مینو محرز: «از زمانی که آمار مبتلایان از طریق روابط جنسی رو به افزایش رفته، هم سن مبتلایان کاهش یافته و هم زنان مبتلا هم افزایش یافتهاند.»
تعداد موارد جدید اچ آی وی در سراسر جهان طی دهه گذشته به طور قابل توجهی کاهش یافته است - اما در غرب آسیا و شمال آفریقا، داستان متفاوت است. جهان از زمان اوج اپیدمی ایدز در سال ۱۹۹۶ فاصله زیادی را طی کرده است.
بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱، تعداد مبتلایان جدید ویروس اچآیوی در جهان ۳۲ درصد کاهش یافته است. اما تعداد عفونتهای جدید در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا در همان دوره ۳۳ درصد افزایش یافته است. اگرچه این منطقه از کمترین تعداد مبتلایان به این بیماری در جهان برخوردار است.
این امر باعث شده تا خاورمیانه – در کنار اروپای شرقی، آسیای مرکزی و آمریکای لاتین –یکی از سه منطقه جهان باشد که هنوز مبتلایان به ایدز در آنها رو به افزایش است.
این بیماری از زمان شناسایی تاکنون جان بیش از ۴۰ میلیون نفر را در سراسر جهان گرفته است.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
ایران نیز همسو با سایر کشورهای منطقه با مشکل افزایش شیوع بیماری ایدز مواجه است. چنان که درمینو محرز، رئیس پیشین مرکز تحقیقات ایدز ایران، روز پنجشنبه در مصاحبه با خبرآنلاین گفت: «به طور متوسط سن مراجعهکنندگان جدید مبتلا به این بیماری در {ایران} به حدود ۲۵ سال رسیده است. درواقع تا پیش از اجرای برنامه تاثیرگذار کاهش آسیب در بین معتادان تزرقی و توزیع سرنگ و متادون، بیشترین آمار مبتلایان به ایدز در کشور در بین همین جمعیت بود و در نتیجه هم سن مبتلایان خیلی پایین نبود و هم جمعیت زنان مبتلا کم بودند اما از زمانی که آمار مبتلایان از طریق روابط جنسی رو به افزایش رفته، هم سن مبتلایان کاهش یافته و هم زنان مبتلا هم افزایش یافتهاند.»
خانم محرز در ادامه این گفتوگو توضیح داد: «به دلیل نبود آگاهی دقیق در جامعه و انگ بیماری هنوز افراد از مراجعه به مراکز مشاوره و درمان ایدز خودداری میکنند و حتی گاهی پزشکان هم در تشخیص علائم دچار اشتباه میشوند، و ممکن است برای بیمار آزمایش ایدز تجویز نکنند، یا حتی ممکن است فرد بخاطر انگ بیماری نسبت به انجام آزمایش اقدام نکند.» اشاره خانم محرز به تصورات رایجی است که این بیماری تنها از طریق رابطه جنسی منتقل میشود و در نتیجه این افراد احتمال میدهند «از سوی جامعه متهم به روابط خاص و در نتیجه طرد شوند».
او مراجعه دیرهنگام مبتلایان اچآیوی را از دیگر عوامل افزایش این بیماری در ایران عنوان کرد.