در تارهترین واکنشها شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، گفت که مرگ مهسا (ژینا) امینی دختر جوان کرد به خاطر حجاب اجباری جرقه یک «فرایند انقلابی» برگشت ناپذیر را زده است که در نهایت منجر به فروپاشی جمهوری اسلامی میشود.
پس از گذشته چندین ماه از زمان جان باختن مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد و شکلگیری اعتراضات سراسری در ایران همچنان اثرات و تبعات این ماجرا در داخل کشور و همچنین در سطح بینالملل ادامه دارد.
در تارهترین واکنشها شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، گفت که مرگ مهسا(ژینا) امینی دختر جوان کرد به خاطر حجاب اجباری جرقه یک «فرایند انقلابی» برگشت ناپذیر را زده است که در نهایت منجر به فروپاشی جمهوری اسلامی میشود.
مطابق جمعههای هفتههای اخیر بار دیگر نماز جمعه زاهدان صحنه سخنرانی اعتراضی مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت این شهر بود. مولوی عبدالحمید رهبر پرنفوذ سنیهای ایران در تازهترین اظهاراتش از بدرفتاری با زندانیان به ویژه زندانیان سیاسی و عقیدتی از سوی جمهوری اسلامی انتقاد کرد و گفت که زندانی «حرمت دارد» و فشار آوردن بر او «حرام است».
واکنشها به کاهش وزن شدید فرهاد میثمی زندانی سیاسی در پی اعتصاب غذا همچنان ادامه داد، نیلوفر حامدی روزنامهنگار زندانی از آقای میثمی خواسته است به اعتصاب غذای خود پایان دهد.
خانه سینما با انتشار بیانیهای درباره وضعیت سلامت جسمی جعفر پناهی و مژگان ایلانلو، فیلمسازان زندانی ابراز نگرانی کرد.
آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران در روز جمعه ۱۴ بهمن (۳ فوریه) را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
بازداشت ۲ نفر در مشهد به اتهام آتش زدن بنرهای تبلیغاتی «دهه فجر»
فرماندار مشهد از بازداشت دو نفر به اتهام آتش زدن بنرهای «دهه فجر» در این شهر خبر داد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم محسن داوری، گفته است که این دو نفر شب گذشته، پنجشنبه ۱۳ بهمن در شهر مشهد دستگیر شدند و تحقیقات درباره آنها ادامه دارد.
چند روز پیش، ویدئویی از آتش زدن یک بنر تبلیغاتی بر فراز پلی در خیابانی در شهر مشهد در شبکههای اجتماعی منتشر شده بود.
جزئیات هفتادو دوساعت پیش از اعدام محمدمهدی کرمی و سیّدمحمدحسینی از زبان همبندیهایشان: بازی خوردیم
«۱۵۰۰ تصویر» در پستی اینستاگرامی جزئیات هفتادو دوساعت قبل از اعدام محمدمهدی کرمی و سیّد محمد حسینی از بازداشتیهای اعتراضات سراسری ایران از زبان چندی از همبندیهایشان در زندان منتشر کرد.
در این پست که با عنوان «این سه روزِ سرد» منتشر شده، آمده است سه روز پیش از اعدام آنها همبندیهایشان شنیده بودند که برخی از روحانیون در قم با ورود به پرونده آنها گفته بودند «تجدید نظر؟این چه صیغهایست؟ اینها را باید تکه تکه کنید» در پی این شنیدهها آنها تصمیم گرفتند «نافرمانی مدنی» کنند.
فردای آن روز (پنجشنبه) فرد به نام «فتاحی» مهدی و محمد را صدا میزند و «بچهها با بیم و امید رفتند سمت دفترش…» به آنها گفته شده بود که «حکمشان متوقف شده» است و از آنها خواسته بودند همبندیهایشان را آرام کنند.
به گفته «۱۵۰۰ تصویر» فردای آن روز، جمعه صبح «عباسی» یکی از مسؤلین زندان به بند این زندانیان میرود و با تک به تک آنها «همدلی نمادین» میکند و بعد چند ورقه کاغذ به آنها داده است و از آنها خواسته بود «مشکلاتتان» را بنویسند تا حلشان کند. به گفته آنها کمی بعد «عباسی» از پشت بلندگو، شش، هفت نفر را صدا میزند که نام محمد مهدی و محمد هم را هم در میان آنها بود.
همبندیهای این دو زندانی اعدام شده میگویند ما نمیدانستیم ماجرا از چه قرار است، «مثل گرگی که در لباس میش به گله زده باشد...ما را مشغول نوشتن کردند، چطور شد که بازی خوردیم... این بیوجدانها، محمد مهدی و سیّد را همان موقع کشیدند بیرون. بعد فهمیدیم باقی بچه هایی که عباسی همراهش برده بود را فرستادهاند قرنطینه و سید و محمدمهدی را بردهاند سوله»
به گفته این این زندانیان آنها بعدا از اعدام این دو نفر باخبر می شود «.بعدهم... خبرش آمد..گفتند که بچهها ساعت یک، یک و نیمِ شب رفتهاند آن جا، آن بالاها، بالای دار...»
اعتراضات به بازداشتهای اخیر در سنندج
تعدادی از شهروندان سنندجی در اعتراض به بازداشتهای اخیر در شهرهای کُرد نشین تجمع اعتراضی کردند.
ویدیوهایی در شبکههای اجتماعی منتشر شده است که نشان میدهد امروز تعدادی شهروندان در محله «ننله» سنندج در اعتراض به بازداشت روحانیون اهل سنت در شهرهای کُرد نشین تجمع اعتراضی به راه انداختهاند.
به گفته سازمان حقوق بشر کردستان «دستکم ۱۰ روحانی اهل سنت کُرد» در هفتههای گذشته توسط نیروهای امنیتی در شهرهای بوکان، مهاباد، پیرانشهر، سنندج و جوانرود بازداشت شدهاند.
مردم در این ویدیو ها شعار میدادند «ماموستا تنها نیست، سنندج پشتیبانش است.»
سازمان حقوق بشر ایران: شلیک ماموران به چشم معترضان هدفمند بود
سازمان حقوق بشر ایران در تازه ترین گزارش خود با اشاره به شلیک ماموران امنیتی به سر و صورت معترضان که منجر به نابینا شدنِ تعداد بسیاری از شهروندان «بهویژه زنان جوان» شده است این عمل را «هدفمند» و «سیستماتیک» دانست.
این سازمان با محکوم کردن این اقدام «غیرانسانی و فراقانونی» جهت مستند کردن این اقدامات در راستای «پاسخگو کردن آمران و عاملان این جنایت» از شهروندان خواسته تا اطلاعاتی در مورد افرادی در اعتراضات سراسری بینایی خود را در نتیجه شلیک مستقیم از دست داده اند، به این سازمان ارسال کنند.
بر اساس این گزارش چشم پزشکان سه بیمارستان بزرگ تهران در جریان اعتراضات «بیش از ۵۰۰ بیمار با آسیب چشمی» را پذیرش کردند. پزشکان در استان کردستان نیز از« دستکم ۸۰ مورد پذیرش مجروحان چشم» خبر داده بودند.
زهرا رهنورد: پیکر فرهاد میثمی نماد ملت ایران است و اعتراضاتش فریاد ملت
زهرا رهنورد، پیکر فرهاد میثمی، زندانی سیاسی را نماد ملت ایران خواند و اعتراضات او را فریاد ملت دانست.
او در یادداشتی که در اینستاگرام نرگس موسوی، دخترش منتشر شده، نوشت: «پیکر دوپاره استخوان فرهاد میثمی، پزشک شریف و شجاع زندانی که با اعتصاب غذا و پیشکش جسم و جان خود در راه سعادت ملت، به مصاف ظلم و سرکوب رفته است، در حقیقت نماد ملت ظلمستیز ایران است که از فقر و گرسنگی و سرکوب و زندانیکردن زنان و جوانان و شکافهای طبقاتی و قومیتی و جنسیتی و حجاب اجباری به نفسهای آخر افتاده... حاکمان اگرچه نمیخواهند ببینند و بشنوند، با این همه هشداری است که شاید به اعتراضات فرهاد میثمی که در حقیقت فریاد ملت است پاسخ دهند.»
زهرا رهنورد همسر میرحسین موسوی و از رهبران اعتراضات به نتیجه انتخابات سال ۸۸ در ایران که به جنبش سبز مشهور است.
دبیر جشنواره فیلم فجر ایران در واکنش به انصراف برخی فیلمهای خارجی: دیگر فیلم در اختیار فستیوال است
مجتبی امینی، دبیر جشنواره فیلم فجر ایران درباره انصراف برخی از فیلمهای خارجی از جشنواره فیلم فجر امسال گفت: «وقتی فیلمی به دبیرخانه جشنواره تحویل داده و فرم پر شده و حق رایت به صورت ارز رایج دنیا گرفته و پرداخت شده، دیگر فیلم در اختیار فستیوال است.»
به گزارش ایسنا او در پاسخ به سوالی درباره اینکه اقدام مدیریت جشنواره چه خواهد بود گفت: «همه چیز ما بر اساس پروتکل های جهانی رقم خورده و با پخش کنندههای معتبر تفاهمنامه امضا شده است.»
دبیر جشنواره فیلم فجر همچنین در پاسخ به سوالی درباره «غیبت بازیگران مطرح بیشتر فیلمهای اکران شده در روز اول جشنواره» گفته است که تهیه کنندگان فیلمها هستند که درباره شرکت کردن فیلمها تصمیم گیری میکنند. «متولی، هدایت کننده و مقام پدری برای یک اثر، تهیهکننده است. او میتواند بگوید که برای فیلم چه اتفاقی بیفتد، اکران شود یا نشود، در یک جشنواره حضور داشته باشد یا نداشته باشد، همه عوامل در اختیار شخص تهیه کننده هستند.»
تعداد زیادی از سینماگران و طرفداران جشنواره فیلم فجر به دلیل سرکوب معترضان جشنواره امسال را تحریم کردند.
شبکه حقوقبشر کردستان: سامان یاسین برای بازجویی مجدد به اوین منتقل شد
به گفته «شبکه حقوق بشر کردستان» سامان صیدی معروف به «سامان یاسین» خواننده بازداشت شده برای بازجویی مجدد از زندان رجایی شهر به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شده است.
به گفته این نهاد حقوق بشری آقای یاسین از تاریخ ۸ بهمن تا کنون هیچ تماسی با خانواده و وکیل خود نداشته است.
قبلا خبرگزاری هرانا از لغو حکم اعدام این خواننده رپ کرمانشاهی خبر داده بود.
شبکه حقوق بشر کردستان اواسط آذر ماه گزارش داده بود شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی او را در اتهام «محاربه» مجرم شناخته شده و به اعدام محکوم کرده است.
جعفر پناهی با قید وثیقه آزاد شد
جعفر پناهی، کارگردان سینما با قید وثیقه آزاد شد.
طاهره سعیدی همسر آقای پناهی در پستی اینستاگرامی نوشت امروز جمعه ۱۴ بهمنماه این کارگردان سینما در «سومین روز اعتصاب غذای خشک» خود؛ با تلاش خانواده، وکلا، نمایندگان خانهسینما و سازمان سینمایی «بهطور موقت» از زندان اوین آزاد شد.
آقای پناهی دو روز پیش از زندان اوین اعلام کرده بود در اعتراض به «رفتارهای فراقانونی» و «غیر انسانی» دستگاه قضایی و امنیتی ایران دست به اعتصاب غذای خشک زده است و تا زمان آزادی، از «خوردن و آشامیدن هرگونه غذا و مصرف دارو» امتناع میکند.
مولوی عبدالحمید از نابینا شدن ۱۵ نفر در جمعه خونین زاهدان خبر داد
مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی، امام جمعه اهل سنت در خطبههای نماز جمعه ۱۴ بهمن زاهدان با اشاره به ملاقاتش با سی صد نفر از مجروجان «جمعه خونین» زاهدان گفت: «۱۵ نفر چشمشان کور» و «برخی قطع نخاع شدند» و شماری «پایشان را از دست دادند.»
او همچنین در بخش دیگری از سخنان گفته است «فشار آوردن به زندانی حرام است. نباید به زندانی توهین کرد. اعتراف اجباری ضایع کردن حق زندانی است. این تعلیم اسلام و دین نیست.همه انسانها کرامت دارند.»
آقای اسماعیل زهی با خطاب قرار دادن مسئولان حکومتی گفت: « انتقاد علاج کشور است. بیشترین مشکل از این پیدا شده که درهای انتقاد بسته شده است. اهل قلم و روزنامه نگاران باید آزاد باشند که اشکالات را بیان کنید.منتقدان را زندانی نکنید.»
او حکومت را «در خدمت به خلق و گرفتن حق مظلوم» دانست و گفت « این حکومت ارزش دارد. اما اگر مردم حکومت را نخواهند ارزشی ندارد.»
نيلوفر حامدی از فرهاد میثمی خواست به اعتصاب غذای خود پایان دهد
نیلوفر حامدی، خبرنگار بازداشتشده، در واکنش به کاهش وزن شدید فرهاد میثمی در یک پیام صوتی که توسط محمدحسین آجرلو همسر او منتشر شده است، خواستار پایان اعتصاب غذای فرهاد میثمی، زندانی سیاسی شد.
خانم حامدی در این فایل صوتی گفته است« شما که بار دیگر بدنتان را سپر دفاعی مطالبات جمعی کردهاید آگاه، بیدار و هوشیار. اما درخواست این خواهر کمترین از شما پایان دادن به اعتصاب بر حقی است که جانتان را تحت خطر قرار داده است. باشد که از پس سیل سهمناک حوادث، از این دامگاه ننگ و نام، ایستاده در آستانه سپیدهدم، آزادی همه زندانیان سیاسی را شانه به شانه یکدیگر جشن بگیریم.»