طبق اعلام وزیر خارجه آمریکا، ۲۸ ژوئیه آخرین روز کاری وندی شرمن، قائممقام وزارت خارجه است و پس از او قرار است تا تایید جانشینش توسط مجلس سنا، ویکتوریا نولاند، سرپرستی قائممقام وزارت خارجه را بر عهده گیرد. او کیست و حضورش به صورت بالقوه میتواند بستر چه تغییراتی در مواضع آمریکا در قبال ایران باشد؟
ویکتوریا نولاند سیاستمدار کهنهکار آمریکایی است که پیش از انتصابش به عنوان سرپرست قائممقام وزارت خارجه ایالات متحده در روز ۲۴ ژوئیه و به درخواست جو بایدن، رئیس جمهوری این کشور، از روز ۳ مه ۲۰۲۱ معاون سیاسی این وزارتخانه است.
آنتونیو بلینکن در بیانیه خود درباره انتصاب خانم نولاند به سمت جدیدش گفت: «جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا از ویکتوریا نولاند خواسته است تا تایید قائممقام بعدی وزارت خارجه به عنوان سرپرست این سمت خدمت کند. ما بسیار خوشبختیم که فردی با تجربه، مهارت و تعهد او به وزارتخانه این مسئولیت را در کنار مسئولیت کنونیش بر عهده میگیرد.»
خانم نولاند تا کنون با هر دو دولت جمهوریخواه و دموکرات آمریکا همکاری داشته است. وی از سال ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۶ رئیس ستاد استروب تالبوت، قائممقام وزارت خارجه در دولت بیل کلینتون بود.
وی در دولت جورج بوش و از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۵ معاون مشاور سیاست خارجی دیک چینی، معاون رئیس جمهوری آمریکا بود و نقش موثری در سیاستهای این کشور در جنگ عراق داشت. وی در دوره دوم ریاست جمهوری جورج بوش از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸ سفیر ایالات متحده در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در بروکسل بود و بر جلب حمایت متحدان اروپایی برای شرکت در جنگ افغانستان تمرکز داشت.
خانم نولاند در دولت باراک اوباما از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ سخنگوی وزارت خارجه بود و ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ دستیار وزیر امور خارجه در امور اروپا و آسیا بود. وی در ژانویه ۲۰۱۷ و با روی کار آمدن دونالد ترامپ وزارت خارجه آمریکا را ترک کرد.
مواضع ویکتوریا نولاند در قبال ایران
به نظر میرسد مواضع ویکتوریا نولاند در قبال ایران بسیار نزدیک به سیاستمداران کنونی ایالات متحده مخصوصا آنتونی بلینکن باشد. درنتیجه انتظار نمیرود با به روی کار آمدن وی تغییر چندانی در سیاستهای این کشور در قبال ایران ایجاد شود.
خانم نولاند در آخرین دور مذاکرات برای احیای برجام نقش اساسی ایفا میکرد. وی که به عنوان دیپلمات شماره سه ایالات متحده پس از آنتونی بلینکن و وندی شرمن در این مذاکرات حضور داشت، در ۲۲ ژوئیه ۲۰۲۲ در اجلاس امنیتی آسپن گفت: «اگر ایرانیها بخواهند، توافق روی میز است. این کار میتواند نفت آنها را به بازار بازگرداند و از برخی تحریمها رهایی بخشد، اما تاکنون که این مسیر را انتخاب نکردهاند. مردم ایران با بالارفتن هزینه زندگی و همچنین افزایش تورم هزینه این اقدامات حکومت جمهوری اسلامی را میپردازند. اگر رهبر ایران با توافق موافقت نکند، ما فشار خود را افزایش خواهیم داد.»
وی همچنین درمورد نقش روسیه در این مذاکرات در ۸ مارس ۲۰۲۲ گفته بود: «روسیه به دنبال کسب منافع بیشتر در مسیر احیای برجام است، اما پیروز نخواهد شد.»