آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران و جهان در روز چهارشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ برابر با ۲۶ آوریل ۲۰۲۳ را میتوانید در این صفحه دنبال کنید
آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران و جهان در روز چهارشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ برابر با ۲۶ آوریل ۲۰۲۳ را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
مهمترین عناوین خبری امروز:
- «گروه طالبان مغز متفکر حمله مرگبار به فرودگاه کابل را کشت»
- در سنگاپور مردی به جرم قاچاق یک کیلو کانابیس اعدام شد
- سرگئی لاوروف: اتحادیه اروپا نیز مانند ناتو «نظامی» شده است
- کاوشگر ژاپنی ماه احتمالاً سقوط کرده است
- یک شناور با ۱۶۸۷ سرنشین غیرنظامی که در حال فرار از سودان بودند، به عربستان سعودی رسید
- روزنامه اعتماد: «اتهامزنندگان آلزايمر دارند نه مهدی كروبی»
- رفع ممنوعالخروجی جعفر پناهی و سفر به خارج از کشور
- مرگ عضو مجلس خبرگان در پی شلیک گلوله
- کیفرخواست نیلوفر حامدی و الهه محمدی به دادگاه انقلاب فرستاده شد
- جاسیندا آردرن، نخستوزیر پیشین نیوزیلند به دانشگاه هاروارد میرود
برای ملاحظه پوشش زنده تحولات ایران و جهان روز گذشته، میتوانید به این صفحه مراجعه کنید.
نقد غنینژاد بر عملکرد چپهای اسلامی در جریان انقلاب
موسی غنی نژاد، استاد دانشگاه و اقتصاددان مدافع اقتصاد آزاد و رقابتی، در جریان یک مناظره تلویزیونی با مسعود درخشان، عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد علامه طباطبایی به نقد عملکرد چپهای اسلامی در جریان انقلاب ایران پرداخت.
او با اشاره به جنگ ویتنام گفت که آمریکا در ویتنام جنایتهای وحشتناکی کرد اما اکنون دو کشور «نزدیکترین روابط اقتصادی» را دارند و «ویتنامیها پرچم آمریکا را آتش نمیزنند و روی آن راه نمیروند؛ چون عقل دارند».
او افزود که چپهای اسلامی در ۱۳ آبان سفارت آمریکا را تسخیر کردند و «سنگی توی چاه انداختند که صدتا عاقل در این چهل و چهار سال نتوانسته است دربیاورد. چه کسی این کار را کرد؟ چپها کردند».
به باور این اقتصاددان، ذینفع ماجرا اشغال سفارت آمریکا در ایران نیز از منظر روابط بینالملل «شوری» بود و افزود: «اینکه پشت پرده عوامل شوروی این کار را کردند یا نه، من سندی در این باره ندارم. اما اصلی است در آگاهیِ ما که میگوید برای اینکه بتوان عامل یک واقعیتی که روی داده را شناخت، باید دید که آن واقعه به نفع کیست. ماجرا تسخیر سفارت آمریکا نیز درنهایت به نفع اتحاد جماهیر شوروی یا روسیه فعلی بود».
سفیران تازه منصوب شدۀ زن عربستان سعودی استوارنامههای خود را به مقامات اتحادیه اروپا و فنلاند تقدیم کردند
هیفاء الجدیع، سفیر جدید عربستان سعودی در اتحادیه اروپا و نسرين الشبل، سفیر جدید این کشور در کشور فنلاند استوارنامههای خود را به ترتیب به چارلز میشل رئیس شورای اروپا و سائولی نینیسته رئیس جمهور فنلاند تقدیم کردند و به این ترتیب رسما فعالیت خود را در مقام جدید اغاز کردند.
هر دوی آنها در ماه ژانویه به این مقام منصوب شده بودند.
تقویت حضور دیپلماتهای زن سعودی در عرصههای بینالمللی، بخشی از تلاشهای محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور در چهارچوب چشم انداز ۲۰۳۰ است که با هدف ارتقای موقعیت زنان در پادشاهی سعودی و ارائه فرصتهای برابر به آنها انجام می شود.
عربستان سعودی تا کنون دستکم ۶ سفیر زن منصوب کرده است.
کیفرخواست نیلوفر حامدی و الهه محمدی به دادگاه انقلاب فرستاده شد
مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضائیه روز چهارشنبه از صدور کیفرخواست علیه نیلوفر حامدی و الهه محمدی، از دستگیرشدگان اعتراضات اخیر به اتهام «همکاری با دولت متخاصم آمریکا، اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت ملی و فعالیت تبلیغی علیه نظام» و ارسال پرونده آنها به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب خبر داد.
او همچنین رسیدگی سریع به پرونده بازداشتشدگان اعتراضات اخیر ایران را از «افتخارات» قوه قضائیه دانست.
مرگ عضو مجلس خبرگان در پی شلیک گلوله
رسانههای ایران بامداد چهارشنبه از وقوع یک حمله مسلحانه علیه عباسعلی سلیمانی، امام جمعه پیشین زاهدان و عضو مجلس خبرگان رهبری خبر دادند.
این حادثه در بابلسر روی داده و روحالله سلگی، معاون سیاسی امنیتی استانداری مازندران نیز کشته شدن او به ضرب گلوله را تایید کرده است.
معاون سیاسی امنیتی استانداری مازندران همچنین اعلام کرد که ضارب در محل دستگیر شده است.
روحالله سلگی در گفتگو با خبرگزاری فارس نیز گفت که تحقیقات درباره انگیزه ضارب ادامه دارد و آنچه تا کنون روشن شده با توجه به پیشینه ضارب که از افراد بومی منطقه است، حاکی از آن است که این اقدام «ماهیت امنیتی و تروریستی» نداشته است.
به گفتۀ او، عباسعلی سلیمانی برای انجام امور مالی به بانک رفته بود که این حادثه روی داده است. ضارب نیز عباسعلی سلیمانی را نمیشناخته است و درواقع «یکی از کارکنان شرکتهای انتظامی بوده» که کارهای انتظامی بانک را انجام میدهند و به این ترتیب، ضارب پیش از وقوع حادثه در داخل بانک و مسلح بوده است.
رفع ممنوعالخروجی جعفر پناهی و سفر به خارج از کشور
طاهره سعیدی، همسر جعفر پناهی در صفحه اینستاگرام روز گذشته تصویری به همراه این متن منتشر کرد: «پس از چهارده سال، ممنوعالخروجی جعفر لغو شد و بالاخره برای چند روز هم که شده با هم به سفر میرویم.» فرزند آن ها ساکن فرانسه است.
جعفر پناهی که از معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ همچنین از طرفداران برگزاری همهپرسی تحت نظارت سازمان ملل برای «گذار مسالمتآمیز» از حکومت فعلی «به یک دموکراسی سکولار پارلمانی» بود، پس از دو بار بازداشت درنهایت به اتهام «اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی» به ۶ سال حبس و مجازاتهای دیگری از جمله ۲۰ سال محرومیت از فیلمسازی و سفر به خارج از ایران محکوم شد.
روزنامه اعتماد: «اتهامزنندگان آلزايمر دارند نه مهدی كروبی»
روزنامه اعتماد روز چهارشنبه با انتشار این تیتر به همراه عکس مهدی کروبی، سیاستمدار اصلاحطلب ایرانی و دبیرکل حزب اعتماد ملی که در حصر به سر میبرد، مصاحبه اخیر با فرزند او حسین کروبی را منتشر کرد.
حسین کروبی در این مصاحبه، شایعه رفع حصر پدرش را رد کرد و گفت نهتنها او همچنان در حصر است بلکه شرایط حصر نیز تغییری نکرده است.
او همچنین ادعای روزنامه جامجم که گفته بود مهدی کروبی دچار آلزایمر شده را رد کرد.
غلامحسین کراباسچی نیز در یادداشت جداگانهای از دیدارش با مهدی کروبی و سلامت حافظه او نوشت و اینکه «احتمالا این دیگران هستند که آلزایمر گرفتهاند نه مهدی کروبی».
او مینویسد که ادعا درباره ابتلای مهدی کروبی به آلزایمر نیز راهی برای انحراف افکار عمومی است و اینکه «اصلا شما بگو گروبی آلزایمر دارد (که ندارد)، موضوع گرانی دلار، نوسانات بازارها، شرایط وخیم ارزاق عمومی و گوشت ۴۰۰-۵۰۰ هزار تومانی و غیره چه میشود؟»
الیاس حضرتی نیز در یادداشت دیگری مینویسد که هوشیاری، جسارت و صریحالهجه بودن مهدی کروبی باعث شده در حالی که بیش از ۸۰ سال دارد و بیش از ۱۳ سال است که در حصر خانگی به سر میبرد، «همچنان گروهی از ایشان وحشت دارند و در فرصتهای مختلف تلاش میکنند دروغ، توهین و تهمتهایی را به ایشان نسبت دهند.»
روزنامه اعتماد همچنین در این روز در صفحه اول خود، مطلبی جداگانه با عکس محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین ایران منتشر کرد. در این مطلب نیز خاتمی از این سخن گفته بود که جمهوری اسلامی به سمت «حکومت اسلامی» تغییر مسیر داده است.
یک شناور با ۱۶۸۷ سرنشین غیرنظامی که در حال فرار از سودان بودند، به عربستان سعودی رسید
وزارت خارجه عربستان سعودی اعلام کرد که یک شناور حامل ۱۶۸۷ غیرنظامی که در حال فرار از جنگ سودان بودند و سرنشینان آن ملیت بیش از ۵۰ کشور را داشتند، روز چهارشنبه وارد عربستان سعودی شد.
در بیانیه این وزارتخانه آمده است که همه افراد به یکی از کشتیهای پادشاهی منتقل شدهاند و عربستان نیز تمام نیازهای ضروری اتباع خارجی را برآورده کرده است.
بنا بر گزارش سازمان ملل، از زمان آغاز درگیریهای خونین داخلی در سودان در ۱۵ آوریل، بیش از ۴۵۹ نفر کشته و بیش از ۴۰۰۰ نفر زخمی شدند.
اگرچه آتشبس سه روزه میان طرفهای درگیر که با میانجیگری آمریکا عملی شده تا حدودی آرامش را به خارطوم بازگردانده، اما شاهدان از تداوم حملات هوایی و درگیری خبر دادهاند.

کاوشگر ژاپنی ماه احتمالاً سقوط کرده است
شرکت ژاپنی خصوصی iSpace که یک کاوشگر را در ماه دسامبر با هدف فرود روی ماه به فضا فرستاده، می گوید از روز گذشته خبری از سرنوشت آن ندارد و به احتمال زیاد این کاوشگر روی سطح ماه سقوط کرده است.
ارتباط با کاوشگر Hakuto-R که حاوی یک ربات اکتشافی بود، از ساعت ۱۶:۴۰ روز سهشنبه به وقت گرینویچ قطع شده و مهندسان در حال بررسی این موضوع هستند که چه اتفاقی افتاده است.
این کاوشگر در ماه دسامبر با یک موشک اسپیسایکس به فضا پرتاب شد و پنج ماه طول کشید تا به مقصد برسد؛ اما درنهایت حدود ۲۵ دقیقه پس از فرود برنامهریزی شده ارتباطش با زمین قطع شد.
تا کنون چین و ایالات متحده و روسیه تنها کشورهایی هستند که توانستهاند یک ربات را روی سطح ماه قرار دهند، همه این موفقیتها نیز در چهارچوب برنامههای تحت حمایت دولت عملی شده است.

سرگئی لاوروف: اتحادیه اروپا نیز مانند ناتو «نظامی» شده است
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه روز سهشنبه هشدار داد که اتحادیه اروپا در راستای هدف خود برای مهار روسیه «با سرعت بیسابقهای نظامی وتهاجمی» میشود.
او در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که تردیدی نیست که اکنون «تفاوت بسیار کمی» بین اتحادیه اروپا و ناتو وجود دارد.
لاوروف افزود که اخیراً نیز هر دو نهاد بیانیهای را امضا کردهاند تا ائتلاف نظامی ۳۱ عضوی ناتو، امنیت ۲۷ عضو سازمان سیاسی و اقتصادی اتحادیه اروپا را تضمین کند.
منظور وزیر خارجه روسیه احتمالا بیانیهای بوده که در ۱۹ ژانویه بطور مشترک از سوی اتحادیه اروپا و ناتو با موضوع «مشارکت استراتژیک» صادر شد و در چهارچوب آن اعلام شد که تهاجم روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ میلادی «بزرگترین تهدید برای امنیت یورو-آتلانتیک در چند دهه اخیر» است.
این بیانیه همچنین خواستار همکاری نزدیکتر اتحادیه اروپا و ناتو برای مقابله با تهدیدات امنیتی شد؛ اما هرگز اعلام نکرد که ناتو امنیت اتحادیه اروپا را تضمین خواهد کرد.
لاوروف همچنین در پاسخ به این پرسش که «آیا جنگ اوکراین یک اشتباه محاسباتی بود؟ چراکه این حمله نه تنها به نگرانیهای مسکو از گسترش ناتو پایان نداد بلکه باعث عضویت کشورهای جدیدی در این اتحاد نظامی شد» گفت: «ناتو هرگز قصد توقف ندارد و اگرچه پیش از این بارها به روسیه قول توقف توسعه ناتو داده شده بود، اما همه اینها دروغ بود.»
او افزود: «ارزیابی بیطرفانهای که دانشمندان علوم سیاسی ما همچنین دانشمندان خارج از کشور انجام دادند، این بود که ناتو به دنبال تجزیه روسیه است.»
او افزود که اما در عمل، سیاستهای ناتو «ما را قویتر و به هم نزدیکتر کرد».

در سنگاپور مردی به جرم قاچاق یک کیلو کانابیس اعدام شد
سنگاپور روز چهارشنبه مردی را به دلیل قاچاق یک کیلوگرم مواد مخدر ماریجوانا اعدام کرد.
این حکم درحالی اجرا شد که درخواستهای متعددی از خارج از این کشور از جمله دفتر حقوق بشر سازمان ملل برای تجدیدنظر در حکم اعدام و لغو این مجازات مطرح شده بود.
محکوم اعدام شده، یک شهروند سنگاپوری به نام تانگاراجو سوپیاه بود که ۴۶ سال داشت.
ریچارد برانسون، میلیاردر بریتانیایی و عضو کمیته جهانی کنترل مواد مخدر نیز از سنگاپور خواسته بود اعدام تانگاراجو سوپیاه را لغو کند؛ بویژه آنکه مدافعان حقوق بشر و اعضای خانواده تانگاراجو سوپیا تاکید کردهاند طرح اتهام قاچاق ماریجوانا علیه او درست نبوده و پرونده قضایی او نقص داشته است.
با این وجود وزارت کشور سنگاپور ادعاهای مطرح شده را رد و ریچارد برانسون را نیز به «بیاحترامی به قضات سنگاپور و سیستم عدالت کیفری» این کشور متهم کرد.
سنگاپور یکی از سختگیرترین کشورهای جهان در زمینه مبارزه با مواد مخدر است و تانگاراجو سوپیاه در سال ۲۰۱۸ میلادی به دلیل نقشش در قاچاق ۱.۰۱ کیلوگرم ماریجوانا به اعدام محکوم شد.
