در زمان سیطره کمونیسم شوروری بر این کشور برگزاری مراسم نوروز به مدت نیم قرن ممنوع اعلام شد.
نوروز در قزاقستان یک جشن خیابانی و همگانی است. مردم دست در دست هم به خیابان میآیند و میتوانند در کنار تماشای برنامههای متنوع بهارانه، غذاهای سنتی نوروزی را مزه مزه کنند. در زمان سیطره شوروری سابق برگزاری مراسم نوروز به مدت نیم قرن در این کشورممنوع بود.
به همین خاطر تا مدتی مردم نمیتوانستند سنتهای نوروزی را به سادگی به جای آورند و برخی از این سنتها رفته رفته به فراموشی سپرده شد.
با این حال این روزها جشن نوروز در ابعاد کلانی در این کشور جشن گرفته میشود. مردم قزاقستان بر این باورند که تمیزی خانه یا همان «خانهتکانی» پیش از نوروز خوشیمنی و سلامتی به همراه میآورد. نوروز همچنین برای قزاقها زمانی برای صلح و آشتی و دید و بازدید از فامیل و دوست و آشناست.
عدهای سوار بر اسب و عدهای با لباس سنتی در جشن نوروز حاضر شدند
مردم با در دست داشتن گلهای رنگارنگ در آغاز بهار به خیابانهای شهر آلماتی قزاقستان آمدهاند.
گروهی سوار بر اسب و با لباسهای سنتی در یک راهپیمایی خیابانی حضور یافتهاند. در این کارناوال خیابانی گسترده از رقص و موسیقی و بازیهای محلی گرفته تا غذاهای سنتی موجود است.
نوروز در قزاقستان جشن مهمی است که در قرون متوالی مانند دیگر کشورهای منطقه گرامی داشته شده است.
نوروز آغاز زندگی است
مارال اناربک، بازیگر تئاتر هنر سنتی «آلاتو» میگوید: «نوروز تاریخ ما است، سنت ماست. ما آن را به عنوان عید بزرگ خود جشن میگیریم، چرا که نوروز سال نو است. آغاز زندگی است، زیرا همه چیز در اطراف شکوفا میشود.»
نوروز در قزاقستان نمادی از باروری، دوستی و عشق است.
نوروز در این کشور یک تعطیلات مذهبی نیست، بلکه نمادی از بهار و تجدید طبیعت است که در ۲۱ مارس جشن گرفته میشود.
نوروز باید به خیابان آمد نه اینکه در کافهای نشست
آناستازیا، ساکن آلماتی نیز میگوید: «دنبال این میگردیم که جشن را کجا برگزار کنیم، به خیابان میآییم تا شرینی سنتی باورساک بخوریم. اینطوری میشود فضای جشن را حس کرد. نه جایی در داخل یک کافه، بلکه در خیابان.»
آش کوژه و شیرینی باورساک از جمله خوردنی های سنتی است که اهالی قزاقستان در نوروز آن را میپزند و میخورند.
قزاقها آش کوژه را با هفت نوع حبوبات و گوشت در کشک میپزند. در فستیوال خیابانی آلماتی، زنی مشغول پخت این آش سنتی و پخش آن بین مردم است.
نوروز افغانستان در سایه طالبان
شهروندان قزاقستان در شرایطی نوروز را با شور و اشتیاق فراوان و در قالب حضور در فستیوالهای خیابانی برگزار میکنند که جشن نوروز در افغانستان به دلیل محدودیتهای اعمال شده از سوی طالبان بیفروغتر از همیشه برگزار شد. طالبان نوروز را به رسمیت نمیشناسند.
نوروز باستانی در ایران، تاجیکستان، ترکمنستان، قزاقستان، قرقیزستان، ازبکستان، آذربایجان، افغانستان و بخشهایی از ترکیه، عراق و سوریه جشن گرفته میشود.
در ایران نیز هفت هزار قزاق در استان گلستان زندگی میکنند. نوروز و دیگر تشابههای فرهنگی از جمله نقاط اشتراک میان قزاقهای ساکن ایران و قزاقهای قزاقستان است.