوی مسکو مطرح و توسط کیيف رد شده بود.
اظهارات ماریا زاخارووا دو روز پس از آن بیان می شود که عربستان سعودی میزبان نشستی درباره اوکراین در جده بود.
در این نشست که بدون حضور روسیه برگزار شد علاوه بر هیئتهای غربی، نمایندگانی از قدرت های نوظهور که ارتباط نزدیکی با مسکو دارند شرکت داشتند.
این نشست همانطور که انتظار میرفت بدون دسترسی به پیشرفتی محسوس و بدون انتشار بیانیه پایانی پس از گفتگوهای طولانی بین هیئت های متعدد حاضر به پایان رسید.

روسیه از رهگیری و انهدام یک پهپاد اوکراینی در جنوب غرب مسکو خبر داد
روسیه روز دوشنبه اعلام کرد که یک پهپاد اوکراینی را در کالوگا، منطقهای واقع در۲۰۰ کیلومتری جنوب غری مسکو را رهگیری و سرنگون کرده است.
این چندمین حمله پهپادی است که طی روزهای اخیر پایتخت روسیه و مناطق اطراف آن را هدف قرار داده و در مواردی سبب ایجاد خساراتی جزئی به برخی ساختمانها شده است.
ولادیسلاو چاپچا، فرماندار منطقه کالوگا با انتشار پیامی در تلگرام اعلام کرد که یک پهپاد روز دوشنبه توسط سامانه پدافند هوایی در منطقه فرزیکوفسکی منهدم شد. به گفته این مقام روس حمله یاد شده تلفات جانی و یا خساراتی به همراه نداشته است.
روسیه یپشتر در روز سوم اوت نیز مدعی شده بود که ۷ پهپاد اوکراینی را در همین منطقه که در ۱۸۰ کیلومتری مسکو واقع شده سرنگون کرده است.
حملات هواپیماهای بدون سرنشین اوکراینی به خاک روسیه که اغلب مسکو و شبه جزیره کریمه را هدف قرار میدهند طی هفتههای اخیر افزایش یافته است .
شهردار مسکو روز یکشنبه اعلام کرده بود که سامانه پدافندی روسیه، پهپادی که قصد حمله به پایتخت را داشت سرنگون کردند.
زینب زمان علاوه بر حبس به خودداری از ارتباط و معاشرت با دیگران محکوم شد
ابوذر زمان، وکیل زینب زمان کنشگر حقوق زنان در مطلبی در شبکه ایکس درباره حکم خواهرش نوشت: «حکم محکومیت خواهرم و موکلم زینب زمان امروز از شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب ابلاغ شد: یک سال حبس تعزیری، پنج سال منع خروج از کشور، منع عضویت در دستجات و گروههای سیاسی و اجتماعی، خودداری از استفاده از گوشی هوشمند، خودداری از ارتباط یا معاشرت با سایرین به استثناء روابط خویشاوندی.»
وی اضافه کرد: «یک بیستم مجازات حبس اجرا و باقی مانده به مدت ۵ سال تعلیق شده است. اتهامی که منجر به صدور حکم شده، فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران است.»
دولت بریتانیا عملیات استقرار پناهجویان در «زندان شناور» را آغاز کرد
دولت محافظهکار بریتانیا از روز دوشنبه ۷ اوت عملیات استقرار پناهجویان در کشتی عظیم «بیبی استکهلم» موسوم به «زندان شناور» را آغاز کرد.
بر اساس طرح دولت بریتانیا، کشتی «بیبی استکهلم» با ۲۲۲ اتاق کوچک به خانه موقت ۵۰۰ پناهجو تبدیل خواهد شد که منتظر نتیجه رسیدگی به پرونده مهاجرتیشان هستند.
خبر استقرار پناهجویان در این کشتی همانند خبر تصویب لایحه مهار پناهجویان غیرقانونی در پارلمان بریتانیا با انتقادهای گسترده نهادهای بینالمللی همراه شده است.

کارگردان باربی به عنوان نخستین زن رکورد فروش ۱ میلیارد دلاری را شکست
فیلم باربی به نویسندگی و کارگردانی گرتا گرویگ تنها ۱۷ روز پس از آغاز نمایش در سینماهای جهان فروش ۱ میلیارد دلاری (۹۱۰.۶ میلیون یورویی) را رقم زد. رکورد بالاترین میزان فروش بلیت در میان کارگردانان زن پیشتر با ۸۲۱.۸ میلیون دلار به نام پتی جنکینس، دیگر کارگردان زن آمریکایی و برای فیلم «زن شگفتانگیز» (Wonder Woman) ثبت شده بود.
تاکنون تنها ۵۳ فیلم فروش بالای ۱ میلیارد دلار را تجربه کردهاند و هیچ تک کارگردان زن در میان فهرست کارگردانان این فیلمها حاضر نبوده ولی سه فیلمی که به طور مشترک توسط زنان و مردان کارگردانی شدهاند، همچنان فروش بالاتری نسبت به باربی داشتهاند، از جمله فیلمهای یخزده (۱.۳ میلیارد دلار) و یخزده۲ (۱.۴۵ میلیارد دلار) هر دو به کارگردانی مشترک جنیفر لی و کریس باک و کاپیتان مارول (۱.۱ میلیارد دلار) به کارگردانی مشترک آنا بودن و رایان فلک.

افزایش انتقادها از سکوت نخستوزیر هند در برابر خشونتهای قومی؛ مودی با رأی عدم اعتماد مواجه است
نارندا مودی، نخستوزیر هند به دلیل سکوتش در برابر درگیریها در ایالت مانیپور در شمال شرق این کشور با رأی عدم اعتماد مجلس هند مواجه است.
سکوت ۳ ماهه آقای مودی در مورد خشونتهای قومی در ایالت مانیپور که حزبش در آن در راس قدرت قرار دارد، باعث شده است تا طرح عدم اعتماد علیه او در مجلس هند و در نهادی که دولتش اکثریت را در اختیار دارد، مطرح شود.
اگرچه احتمال تصویب این طرح در شرایط کنونی وجود ندارد اما مخالفان آقای مودی بر این نظرند که طرح عدم اعتماد در مجلس باعث میشود تا نخستوزیر هند در صحن پارلمان به بحران مانیپور بپردازد.

پیش ثبتنام انتخابات مجلس ایران آغاز شد
پیش ثبتنام از داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس ایران از صبح دوشنبه ۱۶ مرداد (۷ اوت) آغاز شد.
انتخابات دوازدهمین دوره مجلس ایران نخستین انتخابات پس از اعتراضات گسترده سال گذشته در این کشور است.
اعتراضات گسترده سال گذشته در ایران که در پی جانباختن مهسا امینی در پی بازداشت توسط گشت ارشاد رخ داد، به یکی از بزرگترین چالشهای نظام سیاسی این کشور در طول بیش از دهه تبدیل شد.
پلیس ایران از ماه گذشته و پس از فروکش کردن اعتراضات خیابانی بار دیگر به خیابانها بازگشته است تا زنان را مجبور به رعایت حجاب اجباری کند.
انتخابات دوازدهمین دوره مجلس ایران و ششمین دوره مجلی خبرگان رهبری ۱۱ اسفند برگزار خواهد شد.

فیلیپین سفیر چین را بهدلیل «ایجاد مزاحمت» برای کشتی تدارکاتی این کشور احضار کرد
یک مقام فیلیپینی گفت که دولت این کشور روز دوشنبه سفیر چین را احضار کرد تا اعتراض دیپلماتیک خود را به استفاده گارد ساحلی چین از «توپ آب» [آبپاش] علیه یک قایق تدارکاتی فیلیپینی در دریای مورد مناقشه جنوبی چین اعلام کند.
ارتش فیلیپین روز یکشنبه استفاده «بیش از حد و تهاجمی» کشتی گارد ساحلی چین از توپ آبپاش برای جلوگیری از تحویل بار یک قایق تدارکاتی فیلیپینی به کشتی توماس شوال محکوم کرد. این کشتی تدارکاتی حامل غذا، آب و سوخت بود.
ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و متحدان کلیدی آنها از جمله استرالیا و ژاپن از فیلیپین حمایت کرده و نسبت به اقدامات کشتی چینی ابراز نگرانی کردند.
راهول گاندی با تعلیق محکومیتش به پارلمان هند بازگشت
پارلمان هند درپی تعلیق محکومیت راهول گاندی، رهبر حزب کنگره ملی هند توسط دیوان عالی این کشور، او را مجددا به عضویت خود درآورد.
آقای گاندی که پدر، مادربزرگ و جدش همگی نخستوزیر هند بودهاند و رهبر حزب اصلی مخالف دولت است در ماه مارس با شکایت یکی از قانونگذاران حزب حاکم بهاراتیا جاناتا (BJP) به دلیل «اظهار نظرهای توهینآمیز» نسبت به نارندرا مودی، نخستوزیر هند و چند شخص دیگر از جمله خود این قانونگذار، محکوم شده بود.
دیوان عالی هند هفته گذشته با تعلیق این محکومیت به آقای گاندی اجازه داد به پارلمان بازگردد و در انتخابات سال آینده نیز شرکت کند.
راهول گاندی به دنبال لغو این محکومیت است اما شکایتش هنوز در دادگاه بررسی نشده است.
آقای گاندی در ماههای اخیر مذاکراتی را با دیگر احزاب مخالف دولت با هدف تشکیل ائتلافی بزرگ علیه حزب حاکم بهاراتیا جاناتا (BJP) آغاز کرده است.
پیام رسان تلگرام در عراق مسدود شد
عراق اعلام کرد که پیام رسان تلگرام را بهدلیل نگرانیهای مرتبط با حوزه امنیت ملی مسدود کرده است.
خبرگزاری دولتی عراق به نقل از وزارت ارتباطات این کشور گفت که این اپلیکیشن بهدلیل مسائل «امنیت ملی و حفاظت از اطلاعات شخصی شهروندان» مسدود شده است.
تلگرام در عراق حتی در بخشهای دولتی محبوب است بهطوریکه کانال یکی از خبرگزاریهای دولتی بیش از ۲۶۰ هزار مشترک (فالوئر) دارد.