آخرین تحولات و رویدادهای ایران و جهان در روز چهارشنبه ۴ مرداد ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۲۶ ژوئیه ۲۰۲۳ میلادی در قالب خبرهای کوتاه را در این صفحه دنبال کنید.
برای مرور اخبار روز گذشته اینجا را کلیک کنید.
فهرست خبرهای برگزیده امروز:
سفر وزیر امور خارجه اوکراین به آفریقا برای به چالش کشیدن نفوذ روسیه
دیوان عالی اسرائیل به درخواستهای تجدیدنظر در مورد تحدید اختیارات قانونی قوه قضاییه رسیدگی خواهد کرد
روسیه یک مدیر امنیت سایبری را به اتهام خیانت به ۱۴ سال زندان محکوم کرد
تلاش برای کودتا در نیجر؛ ماموران گارد رئیسجمهوری، محمد بازوم را در کاخ محبوس کردند
عفو بینالملل: مقامات نمیتوانند با برداشتن عبارت «گشت ارشاد» از روی خودروها کسی را فریب دهند
سقوط هواپیمای آبپاش یونان در جریان مبارزه با شعلههای آتش؛ هر دو خلبان کشته شدند
جلسه استماع گزارشها درباره اشیاء پرنده ناشناس امروز در مجلس نمایندگان آمریکا برگزار میشود
سفر وزیر امور خارجه اوکراین به آفریقا برای به چالش کشیدن نفوذ روسیه
وزیر امور خارجه اوکراین در سومین سفر خود به آفریقا از لیبریا دیدن کرد.
این سفر در حالی صورت گرفته است که روسیه خود را برای میزبانی نشستی با رهبران قاره آفریقا در هفته جاری آماده میکند.
به گفته وزارت امور خارجه اوکراین، سفر دمیترو کولبا به لیبریا، در بحبوحه تلاشهای کییف برای به چالش کشیدن نفوذ روسیه در آفریقا صورت گرفته است.
آقای کولبا در دیدار با رهبران این کشور در مورد «تضمین صادرات غلات اوکراین به آفریقا» و همچنین چشم انداز صلح در اوکراین، گفتگو کرد.
اولگ نیکولنکو، سخنگوی وزارت امور خارجه اوکراین نیز با اشاره به باجخواهیهای غذایی روسیه گفت: «اوکراین در حال افزایش حمایت از کشورهای آفریقایی برای ادامه صادرات غلات است».
روسیه، مانند اوکراین یکی از صادرکنندگان عمده غلات است. این کشور هفته گذشته از قرارداد یک ساله دریای سیاه که به اوکراین اجازه میداد در طول جنگ غلات خود را از طریق دریای سیاه صادر کند خارج شد.
دیوان عالی اسرائیل به درخواستهای تجدیدنظر در مورد تحدید اختیارات قانونی قوه قضاییه رسیدگی خواهد کرد
دیوان عالی اسرائیل روز چهارشنبه اعلام کرد که به درخواستهای تجدیدنظر در مورد قانون بحثبرانگیز جدید که با هدف محدود کردن اختیارات دستگاه قضایی در این کشور تصویب شده رسیدگی خواهد کرد، و با دولت در مورد طرحهای تفرقهانگیز بنیامین نتانیاهو برای تضعیف قوه قضاییه برخورد خواهد کرد.
دیوان عالی همچنین گفت که در ماه سپتامبر این قانون را به بحث خواهد گذاشت؛ اما قبل از آن دستوری برای توقف آن صادر نخواهد کرد. این مرجع قضایی در اینباره توضیح داد که به چالشهای حقوقی مطرح شده از سوی هفت گروهی که به دنبال حذف این قانون هستند، رسیدگی خواهد کرد.
تصمیم دیوان عالی برای رسیدگی به این پرونده، اسرائیل را در آستانه یک بحران در زمینه قانون اساسی قرار میدهد؛ و در نهایت این قضات هستند که تصمیم خواهند گرفت که آیا قوانینی را که برای محدود کردن قدرت خودشان ایجاد شده است را لغو کنند یا آن را بپذیرند.
کشور اسرائیل فاقد قانون اساسی مکتوب است و در عوض توسط مجموعهای از قوانین پایه و احکام دادگاههای قبلی، از جمله قانونی که روز دوشنبه در کنست اصلاح شد، اداره میشود.

روسیه یک مدیر امنیت سایبری را به اتهام خیانت به ۱۴ سال زندان محکوم کرد
دادگاهی در روسیه ایلیا ساچکوف، یکی از مدیران ارشد امنیت سایبری را به اتهام خیانت به ۱۴ سال زندان محکوم کرد.
آقای ساچکوف، با حضور در دادگاه اتهامات خود را انکار کرد. با این حال خبرگزاری دولتی تاس ادعا کرد این مرد، اطلاعات طبقه بندی شده را به جاسوسان خارجی داده است.
او پیش از این به تأسیس «گروه-IB،»، که زمانی یکی از برجستهترین شرکتهای امنیت سایبری روسیه بود، کمک کرده بود.
این مرد ۳۷ ساله، که دیگر با این شرکت همکاری ندارد در سپتامبر ۲۰۲۱ توسط سرویس امنیت فدرال روسیه دستگیر شد.
سرگئی آفاناسیف وکیل آقای ساچکوف به خبرنگاران گفته است با توجه به اینکه شواهد کافی مبنی بر بیگناهی او به دادگاه ارائه شده است، امیدوار بود موکلش تبرئه شود.
او همچنین گفت: «ما تسلیم نمیشویم. ایلیا بیگناه است. ما درخواست تجدیدنظر خواهیم کرد.»
تلاش برای کودتا در نیجر؛ ماموران گارد رئیسجمهوری، محمد بازوم را در کاخ محبوس کردند
منابع امنیتی کشور آفریقایی نیجر روز چهارشنبه اعلام کردند که ماموران گارد ریاست جمهوری، محمد بازوم رئیس جمهوری این کشور و تنی چند از وزیران را در داخل کاخ ریاست جمهوری در شهر «نیامی» تحت الحفظ نگه داشتند. نهاد ریاست جمهوری در اطلاعیهای آورده است که این ماموران حفاظتی به طور «مذبوحانه» دست به حرکتی «ضد جمهوریخواهانه» زدهاند.
ریاست جمهوری آورده است که «اگر گارد ریاست جمهوری به سر عقل نمیآمدند، ارتش ملی آماده حمله به آنها بود.» ریاست جمهوری در صفحات اجتماعی خود بدون ارائه جزئیات بیشتر اعلام کرد: «حال رئیس جمهور و خانوادهاش خوب است.»
این پیام مدتی بعد حذف شد و تردیدها در مورد اینکه چه کسی کنترل را در دست دارد بالا گرفت.
در سالهای اخیر کشور نیجر به متحد اصلی قدرتهای غربی در آفریقا تبدیل شده است. این کشور متحد کلیدی اتحادیه اروپا در مبارزه با مهاجرت غیرقانونی از جنوب صحرای آفریقا است. کودتا در این کشور میتواند فرصتی برای روسیه و سایر بازیگران ایجاد کند تا نفوذ خود در نیجر را گسترش دهند.

عفو بینالملل: مقامات نمیتوانند با برداشتن عبارت «گشت ارشاد» از روی خودروها کسی را فریب دهند
سازمان حقوق بشری عفو بینالملل در بیانیهای که روز چهارشنبه ۲۶ ژوئیه منتشر شد، اعلام کرد که جامعه بینالمللی باید در کنار زنان و دختران ایران که از ظلم و ستم روزافزون رنج میبرند، بایستد.
این بیانیه، سرکوبها علیه زنان و دخترانی که حجاب اجباری را رعایت نمیکنند را شرح داده و اعلام کرده که این سرکوبها تشدید شده است.
از جمله اینکه، از ۱۵ آوریل ۲۰۲۳ میلادی بیش از یک میلیون زن در داخل ایران پیامهایی دریافت کردهاند که هشدار میدهد پس از اینکه دوربینها تصاویر بدون روسری آنها را ثبت کردند، وسایل نقلیه آنها ممکن است مصادره شود.
علاوه بر این، زنان بیشماری از دانشگاهها تعلیق یا اخراج، از شرکت در امتحانات نهایی محروم و از دسترسی به خدمات بانکی و حملونقل عمومی محروم شدهاند. صدها کسب و کار نیز به دلیل عدم اجرای مقررات حجاب اجباری پلمپ شدهاند.
آگنس کالامار، دبیرکل عفو بینالملل نیز اعلام کرد: «پلیس اخلاقی در ایران بازگشته است. مقامات نمیتوانند با برداشتن عبارت "گشت ارشاد" از روی لباسها و ونهای گشت، کسی را فریب دهند آنهم درحالیکه همزمان مجریان ظلم و ستم جمهوری اسلامی را تشویق میکنند که بدون ترس از هرگونه مجازاتی، با زنان و دختران همان رفتار خشونت آمیزی را داشته باشند که مهسا امینی داشتند. اکنون سرکوب به کمک فناوریهای نظارت انبوه که قادر به شناسایی زنان بدون حجاب در خودروها و فضاهای عابر پیاده هستند، تشدید شده است.»
عفو بینالملل در پایان با تاکید بر اینکه مقامات باید از طرحهای تنبیه زنان و دختران به دلیل استفاده از حقوق برابری، حریم خصوصی و آزادی بیان، مذهب و عقیده خودداری کنند، میافزاید: «جامعه بینالمللی نباید در حالی که مقامات ایران ظلم بر زنان و دختران را تشدید میکنند، بیکار بماند. واکنش دولتها نباید به بیانیههای عمومی و مداخلات دیپلماتیک محدود شود، بلکه باید شامل پیگیریهای قانونی برای پاسخگو کردن مقامات ایرانی به دلیل صدور دستور، برنامهریزی و نقض گسترده و سیستماتیک حقوق بشر علیه زنان و دختران باشد. همه دولتها باید تمام تلاش خود را برای حمایت از زنان و دخترانی که از آزار و اذیت جنسیتی و نقض جدی حقوق بشر در ایران فرار میکنند، انجام دهند. آنها همچنین باید این اطمینان را حاصل کنند که زنان به روشهای سریع و ایمن پناهندگی دسترسی دارند و تحت هیچ شرایطی به زور به ایران بازگردانده نمیشوند.»
توقف اجرای حکم عباس دریس
فرشته تابانیان، دیگر وکیل دادگستری که وکالت عباس دریس از بازداشتشدگان آبان ۹۸ و از شاهدان قتلعام ماهشهر را برعهده دارد نیز بامداد چهارشنبه در پیامی توییتری از توقف اجرای حکم او خبر داد.
او در پیامی توییتری نوشت: «اعاده دادرسی موکلم عباس دریس در شعبه نهم دیوان عالی کشور ثبت شد. دستور توقف اجرای حکم به شعبه اول اجرای احکام ماهشهر ارسال شد. از همکاران و اساتیدم دکتر بهزادی و آقای نیلی که در اعاده دادرسی وکیل آقای دریس شدند و با پیگیری فراوان دستور توقف را گرفتند سپاسگزارم.»
بیشتر بخوانید: کفیل سیاسی عباس دریس به یورونیوز: او تنها نظارهگر یک کشتار بوده است
حکم قصاص محمد قبادلو در شعبه اول دیوان عالیکشور نقض شد
امیر رئیسیان، وکیل محمد قبادلو از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری، بامداد چهارشنبه در پیامی توییتری از نقض حکم قصاص او در شعبه اول دیوان عالیکشور خبر داد.
او نوشت: «حکم قصاص محمد قبادلو در شعبه اول دیوانعالیکشور نقض شد و پرونده برای رسیدگی به ایرادات مربوط به سلامت روانی موکل و صدور حکم به شعبه همعرض ارجاع خواهد شد. این دقتهاست که اعتبار دیوانعالی کشور را هنوز حفظ کرده است. از خانواده شهیدکرمپور ممنون هستیم که در اجرای حکم عجله نکردند.»
آتش سوزیهای مرگبار مدیترانه جان بیش از ۴۰ نفر را گرفت
بیش از ۴۰ نفر که بیشتر آنها نیز در الجزایر بودند، در جریان آتش سوزیهای جنگلی منطقه مدیترانه که روستاها و استراحتگاهها را تهدید میکند، جان خود را از دست دادند.
هزاران نفر نیز در این مناطق مجبور به ترک خانههای خود شدند و تلاش دولتها بویژه یونان برای تخلیه گردشگران از جزایر توریستی نیز همچنان ادامه دارد.
موج گرمای شدید و طولانی بر منطقه حاکم است؛ در بخشهایی از یونان دما به بالای ۴۴ درجه سانتیگراد رسیده و گسترش آتشسوزیها به جزیره سیسیل ایتالیا باعث شده که فرودگاه پالرمو برای مدت کوتاهی بسته شود.
در الجزایر تاکنون ۳۴ نفر از جمله ۱۰ سرباز محاصره شده توسط شعلههای آتش در جریان عملیات تخلیه، جان باختند و اطفای حریق در مناطق جنگلی این کشور با مشارکت حدود ۸۰۰۰ پرسنل، صدها خودروی آتش نشانی و تعدادی هواپیما ادامه دارد.
در تونس، کشور همسایه الجزایر نیز شعلههای آتش ۳۰۰ نفر را مجبور به تخلیه یک روستای ساحلی کرده است.

سقوط هواپیمای آبپاش یونان در جریان مبارزه با شعلههای آتش؛ هر دو خلبان کشته شدند
یک هواپیمای آبپاش نیروی هوایی یونان در جریان تلاش برای مهار آتشسوزیهای جنگلی این کشور سقوط کرد و هر دو خلبان آن جان خود را از دست دادند.
بنا بر اعلام رسانههای محلی، بال این هواپیما در جریان عملیاتش در جزیره دچار حریق «اویا» به شاخته درختان گیر میکند و باعث سقوط آن میشود.
در پی این حادثه کیریاکوس میتسوتاکیس، نخستوزیر یونان سفر برنامهریزی شده خود به قبرس برای روز چهارشنبه را لغو و در اطلاعیهای اعلام کرد: « این خلبانان ثابت کردند که ماموریتهای روزانه آنها برای اطفای حریق چقدر خطرناک است... به یاد آنها، به جنگ علیه نیروهای مخرب طبیعت ادامه میدهیم.»
خلبانان این هواپیما ۳۴ و ۲۷ ساله بودند و نیروهای مسلح یونان نیز سه روز عزای عمومی اعلام کرد.

پس از چین هیأت نظامی روسیه نیز وارد کره شمالی شد
خبرگزاری دولتی کره شمالی، از ورود هیأت مقامات نظامی بلندپایه روسیه به این کشور به رهبری سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه خبر داد.
پیش از آنها نیز هیأتی از چین به رهبری لی هنگ جونگ، رهبر حزب کمونیست وارد پیونگ یانگ شده بودند تا در جشن هفتاد سالگی پایان جنگ کره شرکت کنند.
وزارت دفاع روسیه نیز در بیانیهای اعلام کرد که این سفر به دعوت کره شمالی و با هدف تقویت روابط نظامی دو کشور انجام شده و مرحله مهمی در توسعه همکاری بین دو کشور خواهد بود.
این دو گروه، اولین بازدیدکنندگان عمومی از کره شمالی از زمان همهگیری جهانی ویروس کرونا محسوب میشوند.
کره شمالی در اوایل سال ۲۰۲۰ میلادی و در پی شیوع ویروس کرونا، مرزهای خود را به روی تمامی مبادلات تجاری و دیپلماتیک، حتی با شرکای اصلی اقتصادی و سیاسی خود یعنی چین و روسیه بست.
