NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

در دره تنگی افغانستان به بمبگذاران انتحاری مباهات می‌کنند؛ «به همسرم گفتم مبارک باشد، پسرت شهید شد»

سال ۲۰۱۴ سیف‌الله ۲۰ ساله بود که در کابل دست به یک عملیات انتحاری زد
سال ۲۰۱۴ سیف‌الله ۲۰ ساله بود که در کابل دست به یک عملیات انتحاری زد Copyright AFP
Copyright AFP
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
لینک کپی پیست کد امبد ویدیو:Copy to clipboardCopied

سیف‌الله تنها۲۰ ساله بود که در کابل دست به عملیات انتحاری زد. پدرش پس از پایان مدرسه از او خواسته بود به دنبال عملیات انتحاری علیه کفار برود. او اهل دره تنگی بود، شهری نه چندان دور از پایتخت افغانستان.

آگهی

در دره تنگی به بمبگذاران انتحاری طور دیگری نگاه می‌کنند، با افتخار و از سر احترام. مردم این منطقه از سال‌های حضور نیروهای آمریکایی یا به گفته آنها «کفار» دل خوشی ندارند. از خاطره حملات هوایی مداوم می‌گویند و بی‌خانمانی و خانه به دوشی.

برای اینکه بهتر روایت «انتحاری» در دره تنگی را بشناسیم، بهتر است ابتدا کمی درباره جغرافیا و تاریخ انتحاری در این دره بدانیم. دره تنگی در جنوب استان وردک در افغانستان واقع شده است. این منطقه بین سالهای ۲۰۰۹ و ۲۰۱۱ میلادی توسط نیروهای ایالات متحده اشغال شد. سال ۲۰۱۱ یک هلیکوپتر آمریکایی در ولایت وردک در مرکز افغانستان سرنگون شد. در این حادثه ۳۰ سرباز آمریکایی کشته شدند. یک سخنگوی طالبان آن موقع به خبرگزاری فرانسه گفته بود که افراد متعلق به این گروه با تدارک یک حمله موجب سقوط ‏این هلیکوپتر شده‌اند.‏ سال ۲۰۱۴ طالبان این دره را به تصرف خود درآوردند.

نجیب الله ۲۰ ساله، سال ۲۰۱۴ در کابل دست به عملیات انتحاری زد که حاصلش مرگ او و ده‌ها شهروند دیگر بود.

انتحاری به روایتی دیگر

اینجا روایت آدم‌ها از انتحاری جور دیگری است. اسماعیل عشق‌الله، یک بمبگذار انتحاری آموزش دیده توسط طالبان است. او با چشمان سورمه کشیده جلوی دوربین خبرگزاری فرانسه می‌نشیند و از فعالیت‌ خود راضی است. او ساکن دره تنگی است.

AFP
اسماعیل عشق‌الله، یک بمبگذار انتحاری آموزش دیده توسط طالبان استAFP

اسماعیل می‌گوید: «الحمدلله بیشتر در اینجا جهاد می‌کردم، اما این کار راضی‌ام نمی‌کرد، بنابراین فکر کردم باید علیه نیروهای خارجی عملیات [انتحاری] انجام دهم، جهادی که بتواند هم قلب مسلمانان سراسر جهان و هم خودم را راضی کند. به همین دلیل این مسیر را برگزیدم.»

محمد ظاهر، بزرگ قبیله از دره تنگی ۶۸ سال دارد. او می‌گوید: «افراد غیرنظامی در خانه‌های نزدیک اینجا آسیب دیده‌اند. مردم این منطقه شب‌ها نمی‌توانستند بخوابند، آنها به مکان‌های دیگر می‌رفتند، از جمله در کنار رودخانه‌ها پناه می‌گرفتند.آنها شب‌ها از ترس یورش و حمله اشغالگران به آنجا پناه می‌بردند. اشغالگران آنها را آزار می‌دادند.»

AFP
محمد ظاهر، بزرگ قبیله از دره تنگی ۶۸ سالهAFP

دعوت پدر از پسر برای دست زدن به انتحاری

در دره تنگی، میر اسلم امیری ۶۰ ساله که در دهه ۱۹۸۰ میلادی علیه تهاجم شوروی جنگیده است با غرور فراوان از «موفقیت» پسر ۲۰ ساله‌اش نجیب الله به عنوان یک بمب گذار انتحاری حرف می‌زند.

دلتنگی امانم را بریده، روزگار سختی را پشت سرگذاشتیم
مادر سیف‌الله

او به خبرگزاری فرانسه می‌گوید: «وقتی او از مدرسه فارغ التحصیل شد، به او گفتم: "پسرم! حالا برو و جهاد را شروع کن. کفار کشور ما را اشغال کرده‌اند، پس تو باید اکنون برای حفظ اسلام جهاد کنی.»

AFP
میر اسلم امیری، پدر سیف‌اللهAFP

او ادعا می کند که هرگز پسرش را به اندازه روزی که برای انجام ماموریت خود در سال ۲۰۱۴ ترک کرده بود، خوشحال ندیده است.

عملیات انتحاری نجیب‌الله ۲۰ ساله و مرگ ده شهروند

نجیب الله ۲۰ ساله، سال ۲۰۱۴ در کابل دست به عملیات انتحاری زد که حاصلش مرگ او و ده‌ها شهروند دیگر بود.

وقتی خبر فوت پسرش به او رسید به همسرش آمنه گفت: «تبریک می‌گویم، پسرت شهید شده.»

آمنه، چهره‌اش را پشت یک روسری سپید پنهان کرده و در حالی که اشک امانش نمی‌دهد می‌گوید:‌«او در این سن کم کار بسیار شرافتمندانه‌ای انجام داد.»

AFP
آمنه، مادر سیف‌اللهAFP

همانطور که گریه می‌کند و نمی‌تواند به سادگی درباره پسر ۲۰ساله اش حرف بزند، صدای همسرش در پس زمینه می‌آید که خدا را شکر کن، خدا را شکر.

«با اجازه من رفت اما دلتنگی امانم را بریده»

مادر این جوان ۲۰ ساله می‌گوید: «او با اجازه من رفت اما دلتنگی امانم را بریده، روزگار سختی را پشت سرگذاشتیم.»

آمنه می‌گوید: «هنگامی که کفار او را گرفتند، او را زدند و شکنجه کردند. او قسم خورد آنها را به حال خود رها نکند، حتی اگر لازم باشد خودش را قربانی کند. آنها ما را خیلی اذیت کردند، بارها مجبورمان کردند به خانه دیگران فرار کنیم، بارها مورد حمله‌های هوایی قرار گرفتیم، بچه‌هایمان را به گریه و زاری انداختند. پسرم سوگند یاد کرد که در راه خدا خودش را قربانی کند.»

آموزش سیستماتیک انتحاری از سوی طالبان

بمبگذاری انتحاری و شیوه‌های انتحاری در مدارس بنیادگرایی تعلیم داده می‌شود. طالبان در سال‌های گذشته به طور سیستماتیک تلاش‌ کرده‌اند تا افرادی را برای انجام چنین عملیاتی تربیت کنند.

آگهی

بمبگذاری‌های انتحاری در دهه‌های گذشته جان بسیاری را در افغانستان گرفته است.

دره تنگی در فاصله ۷۰ کیلومتری کابل، پایتخت افغانستان واقع است. به همین دلیل طی طالبان اغلب در این منطقه حضور فعالی داشته‌اند.

سازمان ملل گزارش داده است که تعداد هزار و ۴۹۹ غیرنظامی در سال ۲۰۱۹ قربانی حملات انتحاری طالبان شده‌اند. بر اساس این گزارش در این حمله‌ها ۱۶۵ نفر کشته شده‌اند.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

تلاش سفالگران افغان برای حفظ میراث پدرانشان در سایه رکود اقتصادی

کشته شدن والی طالبان در شمال افغانستان؛ داعش مسئولیت حمله انتحاری را بر عهده گرفت

دختر هزاره بازمانده از حمله انتحاری کابل دیگر لبخند نمی‌زند اما تسلیم هم نمی‌شود