اعتراضهای ایران؛ قوه قضاییه ۴۰۰ نفر از معترضان را به حبس محکوم کرد

همزمان با هفته سیزدهم اعتراضات در ایران، اتحادیه اروپا روز گذشته ۲۰ فرد و یک نهاد را به فهرست تحریمهای خود اضافه کرد. در این فهرست صدا و سیمای جمهوری اسلامی به همراه چند تن از مدیران و خبرنگارانش قرار دارد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یک نشست خبری با اشاره به اجرای احکام اعدام گفت که رفتار مقامات ایران غیرقابل قبول است.
تحریمهای جدید اتحادیه اروپا در حالی اعلام شد که پیش از این زمزمههایی مبنی بر تحریم سپاه پاسداران نیز شنیده میشد با این حال نام چند تن از فرماندههان این نهاد در فهرست اعلامی مشاهده میشود.
آخرین اخبار و گزارشهای مرتبط با اعتراضها در ایران در روز ۲۲ آذر (۱۳ دسامبر) را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
نامه بهاره هدایت از اوین: انقلاب قطعی است
بهاره هدایت، زندانی سیاسی که به تازگی برای گذراندن دوران محکومیت خود به زندان رفته در نامهای در اعتراض به اعدام اخیر معترضان نوشت: «آنقدر جملاتم پر از خشم است که پروا میکنم منطقم را مخدوش کند. اما مهار کردن خشم در وضعیتی که جوان ۲۲ ساله کشور را به خاطر بستن اعتراضی یک خیابان به دار میکشند، کار دشواری است، بسا که شدنی هم نیست، آن هم در مقابل حکومتی که خود شاهراههای حیاتی زیست عادی و شرافتمندانه مردم، خصوصا زنان این سرزمین را سد کرده است.»
او در بخش دیگری از نامهاش نوشت: «استدلال کردن در این رابطه که جمهوری اسلامی دشمن این ملک و ملت است، مدتهاست که تبدیل به کار زائدی شده؛ این حکومت سرشت و سرنوشتش تباهی است و باید برود. از بین بردن این حکومت جنایتکار حتما پرهزینه و پرمخاطره خواهد بود، اما از پرداخت این هزینهها و مواجهه با مخاطراتش گریزی نیست، چرا که ساخت قدرت توان هضم و به رسمیت شناسی نیروهای اجتماعی جدید را در درون خود ندارد. به عبارتی، امکان برونرفت نظام موجود از وضعیت پدیدآمده وجود ندارد، چرا که نه هیچ جزئی از مطالبات معترضین در درون ساختار فعلی برآوردنی است، و نه هیچ جزئی از مطالبات نزد اکثریت ملت قابل چشمپوشی است.»
او همچنین در نامه خود با اشاره به اینکه «نزد حکومت، این مطالبات برآوردنی نیست، چون تمام امکانهای انعطافپذیری ساخت قدرت، پیشاپیش حذف یا بیاعتبار شدهاند» تاکید کرد «انقلاب قطعی است».
خانم هدایت به تازگی برای تحمل ۴ سال حکم زندان به دلیل اعتراض به سرنگونی هواپیمای اوکراینی توسط سپاه پاسداران به اوین رفته است. او پیشتر هم ۷ سال را در زندان سپری کرده بود.
معاون وزیر امور خارجه آمریکا: اعدام در ملاعام مجیدرضا رهنورد را محکوم میکنیم
وندی شرمن معاون وزیر امور خارجه آمریکا در توییتر خود نوشت: «ما اعدام در ملاعام مجیدرضا رهنورد، معترض ایرانی در پی یک دادگاه ساختگی را به شدیدترین وجه محکوم میکنیم. اعدام او یکی دیگر از اقدامات ظالمانه برای ساکت کردن ایرانیان شجاعی که به طور مسالمتآمیز برای حقوق خود اعتراض میکنند، بود.»
درخواست استادان ایرانی دانشگاههای جهان از جاوید رحمان؛ اعدامها و احکام غیرعادلانه دادگاهها باید متوقف شوند
جمعی از استادان ایرانی دانشگاههای جهان در نامهای به جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر و کمیته حقیقت یاب کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل، خواستار متوقف شدن اعدامها و احکام غیرعادلانه دادگاههای ایران شدند.
آنها در این نامه نوشتند: «فقدان دادرسی عادلانه و شفاف در قوه قضاییه، بیتوجهی آشکار به حقوق شهروندان و بیطرف نبودن قضات رسیدگی کننده سبب میشوند که احکام صادره ناقض حقوق بشر باشند. بخشی از افراد در دادگاههای انقلاب محاکمه شده و میشوند که فاقد وجاهت قانونی و سازوکارهای قضایی منطبق بر هنجارهای شناخته شده حقوقی هستند. دستگیر شدگان همچنین از حق داشتن وکیل مستقل محروماند و گاه محتوای پرونده آنها هم در دسترس کسی قرار نمیگیرد. اظهارات برخی مسئولین قضایی، امنیتی، نظامی و یا سیاسی نشان میدهند که دستگاه قضایی پیش از آنکه دغدغه اجرای قانون، عدالت و احترام به حقوق شهروندان را داشته باشد در پی ایجاد ترس و وحشت و «دادن درس عبرت» به کسانی است که به اصل و شیوههای حکمرانی در جمهوری اسلامی و نبودن آزادی اعتراض دارند. بدین گونه دادگاههای حکومت اسلامی حق حیات تعدادی از هموطنانمان را ظالمانه وجهالمصالحه قدرت حاکم قرار میدهند.»
در میان امضاکنندگان این نامه، نام افرادی از جمله یرواند ابراهامیان، عباس میلانی، تورج اتابکی، احمد اشرف، محسن کدیور و فرشته احمدی دیده میشود.
جادی میرمیرانی با قید وثیقه آزاد شد
بر اساس گزارش رسانههای ایران، جادی میرمیرانی با قید وثیقه آزاد شد. امیرعماد میرمیرانی، فعال در زمینه اینترنت و تکنولوژی در توییتر با نام «جادی» شناخته میشود. او در مهرماه از سوی نهادهای امنیتی بازداشت شده بود.

دستگیری عاملان سنگپرانی و تیراندازی به کامیونها
سازمان اطلاعات فراجا در اطلاعیهای از دستگیری عدهای خبر داد. در این اطلاعیه از دستگیرشدگان به عنوان «مخلان نظم و امنیت» نام برده شده است. به گفته این سازمان این افراد اقدام به سنگپرانی و تیراندازی به سمت کامیونهای درحال تردد در جادهها کرده بودند.
در متن اطلاعیه سازمان اطلاعات فراجا که در سایت پلیس منتشر شده آمده است: «با اشراف اطلاعاتی و اقدام عملیاتی، عاملان ۸۷ مورد سنگ پرانی و ۲۰ مورد تیراندازی به سمت کامیونهای درحال تردد در محورهای مواصلاتی توسط سازمان اطلاعات فراجا و با همکاری سایر یگانهای انتظامی در راستای تامین امنیت جادههای کشور شناسایی و دستگیر شدند.»
فرانسه کاردار ایران را احضار کرد
به گزارش رویترز، وزیر امور خارجه فرانسه روز سهشنبه اعلام کرد که چندی پیش کاردار ایران به دلیل نقش این کشور در اوکراین، سرکوب معترضان در داخل و برخورد با هفت شهروند فرانسوی که در حال حاضر در بازداشت هستند، احضار شد.
فدراسیون بینالمللی حقوق بشر:جامعه بینالمللی باید به اعدام معترضان واکنش نشان دهد
فدراسیون بینالمللی حقوق بشر ۲۲ آذر در بیانیهای از جامعه جهانی خواست تا نسبت به اعدام معترضان در ایران واکنش نشان دهد. در این بیانیه آمده است: «دولتهای سراسر جهان و بهویژه کشورهای عضو اتحادیه اروپا باید سفیران یا بلندپایهترین دیپلماتهای خود را از ایران فرا بخوانند. فدراسیون بینالمللی حقوق بشر (FIDH)و سازمان عضو آن جامعهی دفاع از حقوق بشر در ایران (LDDHI)میگویند ماندن این دیپلماتها در ایران در شرایط سرکوب وحشیانه و اعدام دو معترض در کمتر از یک هفته، بدون نشانههایی از تغییر رفتار رژیم تهران، غیرقابل توجیه است.»
بر اساس این بیانیه، فدراسیون بینالمللی حقوق بشر (FIDH) و جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران (LDDHI) از تمام دولتها میخواهند نارضایتی شدید خود را از بیاعتنایی مطلق دولتمردان ایران به حقوق بشر، از جمله حق زندگی، نشان دهند و سفیران یا بلندپایهترین دیپلماتهای خود را از ایران فرا بخوانند. آنها باید اقدامهای متناسب دیگری را برای پاسخگو ساختن عاملان نقض حقوق بشر در صحنه بینالمللی در پیش بگیرند، از جمله با تسهیل کار «هیئت بینالمللی حقیقتیاب» که شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در نوامبر ۲۰۲۲ تشکیل آن را مقرر کرد. فدراسیون بینالمللی حقوق بشر و جامعهی دفاع از حقوق بشر در ایران همچنین از همه کشورهای عضو سازمان ملل میخواهند که اعدام معترضان را محکوم کنند و از دولتمردان ایران توقف فوری استفاده از مجازات اعدام را بخواهند.
نخستین دادگاه فعالان سیاسی هفته آینده برگزار خواهد شد
زهرا و هدی توحیدی، علیرضا خوشبخت، ویدا ربانی، حمیدرضا امیری و روحالله نخعی، ۶ نفر از روزنامهنگاران و فعالان سیاسی کشور هستند که نزدیک به سه ماه است در بازداشت به سر میبرند. این افراد با فاصله کمتر از یک هفته از آغاز اعتراضات دستگیر شدهاند و با اینکه تفهیم اتهام شدهاند و مرحله تحقیقات اولیه آنها به پایان رسیده است، اما صدور قرار وثیقه برای آنها به برگزاری دادگاه موکول شده است.
به گزارش روزنامه هممیهن، علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری و حقوقدان، درباره آخرین وضعیت پرونده وکلای خود گفت:«متاسفانه تاکنون امکان ملاقات حضوری با موکلانم را نداشتهام و فقط توانستهام با ویدا ربانی و علیرضا خوشبخت صحبت کنم. در حال حاضر من و آقای خلیلی پروندهها را مطالعه کردهایم. این افراد تقریبا از ابتدای شروع اعتراضات یعنی حدود دو ماه است که در بازداشت به سر میبرند.» او درباره اتهامات وارد بر موکلان خود اظهار کرد:«اتهامات این افراد، اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور و تبلیغ علیه نظام است. پرونده زهرا و هدی توحیدی و ویدا ربانی در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب و پرونده علیرضا خوشبخت در شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب بررسی میشود. علیرضا خوشبخت درخواست برای تبدیل قرار بازداشت به قرار وثیقه را داده است که امیدوارم این اتفاق رخ دهد. زیرا براساس قوانین، نگهداری افرادی که مرحله بازجویی را پشت سر گذاشتهاند، وجاهت قانونی ندارد. البته برای خانمها توحیدی و ربانی هم درخواست تبدیل قرار دادهایم، اما پاسخ قاضی این بود که درباره این موضوع در جلسه دادگاه تصمیمگیری میشود.»
وزیر اطلاعات: اغتشاشگران هر جای ایران یا دنیا که باشند مجازات میشوند
اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی میگوید کسانی که در «اغتشاشات» نقش آفرین بودهاند قطعا مجازات خواهند شد.
خطیب همچنین تاکید کرده که افرادی که در «آشوبها» نقش آفرین بودهاند در هر کجای ایران و یا هر هر کجای دنیا که باشند باید جزای آن را ببینند.
واکنش «اتحادیه بازیکنان حرفهای فوتبال جهان» به صدور حکم اعدام برای امیر نصرآزادانی
اتحادیه بازیکنان حرفهای فوتبال جهان در بیانیهای اعلام کرد که از شنیدن گزارشها در خصوص صدور حکم اعدام برای یک فوتبالیست ایرانی به نام امیر نصرآزادانی شوکه و منزجر شده است.
این اتحادیه در صفحه توییتری خود در این رابطه نوشته از اینکه این فوتبالیست به دلیل تلاشها و مبارزاتش برای حقوق زنان حکم اعدام گرفته شوکه و منزجر شده است.
این اتحادیه (فیفپرو) همچنین خواسته است که این حکم لغو شود.
امیر نصر آزادانی، بازیکن پیشین تیم فوتبال تراکتورسازی تبریز در اعتراضات اخیر بازداشت شده است. گزارشهایی در این رابطه که او به اعدام محکوم شده منتشر شده است اما در عین حال برخی از منابع قضایی و ورزشی در ایران این موضوع را رد کرده تاکید کردهاند که هنوز حکم قطعی برای این ورزشکار صادر نشده است.