آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران و جهان در روز چهارشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ برابر با ۱۷ مه ۲۰۲۳ را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
برای اطلاع از مهمترین عناوین خبری روز گذشته اینجا را کلیک کنید.
فهرست مهمترین عناوین خبری امروز:
کار اجباری اویغورها: شکایت علیه غولهای نساجی در فرانسه به خاطر جنایت علیه بشریت
وزارت کشور بریتانیا: بررسی درخواست پناهندگی معوق هزاران ایرانی و عراقی تسریع میشود
تولید و فروش آب انگور در میدان میوه و تره بار تهران ممنوع شد
سلمان رشدی: آزادی بیان هیچگاه در غرب چنین در معرض تهدید نبوده است
روسیه مجوز نمایش فیلم عنکبوت مقدس را کمتر از یک هفته از آغاز اکران لغو کرد
سنگاپور با وجود درخواست برای توقف اعدام، دومین شهروند خود را در ظرف سه هفته اعدام کرد
مقام ایرانی: آژانس طرف مذاکره ما در برجام نیست اما به همکاری با آن ادامه میدهیم
منابع آمریکایی از احتمال آسیبدیدن سامانه دفاع موشکی پاتریوت در اوکراین خبر دادند
یک راهنمای محلی توانست رکورد بیشترین صعود به مرتفعترین قله جهان را جابهجا کند
لیگ قهرمانان اروپا: اینترمیلان مسافر استانبول شد؛ برنده رئال مادرید و منچسترسیتی فینالیست دوم امسال
جو بایدن سفرهای آسیایی خود را به دلیل گفتگو بر سر افزایش سقف بدهی آمریکا کوتاه کرد
کار اجباری اویغورها: شکایت علیه غولهای نساجی در فرانسه به خاطر جنایت علیه بشریت
چندین انجمن روز چهارشنبه از شکایت جدیدی علیه غولهای پوشاک مانند یونیکلو، ایندیتکس، زارا و برشکا در جهت سو استفاده از کار اجباری اویغورها در چین برای تولید محصولات خود خبر دادند.
این انجمنهای شاکی در فرانسه شامل انجمن مبارزه با فساد شرپا، مؤسسه اویغورها در اروپا (IODE) و یک زن اویغور که در استان سین کیانگ (شمال غربی چین) بازداشت شده بود، هستند که علیه این برندهای بزرگ لباس به خاطر پنهان کردن جنایات علیه بشریت، نسلکشی و قاچاق انسان در باندهای سازمانیافته شکایت خود را اعلام کردهاند.
از منظر شاکیان از هر ۵ لباس تولید شده یکی توسط کار اجباری اویغورها در این شرکتهای چندملیتی تولید شدهاست. اولین نوع از این شکایت در سال ۲۰۲۱ علیه یونیکلو فرانسه (متعلق به یک گروه ژاپنی) اینتیدکس(مالک برندهای زارا، برشکا) و شرکت دارنده برند ساندرو و ماژه و برند کفش اسکچرز اعمال شد و شاکیان این شرکتها را به بازاریابی محصولات تولید شده توسط کارخانههایی که اویغورها به صورت اجباری در آن کار میکنند، متهم کردند. تعداد کارگران کار اجباری گاهی بیش از یک میلیون نفر تخمین زدهمیشود.
علاوه بر این برندها سایر شرکتهای تولید کننده بزرگ پوشاک همچون (نایک، آدیداس، شاین و غیره) هدف اتهامات مشابهی قرار دارند.
ایالات متحده و چندین کشور دیگر چین را به «نسل کشی» علیه اقلیت مسلمان اویغور محکوم میکند. چین این اتهامات را رد می کند و مراکز بازآموزی محکومشده توسط غربیها را به عنوان مراکز آموزش حرفهای معرفی میکند که هدفی جز مبارزه با افراطگرایی مذهبی و تضمین ثبات اجتماعی ندارند.

وزارت کشور بریتانیا: بررسی درخواست پناهندگی معوق هزاران ایرانی و عراقی تسریع میشود
وزارت کشور بریتانیا برای جلوگیری از انباشت پرونده بیش از ۹۰ هزار درخواست پناهندگی که تا قبل از ماه ژوئن سال ۲۰۲۲ ارائه شدهباشد، رسیدگیها را تسریع میکند. بدینترتیب از پناهجویان ایرانی و افغان خواسته است تا قبل از انجام مصاحبه با مقامات، پرسشنامههای مفصلی را به زبان انگلیسی پر کنند.
گفته میشود که قرار است تا برای رفع عقبماندگیهای بوجود آمده از میان ۹۰ هزار درخواست به پرونده ۲۰ هزار ایرانی و عراقی به سرعت توسط وزارت کشور رسیدگی شود. اگر بر اساس شواهد موجود تصمیمگیری مثبتی صورت پذیرد، ممکن است که دیگر نیازی به مصاحبه شخصی هم نباشد.
طبق بیانیه وزارت کشور بریتانیا، درخواستکنندگان ۳۰ روز کاری فرصت دارند تا پرسشنامههای پرکردهی خود را بازگردانند و درصورت تکمیل صحیح فرمها، مصاحبهها میتواند بین ۳۰ دقیقه تا ۲ ساعت طول بکشد.
این اقدام در پی طرح مشابهی است که در ماه فوریه راه اندازی شد و در پی آن از ۱۲ هزار پناهجو از کشورهای افغانستان، اریتره، سوریه، یمن و لیبی خواسته شد تا پرسشنامهای ۱۱ صفحهای را با جزئیات تکمیل کنند که در غیر اینصورت با خطر رد درخواست خود مواجه خواهند شد.
در پایان سال ۲۰۲۲، از مجموع ۱۳۲هزار پرونده، ۱۱۶۹۸ پرونده مربوط به ایرانیها و ۸۹۰۹ پرونده مربوط به عراقیها در فهرست معوقه ثبتشده بود. نرخ کمک هزینه برای پناهجویان ایرانی ۸۰٪ و برای عراقیها ۵۴٪ است.
ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا پاکسازی معوقات پناهندگی را به عنوان یکی از اولویتهای اصلی خود اعلام کرده است و سال گذشته متعهد شد که تا پایان سال جاری ۹۲۶۰۱ پرونده پناهندگی که قبل از ژوئن ۲۰۲۲ ارسال شده بود را رسیدگی کند.

مجمع ایالتی نیویورک: ارائه لایحهای برای توقف کمکهای مالی برای شهرک سازی غیرقانونی اسرائیل در کرانه باختری
ظهران ممدانی یکی از نمایندگان مجمع ایالتی نیویورک، لایحهای را در جهت ممنوعیت کمک های مالی معاف از مالیات که برای بیرون راندن فلسطینی ها از سرزمین خود استفاده میشد، ارائه کرد. تصویب این قانون مانع از ارسال دهها میلیون دلار در سال توسط موسسات خیریه ثبت شده برای تامین مالی شهرکهای غیرقانونی اسرائیل در کرانه باختری خواهد شد.
وی استفاده از کمکهای مالی معاف از مالیات برای اخراج فلسطینی ها از سرزمین خود و سایر فعالیت های مرتبط را به عنوان جنایت جنگی بر اساس کنوانسیون ژنو معرفی کرد. شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز شهرک سازی اسرائیل را «نقض فاحش قوانین بین المللی» خوانده است.
ممدانی در مصاحبه با خبرگزاری گاردین کمک سالانه حداقل ۶۰ میلیون دلار را از طریق این موسسات نام برد. این قانون توسط مرکز حقوق اساسی (CCR) و کمپین ایالات متحده برای حقوق فلسطینیان حمایت میشود.
برخی دیگر از اعضای قانونگذار این لایحه را حمله به مؤسسات خیریهی مراقبت از قربانیان توصیف کرده و این لایحه را محکوم کردند. صندوق مرکزی اسرائیل (CFI) و بنیاد الاد ( Ir David Foundation) از جمله حامیان این موسسات خیریه هستند.
در سال ۲۰۱۵، روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» فاش کرد که حداقل ۵۰ سازمان در سراسر ایالات متحده در جمعآوری کمکهای مالی برای شهرک سازیهای اسرائیلی مشارکت داشتند.

تولید و فروش آب انگور در میدان میوه و تره بار تهران ممنوع شد
دادستانی استان تهران تولید و فروش آب انگور در میدان بزرگ میوه و تره بار تهران را ممنوع اعلام کرد. این نهاد قضایی به واحدهای صنفی هشدار داده است تا هر چه سریعتر دستگاههای آبگیری خود را جمع آوری کنند، وگرنه مطابق مقررات با آنها برخورد خواهد شد.
بنا بر گفته رسانههای داخل ایران، پیشتر مشاهده شده بود که مشتریان در «حجمهای زیادی نظیر دبههای ۱۵ کیلویی با تعداد زیاد» در صف خرید این آبمیوهها در میدان بزرگ میوه و ترهبار در جنوب تهران منتظر میماندند.
اتحادیه صنف حقالعملکاران نیز در اطلاعیهای اعلام کرده است که «همه واحدهای صنعتی مستقر در میدان بزرگ میوه وتر بار تهران که اشتغال به تولید و فروش آب انگور و تغییر کاربری دارند باید هر چه زودتر نسبت به جمع آوری دستگاههای آبگیری و بازگشت به شغل اصلی (حق العملکاری میوه و تره بار) اقدام کنند در غیر این صورت مطابق مقررات اقدام خواهد شد.»
دادستانی استان تهران در توضیح این دستور آورده است که تولید و فروش آب انگور در این میدان از مصادیق «تغییر کاربری» برشمرده میشود.

سلمان رشدی: آزادی بیان هیچگاه در غرب چنین در معرض تهدید نبوده است
سلمان رشدی نسبت به تهدیدات سانسور در حوزه نشر کتاب، کتابخانهها و کتابهای کودکان هشدار داد و اقدام ناشران در بازنویسی رمانهای نویسندگانی مانند «ایان فلمینگ» و «رولد دال» به منظور انطباق این آثار با حساسیتهای جوامع امروزی را «مضحک» توصیف کرد.
نویسنده کتاب «آیات شیطانی» در یک پیام ویديویی در مراسم اهدای جوایز کتاب سال بریتانیا گفت که ناشرانی که داستانهای جاسوسی جیمز باند را «در پرتو نگرشهای امروزی» ویرایش و بازنویسی میکنند، مرتکب عملی هستند که «بهطور قابل توجهی» زنگ خطر را برای آزادی نشر کتاب به صدا در میآورد.
وی گفت: «کتابها باید همچون دوران خود به دست ما برسند و در روزگار خودشان باقی بمانند، و اگر فهم این موضوع برای افرادی سنگین میآید، خب این کتابها را نخوانید. کتاب دیگری بخوانید، اما سعی نکنید اثر گذشته را در پرتو نگرشهای امروزی بازنویسی کنید.»
سلمان رشدی ۹ ماه پس از سوءقصدی که علیه او شده بود ضمن ابراز خرسندی از دریافت جایزه خود در زمینه «آزادی برای نشر» گفت: «فکر میکنم در زمانی زندگی میکنیم که حداقل در دوران عمر من، هیچگاه آزادی بیان و آزادی نشر در غرب چنین در معرض تهدید نبوده است».

روسیه مجوز نمایش فیلم عنکبوت مقدس را کمتر از یک هفته از آغاز اکران لغو کرد
به گزارش خبرگزاری فرانسه، مقامات روسیه اکران فیلم «عنکبوت مقدس» را به حالت تعلیق درآوردهاند.
این اقدام در حالی صورت میگیرد که در بحبوحه انزوای فزاینده مسکو در غرب به دلیل حمله به اوکراین، روسیه و ایران به دنبال بهبود روابط خود هستند.
فیلم «عنکبوت مقدس» در یازهم ماه مه میلادی در روسیه به نمایش درآمد اما هنوز یک هفته هم از زمان اولین اکران آن نگذشته بود که وزارت فرهنگ روسیه مجوز پخش فیلم را پس گرفت.
زر امیرابراهیمی برای بازی در این فیلم جایزه بهترین هنرپیشه زن را از هیات داوران جشنواره کن در سال ۲۰۲۲ دریافت کرده بود. عنکبوت مقدس که در فرانسه با نام «شبهای مشهد» شناخته میشود، ماجرای قتلهای زنجیرهای سعید حنایی در مشهد را با آمیزهای از واقعیت و تخیل روایت میکند.
وزارت فرهنگ روسیه دلیل لغو این مجوز را «وجود اطلاعاتی که انتشار آن توسط قانون فدراسیون روسیه ممنوع است» عنوان کرده است.

در چین از هر پنج جوان یک نفر بیکار است
براساس گزارشی که سازمان ملی آمار چین در روز شانزدهم ماه مه منتشر کرده است نشان میدهد که نرخ بیکاری جوانان در این کشور در ماه آوریل به بالاترین میزان خود در پنج سال گذشته رسیده است. بر این اساس، نرخ بیکاری جوانان شانزده تا ۲۵ ساله در ماه گذشته میلادی به رقم بیسابقهی ۲۰.۴ درصد افزایش یافته است.
چین انتظار دارد در پایان سال جاری تحصیلی، نزدیک به ۱۲ میلیون فارغ التحصیل جدید نیز وارد بازار کار شوند و در نتیجه نمیتوان به راحتی انتظار کاهش نرخ تورم در کوتاه مدت را داشت.
البته سایر آمار اعلام شده به این وخامت نیست؛ چرا که نرخ کلی بیکاری در مناطق شهری با ۰.۱ درصد کاهش نسبت به ماه گذشته به رقم ۵.۲ درصد رسیده است و نرخ بیکاری برای افراد ۲۵ تا ۵۹ ساله تنها ۴.۲ درصد است.

سنگاپور با وجود درخواست برای توقف اعدام، دومین شهروند خود را در ظرف سه هفته اعدام کرد
علیرغم درخواستهای فزاینده از سنگاپور برای توقف مجازات اعدام درباره جرایم مرتبط با مواد مخدر، روز چهارشنبه یک شهروند دیگر به دلیل قاچاق ماریجوانا در این کشور حلق آویز شد.
این مرد ۳۷ ساله به مدت هفت سال زندانی بود تا اینکه در سال ۲۰۱۹ به جرم قاچاق حدود ۱.۵ کیلوگرم ماریجوانا محکوم به اعدام شد. فرد اعدام شده پیشتر درخواست داده بود تا پرونده او بر اساس شواهد دی.ان.اِی. و اثر انگشت مجددا مورد بررسی قرار گیرد که مورد پذیرش دادگاه قرار نگرفت. بنا به اعتراف فرد خاطی، وزن مواد درج شده در پرونده از این مقدار کمتر بوده است.
این دومین بار در سه هفته گذشته است که یک نفر به دلیل ارتکابت به جرايم مواد مخدر اعدام میشود. طبق قوانین سنگاپور، قاچاق بیش از پانصد گرم ماریجوانا ممکن است به مجازات اعدام ختم شود. سنگاپور سال گذشته میلادی یازده نفر را به دلیل جرایم مواد مخدر اعدام کرد.

یک بانک روسی اولین نمایندگی خود در ایران را راهاندازی کرد
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران طی پیامی در حساب توئیتری خود، ضمن اعلام خبر راهاندازی نمایندگی «ویتیبی بانک» روسیه در ایران آورده است که «این اولین بانک روسی است که در ایران حضور مستقیم داشته و در انتقال بخشی از درآمدهای ارزی از شبکه تراستی به شبکه بانکی و شفافیت تجارت موثر خواهد.»
ایران و روسیه در تاریخ ۲۹ ژانویه در تهران تفاهمنامهای را برای اتصال سامانههای پیامرسان پرداخت بین بانکی خود امضا کرده بودند.
«ویتیبی بانک» دومین بانک بزرگ در روسیه محسوب میشود.
مقام ایرانی: آژانس طرف مذاکره ما در برجام نیست اما به همکاری با آن ادامه میدهیم
یک مقام ایرانی روز چهارشنبه در رابطه با اظهارات رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر بعید بودن تعیینتکلیف برجام تا ماههای آینده واکنش نشان داد.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در این رابطه گفت که آژانس بینالمللی انرژی اتمی وظیفه هدایت مذاکرات را ندارد و این مسئولیت به عهده طرفهای مذاکرهکننده است.
محمد اسلامی در عین حال بر تداوم همکاری ایران و آژانس در چهارچوب پادمان و معاهده ان.پی.تی. تاکید کرد و گفت نظارتهای آژآنس همچنان ادامه دارد و هیچ خللی به وجود نیامده است.
این مقام جمهوری اسلامی ایران در خصوص نزدیک شدن به مهلت زمانی پیشبینی شده در برجام برای لغو بخش دیگری از تحریمهای تسلیحاتی در ماه اکتبر ۲۰۲۳، بیان کرد: «بله طبق برجام باید تحریم تسلیحاتی لغو شود.»
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز یکشنبه در گفتگو با شبکه «سی بی اس» کانادا گفته بود که احتمال احیای سریع توافق هستهای قدرتهای جهانی با ایران به شکل گذشته آن کم است و احتمال احیای برجام را در صورت عدم همکاری ایران با آژانس «صفر» دانسته بود.
