هفته هفتم اعتراضات سراسری؛ ادامه تجمعات و محاصره دانشجویان در چندین دانشگاه ایران

با وجود اخطار مقامهای امنیتی جمهوری اسلامی، پس از گذشت بیش از ۴۰ روز از زمان جان باختن مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد، اعتراضات سراسری و گسترده در شهرهای مختلف ایران همچنان ادامه دارد.
اعتراضات و تجمعات دانشجویی و مردمی همچنان در دانشگاهها و شهرهای مختلف کشور برپا میشود و نیروهای امنیتی با سرکوب گسترده تلاش دارند به این اعتراضات پایان دهند.
روند برخوردها از زمان حمله مسلحانه به شاهچراغ شدیدتر شده و مقامهای جمهوری اسلامی با مدلهای مختلفی از تهدید سعی میکنند مردم را از حضور در خیابانها باز دارند. با این وجود شب گذشته همچنان شهرهای مختلف شاهد تجمعات شبانه بود که شرکتکنندگان در آنها شعارهایی تند علیه مقامهای ارشد جمهوری اسلامی سر دادند.
وضعیت اینترنت همچنان اسفبار گزارش میشود و دسترسی کاربران در ایران به شبکههای اجتماعی و پیامرسانها با دردسرهای فراوان و جز با فیلترشکن و پروکسی امکانپذیر نیست.
آخرین خبرها و گزارشها درباره اعتراضات سراسری ایران و واکنشهای بینالمللی به آن در روز یکشنبه ۸ آبان (۳۰ اکتبر) را در این مطلب پیگیری کنید.
آلمان و اتحادیه اروپا امکان قرار دادن سپاه در فهرست «سازمانهای تروریستی» را بررسی میکنند
آنالِنا بِربوک، وزیر خارجه آلمان روز یکشنبه اعلام کرد که کشورش و اتحادیه اروپا در حال بررسی امکان قرار دادن سپاه پاسداران ایران در فهرست «سازمانهای تروریستی» هستند.
به گزارش رویترز، خانم بربوک در یک گفتگوی تلویزیونی تصریح کرد: هفته گذشته اعلام کردیم که بسته دیگری از تحریمها را اجرا خواهیم کرد؛ در همین راستا قرار است چگونگی امکان قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی را نیز مورد بررسی قرار دهیم.»
رویترز در گزارش خود آورده است که این اظهارات پس از هشدار اخیر فرمانده سپاه پاسداران نسبت به برخورد با ادامه اعتراضها بیان شده است.
در این گزارش به بخشی از سخنان حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران اشاره شده که در آن تاکید شده بود روز شنبه آخرین روز حضور معترضان در خیابانها است.
آلمان هفته گذشته اعلام کرده بود که در حال وضع محدودیتها و تحریمهایی فراتر از بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه مقامهای جمهوری اسلامی ایران برای ورود به این کشور است.
آنالِنا بِربوک همچنین تاکید کرد که در حال حاضر هیچ مذاکره ای در مورد توافق هستهای بین ایران و غرب در میان نیست.
اعلام همبستگی وکلای دادگستری با معترضان: برای وکالت افراد بازداشت شده آمادهایم
خبرگزاری حقوق بشری هرانا در گزارشی از اعلام آمادگی شماری از وکلای دادگستری برای پذیرش وکالت افراد بازداشت شده در جریان اعتراضات اخیر خبر داد.
در این گزارش آمده است که بیش از ۳۰ وکیل دادگستری با انتشار بیانیهای ضمن اعلام همبستگی با اعتراضات سراسری اخیر در ایران و درخواست برای آزادی شهروندان بازداشت شده، سرکوب معترضان بویژه نوجوانان و نیز نحوه برخورد گشت ارشاد با زنان در ارتباط با موضوع حجاب اجباری را محکوم کردند.
پلیس آلمان: ۳ نفر در حمله به مخالفان حکومت ایران در برلین مجروح شدند
پلیس آلمان روز یکشنبه اعلام کرد که سه نفر در جریان حمله به مخالفان حکومت ایران در نزدیکی سفارت این کشور در برلین مجروح شدند. به گفته پلیس آلمان مهاجمان نقاب به چهره داشتند و پس از این حمله از محل فرار کردند.
دو نفر از مجروحان در بیمارستان بستری شدهاند. بنا به اعلام پلیس آلمان مهاجمان با خودرو از محل حادثه گریختند.
برلین، پایتخت آلمان هشت روز پیش شاهد برگزاری تظاهرات همبستگی با معترضان در داخل ایران بود. دهها هزار نفر در این تظاهرات شرکت کردند.
اخبار ضد و نقیض از درگیریها در دانشگاه آزاد تهران شمال
در حالی که شورای صنفی دانشجویان کشور از در خطر بودن دانشجویان دانشگاه آزاد تهران خبر میدهد، مسئولان این دانشگاه با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد که کلیه کلاسهای درسی این واحد دانشگاهی مطابق روال عادی و بر اساس برنامههای کلاسی در حال برگزاری است.
شورای صنفی دانشجویان کشور عصر روز یکشنبه گزارش داد: «دانشجویان دانشگاه آزاد تهران شمال همچنان در دانشگاه محصورند و صدای تیراندازی از داخل دانشگاه به گوش میرسد. نیروهای بسیج اطراف دانشگاه را قرق کردهاند و امکان عبور به سمت دانشگاهها مسدوو کردهاند.» بر پایه این گزارش، خانواده دانشجویان محصور هم مقابل دانشگاه آزاد تهران شمال منتظر فرزندان خود هستند.
با این وجود، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال با صدور اطلاعیهای اعلام کرد: «پیش از ظهر امروز در واحد تهران شمال دانشگاه آزاد مراسمی برای یادبود شهدای فاجعه شاهچراغ برگزار شد که با درگیری شدیدی میان دانشجویان همراه بود. در حین مراسم برخی افراد با چوب و چماق به مراسم دانشجویان که مجوز رسمی از دانشگاه داشتند حمله کردند و متاسفانه صحن دانشگاه بهم ریخت. یکی از شاهدان عینی میگوید در دست برخی از حملهکنندگان چاقو هم بوده است.»
در ادامه این اطلاعیه آمده است: «در میان درگیریهای امروز فردی که هویت او معلوم نیست به یکباره از گاز اشکآور استفاده کرد و فضا تندتر شد. فیلمی که از دانشگاه در فضای مجازی دست به دست میشود نشان میدهد فردی که گاز اشکآور را زده خیلی سریع میان دانشجویان پنهان میشود و صحنه را ترک میکند.»
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال سپس با تاکید بر این که دانشگاه نه جای فحاشی است، نه چوب و چماق و نه گاز اشکآور اعلام کرد: «بازگشت فضای علمی و آرامش انتظار به حق خانواده دانشجویان و دانشگاهیان است که افرادی قلیل این فضا را دراین ۴۱ روز به تشنج کشاندهاند.»
حمله با چوب و چاقو به مخالفان جمهوری اسلامی در برلین
روزنامه بیلد، چاپ آلمان نوشت که سه فرد نقابدار بامداد یکشنبه با حمله به کمپ مخالفان جمهوری اسلامی در مقابل سفارت ایران، چهار نفر از آنها را مورد ضرب و شتم قرار دادند و یکی از آنها را با چاقو زخمی کردند. آنها همچنین پوسترها و پرچمهای مخالفان را پاره کردند و از محل گریختند.
مطابق گزارش ایمان صیفی، تهیهکننده محتواهای چند رسانهای روزنامه بیلد، پلیس آلمان سپس در محل حاضر شده و تحقیقات خود را آغاز کرده است. بر اساس، ادعای مطرح شده در ویدیوی آقای صیفی، دو تن از مهاجمان مسلح بودهاند. همچنین یک شاهد عینی نیز به آقای صیفی گفته که مهاجمان افزون بر مشت و لگد از چوب و چاقو نیز در حمله خود استفاده کردند.سفار
سفارت ایران هنوز در مورد این حمله و ارتباط احتمالی مهاجمان با گروههای حامی جمهوری اسلامی اظهارنظری نکرده است.
بازداشت خبرنگار شبکه فرانسوی-آلمانی در ایران
شبکه تلویزیونی آرته از بازداشت خبرنگار اعزامی خود به ایران خبر داد. بر پایه اعلام این شبکه فرانسوی-آلمانی، وحید شمسالدیننژاد، خبرنگار ایرانی مقیم فرانسه این شبکه که برای پوشش رویدادهای ایران به این کشور سفر کرده بود، ۲۸ سپتامبر گذشته در شهر سقز بازداشت شده است. آقای شمسالدیننژاد دارای کارت خبرنگاری فرانسه بوده و با هماهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ایران سفر کرده بود.
او در مدت اقامت در ایران و پیش از بازداشت دو گفتگوی تلفنی انجام داده و یک ویدیو نیز برای شبکه آرته تهیه کرده بود.
نامه بسیج دانشجویی به رییسی: با ادامه وضع موجود نهاد دانشگاه و وزارت علوم را تعطیل کنید
بسیج دانشجویی چند دانشگاه ایران در نامهای به ابراهیم رئیسی، رییس جمهوری ایران با طرح این ادعا که اعتراضها یا به تعبیر آنها «آشوبها» با طراحی و هماهنگی «سرویسهای جاسوسی بیگانه»، «تروریستها»، «گروههای جنایتکار کومله و حدکا»، «دولتهای مرتجع غربی و منطقهای»، «ضدانقلابها» و «ترورجوهای دانشجو» شکل گرفته است، از او پرسیدهاند که آیا زمان تنبیه اساسی عاملین اصلی این «بلوا» و نواختن «سیلی عزت» به صورت کشورهای مرتجع غربی و منطقهای از سوی وزارت خارجه دولت نرسیده است؟
آنها در ادامه این نامه که خبرگزاری ایسنا منتشر کرده، نوشتهاند: «مسلماً دانشگاه جایگاه گفتوگو، تضارب آراء و سنگری برای مخالفت، نقد و حتی اعتراض اصیل دانشجویی است. اما متأسفانه اینروزها این نهادِ مقدس مورد بهرهکشیِ تجاوزگرانه دشمنان خارجیِ دین، ملت و دولت قرار گرفته است.»
بسیج دانشجویی چند دانشگاه ایران سپس این سوال را از آقای رئیسی پرسیدهاند: « آیا دولت و وزارت علوم تصور کرده با یک حرکتِ اصیل دانشجویی مواجه است که اقدام به صدور حکم تعلیق و محرومیت از تحصیلِ اقلیّت هتاک و آشوبگر دانشگاهی نمیکند؟»
آنها با انتقاد از آن چه «سکوت و اهمال رؤسای دانشگاهها در قبال آشوبها و تجاوزها به حریم معنوی و فیزیکی دانشگاهها» توصیف کردهاند، از آقای رئیسی خواستهاند: «اگر تحمّل وحشتافکنیها و هتاکیهای این اقلیت خودخواه بناست بهعنوان راهبرد «بسط آزادی بیان» توسط دولت جنابتان انتخاب گردد، خواهشمندیم نهاد دانشگاه و وزارت علوم را تعطیل کنید تا بیش از این شاهد تعرض به اموال عمومی و حیثیت ارزشهای ملی و دینی در صحن مقدس دانشگاه جمهوری اسلامی ایران نباشیم.»
گزارشها از ادامه موج بازداشتها در کردستان
دیدهبان مستقل حقوق بشر کردستان (ههنگاو) روز یکشنبه از بازداشت ۱۰ شهروند دیگر شهرهای کردنشین از سوی ماموران امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی خبر داد. بر پایه گزارش این نهاد حقوق بشری، دو جوان ۲۴ ساله اهل سقز به نامهای بهزاد محمدنژاد و میلادی ملازم روز گذشته توسط نیروهای حکومتی ربوده شدهاند و سرنوشت و محل نگهداری آنها نامعلوم است. همچنین هفت شهروند ساکن روانسر از جمله دو زن نیز طی روزهای اخیر بازداشت شدهاند.
ههنگاو همچنین خبر داد که حمیدرضا بوالات، جوان اهل آبدانان و رحمت رسولی، جوان اهل مهاباد نیز شنبه ۷ آبان از سوی نیروهای امنیتی ربوده شدهاند. افزون بر این، عرفان حسینی، اهل کرمانشاه، آریز خرمی، اهل روانسر و قهرمان کریمی، وکیل اهل پاوه هم طی روز گذشته از سوی ماموران امنیتی بازداشت شدهاند.
حمایت علی کریمی از روزنامهنگاران زندانی
علی کریمی، ستاره سابق تیم ملی فوتبال ایران و باشگاه پرسپولیس که در طول ۴۴ روز گذشته از حامیان مطالبات معترضان ایرانی بوده، در تازهترین پیام توییتری خود در حمایت از روزنامهنگاران زندانی که وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه پاسداران دو تن از آنها را به عنوان عوامل جاسوسی آمریکا معرفی کردهاند، نوشت: «همه قلم نفروشان وطنپرست، جاسوس نیستن.»
آقای کریمی به همراه این پیام توئیتری تصویری از الهه محمدی و نیلوفر حامدی منتشر کرد که اخیرا نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی آنها را به دلیل انتشار خبر کشتهشدن مهسا امینی و تهیه گزارش در مورد او به «جاسوسی برای آمریکا» متهم کردهاند.
او همچنین تصویری از سعیده فتحی، خبرنگار با سابقه ورزشی منتشر کرد که از عصر روز یکشنبه ۲۴ مهر ماه در بازداشت ماموران امنیتی است.
آغاز تجمعات دانشجویی در دانشگاههای ایران
شوراهای صنفی دانشجویان کشور از آغاز تجمعات دانشجویان در روز یکشنبه خبر داد و اعلام کرد که دانشجویان در دانشگاههای تهران، علامه طباطبایی، دانشگاه بوعلی سینا همدان، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه بینالمللی قزوین، دانشگاه فنی و حرفهای سنندج، دانشگاه بوعلی سینا همدان، دانشجویان دانشگاه مازندران، دانشگاه زند شیراز، دانشگاه فنی حرفهای منتظری مشهد، دانشگاه هنر و معماری پارس و دانشگاه فردوسی مشهد، در اعتراض به تعلیق و تهدید به اخراج دانشجویان و اساتید از دانشگاه و نیز ادامه بازداشتها و برخوردهای امنیتی با آنها در محیط دانشگاه، تجمع و تحصن کردند.
شوراهای صنفی دانشجویان کشور همچنین از ادامه بازداشت دانشجویان از سوی نیروهای امنیتی خبر داده است. بر پایه اخبار منتشر شده توسط این نهاد، محمد ملانوری، دانشجوی دکتری دانشگاه صنعتی شریف، سپهر مدیرصانعی، دانشجوی مهندسی کامپیوتر دانشگاه تهران و احسان کریمی، دانشجوی معماری دانشگاه آزاد خوراسگان اصفهان، شب گذشته از سوی ماموران امنیتی و اطلاعاتی بازداشت شدهاند.
ادامه اعتراضها در دانشگاههای ایران در شرایطی همچنان ادامه دارد که حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران روز شنبه از معترضان خواسته بود که به اعراضهای خود پایان دهند.