آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران و جهان در روز پنجشنبه ۳ فروردین برابر با ۲۳ مارس را در این صفحه دنبال کنید.
آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران و جهان در روز پنجشنبه ۳ فروردین برابر با ۲۳ مارس را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
برای ملاحظه پوشش زنده تحولات ایران و جهان در روز گذشته، میتوانید به این صفحه مراجعه کنید.
عناوین خبرهای امروز:
تیراندازی در شهر دنور آمریکا؛ مظنون ۱۷ ساله فراری شد و دو تن از مسئولان دبیرستان جان باختند
هشدار رافائل گروسی: ایمنی هستهای نیروگاه اوکراین در زاپوریژیا در «وضعیت مخاطرهآمیز» است
بازداشت «ارسالکنندگان تصویر به شبکههای معاند» در یکی از روستاهای کلاردشت
وزیر خارجه عربستان سعودی ماه رمضان را به وزیر خارجه ایران تبریک گفت
وزیر خارجه اتریش در تماس تلفنی با امیرعبداللهیان خواستار «پایان سرکوب اعتراضات» شد
اجرای خیابانی آهنگ بلاچاو توسط دختران هنرمند بدون حجاب در تهران
رویترز: عربستان پس از ایران در پی برقراری مجدد رابطه با سوریه است
زنان تراجنسیتی دیگر اجازه شرکت در مسابقات دو و میدانی زنان را ندارند
تقابل فوتبالی ایران و روسیه بدون برنده پایان یافت
بازی دوستانه بین تیم ملی فوتبال ایران و روسیه در ورزشگاه آزادی تهران با تساوی یک بر یک پایان یافت.
گل اول بازی توسط میانچوک بازیکن روسیه از نقطه پنالتی در نیمه اول به ثمر رسید و گل ایران نیز در نیمه دوم توسط مهدی طارمی از روی نقطه پنالتی به تور دروازه نشست.
حضور سفیر عربستان در جشن نوروز سفارت ایران در تاجیکستان
سفیر عربستان در تاجیکستان در جشن نوروز سفارت ایران در این کشور شرکت کرد.
محمد تقی صابری، سفیر ایران در تاجیکستان در توییتی در اینباره نوشت: «روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به عنوان دو کشور تاثیرگذار و مهم جهان اسلام در منطقه غرب آسیا می تواند زمینه ساز ایجاد روندی جدید و نقشی افزاینده در خدمت به منافع کشورها و ملتهای منطقه باشد.»
وی اضافه کرد که میزبان سفیر عربستان در مراسم جشن نوروز در سفارت تاجیکستان بوده است.

زنان تراجنسیتی دیگر اجازه شرکت در مسابقات دو و میدانی زنان را ندارند
سباستین کو، رئیس فدراسیون جهانی دو و میدانی روز پنجشنبه گفت که زنان تراجنسیتی دیگر بدون در نظر گرفتن سطح تستوسترون شان اجازه ندارند در مسابقات دو و میدانی زنان شرکت کنند.
کو که پس از جلسه شورای جهانی دو و میدانی صحبت میکرد افزود: «این شورا موافقت کرده است که ورزشکاران تراجنسیتی مرد یا زن را که در سن بلوغ مرد بودهاند از تاریخ ۳۱ مارس امسال از مسابقات رنکینگ جهانی زنان حذف کند.»
رویترز: عربستان پس از ایران در پی برقراری مجدد رابطه با سوریه است
سه منبع آگاه به رویترز گفتند که سوریه و عربستان پس از قطع روابط دیپلماتیک خود در بیش از یک دهه پیش، توافق کردهاند که سفارتهای خود را بازگشایی کنند.
یک منبع منطقهای همسو با دمشق گفت که تماسها بین ریاض و دمشق پس از توافق تاریخی برای برقراری مجدد رابطه بین عربستان و ایران شتاب بیشتری گرفته است.
برقرار مجدد روابط بین ریاض و دمشق مهمترین پیشرفت در اقدامات کشورهای عربی برای عادی سازی روابط با اسد است که بسیاری از کشورهای غربی و عربی پس از آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ از او دوری کردند.
دومین منبع منطقهای همسو با دمشق به رویترز گفت که دو دولت در حال آماده شدن برای بازگشایی سفارتخانهها پس از عید فطر در نیمه دوم آوریل هستند.
به گفته یکی از منابع منطقهای و یک دیپلمات در خلیج فارس، این تصمیم نتیجه مذاکرات در عربستان سعودی با یک مقام ارشد اطلاعاتی سوریه بوده است.
ساعاتی پس از انتشار این خبر تلویزیون عربستان آغاز گفتوگوها با سوریه را تایید کرد.
اسلواکی: چهار جنگنده میگ-۲۹ به اوکراین تحویل داده شد
سخنگوی وزارت دفاع اسلواکی روز پنجشنبه گفت که چهار جنگنده میگ-۲۹ به اوکراین تحویل داده شده است.
مارتینا کاکاشیکووا در بیانیهای گفت «چهار هواپیمای جنگی میگ-۲۹ در مرحله نخست به نیروهای مسلح اوکراین تحویل داده شده است.»
میگ-۲۹ جت جنگنده نسل چهارم است که در دهه ۱۹۷۰ در شرکت میگ اتحاد شوروی طراحی شد. این هواپیما در روسیه و شمار دیگری از کشورها استفاده میشود.
هشدار صندوق بینالمللی پول نسبت به بحران اقتصادی در لبنان
صندوق بینالمللی پول روز پنجشنبه نسبت به بحران اقتصادی در لبنان هشدار داد و گفت این کشور «لحظه بسیار خطرناکی» را تجربه میکند.
ارنستو رامیرز ریگو، رئیس تیم ویژه صندوق بینالمللی پول در امور لبنان، از کندی اجرای اصلاحات توسط سیاستمداران این کشور ابراز تاسف کرد و گفت: «سیاست انفعال، لبنان را در یک بحران بی پایان فرو خواهد برد»
وی که پس از انجام ماموریت چهار روزه در لبنان در یک کنفرانس مطبوعاتی شرکت کرده بود، اضافه کرد: «ما معتقدیم که لبنان در یک لحظه بسیار خطرناک و در یک دوراهی قرار دارد.»
مروری بر سال ۱۴۰۱؛ سال مهسا امینی و زن، زندگی، آزادی
مردم ایران در سال ۱۴۰۱ شاهد رویدادهای مختلفی بودند که بسیاری از آنها دلخراش و درد آور بود.
یورونیوز نمیتواند به تمام این وقایع بپردازد اما در قالب یک گزارش تصویری تلاش کرده است روایتگر بخشی از این آنها باشد.
آبادانیها از خرداد ۱۴۰۱ خاطره تلخ فروریختن متروپول را به یاد دارند. این حادثه ۴۴ کشته و دهها زخمی بر جای گذاشت.
با افزایش تنشها میان نیروهای گشتهای ارشاد با شهروندان در شهرهای مختلف و بویژه پایتخت ایران، مخالفت با حجاب اجباری در ماجرای درگیری لفظی یک دختر محجبه به نام رایحه ربیعی با سپیده رشنو و بازداشت خانم رشنو و پخش «اعتراف» او در صدا و سیمای ایران از دیگر حوادث جنجال برانگیز این سال بود که موجی از خشم را در میان مردم برانگیخت.
اما هنوز ماجرای سپیده رشنو فراموش نشده بود که خبر دستگیری یک دختر جوان توسط گشت ارشاد تهران و بستری شدن او در بیمارستان، و کمی بعدتر خبر جان باختن او در بیمارستان کسری تهران در رسانه ها منتشر شد.
مهسا امینی که مادرش او را ژینا صدا میکرد، فوت کرد. جان باختن این دختر جوان اهل سقز ، موجی از خشمی عمیق و کم سابقه را سراسر ایران برانگیخت.
در مراسم خاکسپاری او، یک نفر روی تکه سنگی نوشت: «ژینا جان، تو نمیمیری، نامت رمز میشود.»
نام مهسا امینی طی ماههای بعد در همه جا پیچید، نه تنها در اعتراضات سیاسی سرتاسر ایران که در اعتراضات ایرانیان خارج از کشور.
بسیاری از دانشجویان که در محیط دانشگاها و خارج از آن دست به اعتراض زده بودند، درنهایت با احکام سنگین و ممنوعالوردوی به دانشگاه مواجه شدند.
برخی از اعتراضات از جمله اعتراضات دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف نیز به شدت توسط نیروهای لباس شخصی سرکوب شد.
تفنگهای ساچمهای چشمان جوانان زیادی را نابینا کرد و بیش از پانصد نفر نیز در اعتراضات سراسری ایران جان باختند.
تصاویری از دختران دانشآموز در شبکههای اجتماعی منتشر میشد که پس از خروج از مدرسه مقنعههای خود را در آورده و با چرخاندن آن در آسمان در خیابانها علیه حکومت شعار میدادند.
بسیاری از وکلا، فعالان مدنی و سیاسی و روزنامهنگاران نیز بازداشت شدند؛ از جمله نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه شرق که همان روزهای اول اعتراضات به دلیل انتشار اخبار مرتبط با فوت مهسا امینی بازداشت شد.
الهه محمدی، روزنامهنگاری که گزارش مراسم خاکسپاری مهسا امینی را در روزنامه هممیهن نوشته بود تیز از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شد و همچنان در زندان به سر میبرد.
اما در میانه تمام تنشهای سیاسی که اکنون واکنشهای بین المللی را نیز برانگیخته بود، ابراهیم رئیسی برای شرکت در اجلاس سازمان ملل به نیویورک سفر و در سخنرانی بدون اشاره به مرگ مهسا امینی و عملکرد دستگاه سرکوب حکومت، جهان را به داشتن استانداردهای دوگانه متهم کرد.
در شهریورماه، فیلترینگ واتس اپ و اینستاگرام اعمال و دسترسی مردم به اینترنت بیش از گذشته محدود شد.
هشتم مهرماه سال ۱۴۰۱ نیز خبر کشته شدن دهها نفر از شهروندان زاهدانی به همراه تصاویر خونین آنها در رسانهها پخش شد.
شهروندان معترض این شهر همچنان پس از پایان هر نماز جمعه راهی خیابان میشوند و علیه مقامهای جمهوری اسلامی ایران شعار سر میدهند. مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت این شهر نیز به نماد بیان دیدگاههای انتقادی و اعتراضی علیه حکومت تبدیل شده است.
در کردستان نیز مردم اعتراضات سراسری گستردهای برگزار کردند و شهرهای مناطق غربی کشور از مهمترین مراکز برگزاری اعتصابات سراسری بود. با این حال در استانهای کردنشین شاهد سرکوب شدید شهروندان بودیم.
در جریان اعتراضات سراسری ایران، نام جوانان زیادی بر سر زبانها افتاد که تنها به دلیل اعلام خواسته های بنیادین خود به عنوان انسان، کشته شدند و خانوادههای داغداری که نوروز ۱۴۰۲ را بر سر خاک آنها گریستند.
در این میان مرگ نیکا شاکرمی، سارینا اسماعیلزاده، هستی نارویی، دانیال شهبخش، ابولفضل آدینهزاده، کومار درافتاده و بسیاری دیگر بارها در شبکههای اجتماعی تکرار شد.
انتشار تصاویر این نوجوانان که پر از شور زندگی بود، بسیاری از مردم ایران را متاثر کرد و در این میان کشته شدن کودکی ۹ ساله به نام کیان پرفلک، بار دیگر ایران را در شوک فرو برد.
بنا بر گفته شاهدان، این کودک اهل ایذه، روز ۲۵ آبان در جریان تیراندازی ماموران حکومتی در واکنش به اعتراضات مردمی شهر ایذه جان باخته است.
آذرماه ۱۴۰۱ با خبر مسمومیتهای زنجیرهای در مدارس قم آغاز شد؛ این مسمومیتها به تدریج به بسیاری از شهرهای ایران گسترش یافت و دختران دانشآموز قربانیان اصلی آن بودند.
اجرای خیابانی آهنگ بلاچاو توسط دختران هنرمند بدون حجاب در تهران
در شبکه های اجتماعی، تصاویری از اجرای هنری دو دختر بدون حجاب در کنار یکی از خیابانهای تهران منتشر شده است.
آنها در نوروز ۱۴۰۲ به اجرای آهنگ اعتراضی «بلا چاو» یا «خداحافظ ای زیبا» پرداختند.
این آهنگ در زمان جنگ جهانی دوم و جنگ داخلی ایتالیا بر علیه فاشیسم سروده و خوانده شد.
این آهنگ نه تنها در ایتالیا که در گوشه و کنار جهان به نمادی از آزادیخواهی و مبارزه تبدیل شده است.
وزیر امور خارجه اتریش در تماس تلفنی با امیرعبداللهیان خواستار «پایان سرکوب اعتراضات» شد
الکساندر شالنبرگ، وزیر امور خارجه اتریش، در حساب توییتر خود نوشت در یک تماس تلفنی «صریح و شفاف» با امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه ایران گفته است « انتظار دارد ایران سرکوب اعتراضات مسالمتآمیز را خاتمه دهد، به حقوق زنان احترام کامل بگذارد، زندانیان را آزاد کند و با سازمان بینالمللی انرژی اتمی همکاری کامل داشته باشد».
آقای شالنبرگ همچنین از توافق ایران با عربستان استقبال کرده و آن را «گامی مهم در راستای تنشزدایی از منطقه» دانسته است.
مشاور رهبر جمهوری اسلامی با حسن نصرالله دیدار کرد
کمال خرازی، مشاور علی خامنهای و رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران که زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی اداره میشود، در جریان سفر خود به لبنان با سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله دیدار کرد.
در این ملاقات سید عباس عراقچی و مجتبی امانی سفیر ایران در بیروت نیز حضور داشتهاند. جزئیات بیشتری از این جلسه منتشر نشده است.
آقای خرازی پیشتر در سفر منطقهای خود در سوریه با بشار اسد دیدار کرده بود.