هزار روز پس از ساقط شدن هواپیمای اوکراینی؛ تلاشها برای پاسخگو کردن مقامات ایران ادامه دارد

هزار روز پس از ساقط شدن پروازمسافری «پیاس ۷۵۲» خطوط هوایی اوکراین توسط سپاه پاسداران، تلاشها برای پاسخگو کردن جمهوریاسلامی ایران تحت قوانین حقوقبینالملل همچنان ادامه دارد.
درحالیکه این روزها ایران شاهد اعتراضات داخلی به موضوع جان باختن مهسا امینی است و سرکوب تظاهرکنندگان موجی از انتقادات گسترده بینالمللی علیه جمهوریاسلامی ایران را به دنبال داشته، گروه «هماهنگی و واکنش بینالمللی برای قربانیان پرواز پیاس ۷۵۲» متشکل از نمایندگان چهار دولت کانادا، بریتانیا، سوئد و اوکراین روز سهشنبه ۴ اکتبر و همزمان با هزارمین روز کشتهشدن ۱۷۶ انسان بیگناه با موشکهای سپاه پاسداران بیانیه صادر کرد.
این گروه متشکل از کشورهای کانادا، اوکراین، بریتانیا و سوئد در این بیانیه درخواست خود از مقامات ایران برای عملی کردن به تعهدات بینالمللی خود و همچنین شفافیت و برقراری عدالت را تکرار کردند.
گروه هماهنگی تصریح کرده که در این پرونده از تجارب چهار متخصص برجسته حقوقی (پیام اخوان، هارولد هانگژو کو، جسیکا ولز و میشل وود) بهره میگیرد.
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا نیز با یادآوری اقدام غیرقانونی و هولناک رژیم ایران در سرنگون کردن هواپیمای مسافربری، در یک پست توییتری با اشاره به هویت قربانیانی که مادر، پدر، پسر، دختر، آموزگار و دانشآموز بودند از عزم دولت کانادا برای پیگری موضوع تا اجرای عدالت خبر داد.
۵۵ قربانی این پرواز تابعیت کانادایی و ۳۰ نفر هم اقامت دائم این کشور را داشتند و مقصد نهایی ۱۳۸ نفر از قربانیان این پرواز کانادا بود.
نخستوزیر کانادا همچنین روز دوشنبه با خانوادههای قربانیان دیدار و ضمن ابراز تسلیت مجدد به آنها گفت: «در برابر این جنایت، کانادا به حمایت از شما مانند گذشته ادامه خواهد داد. ما راه اعطای اقامت دائم به خانواده قربانیان را هموار کردیم. برای آنها حمایتهای روحی روانی فراهم کردیم و به تعهد خود بر پاسخگو کردن رژیم ایران برای این اقدام هولناک ادامه خواهیم داد.»
ترودو در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تداوم نقض سیستماتیمک حقوق بشر در ایران، به سرکوب زنان شجاع ایرانی که به کشتهشدن مهسا امینی در زمان بازداشت توسط گشت ارشاد معترض بودند اشاره کرد و گفت: «رژیم ایران بار دیگر بیتوجهی آشکار خود به حقوق بشر و جان انسانها را نشان میدهد. کانادا بی چون و چرا در کنار زنان شجاعی است که در خیابانهای ایران و شهرهای سراسر جهان برای نشان دادن همبستگی خود تظاهرات میکنند.»
در همین راستا روز گذشته تجمعی در برابر ساختمان پارلمان کانادا در اوتاوا برگزار شد. حامد اسماعیلیون که همسر و دخترش با موشکهای سپاه کشته شدند، در این تجمع بار دیگر بر خواسته خود مبنی بر تروریستی خوانده شدن سپاه پاسداران تاکید کرد و گفت برای ملاحظاتی که در زمینه خدمت سربازی حدود ۲ میلیون ایرانی در سپاه مطرح هست، راهحلهایی وجود دارد که وکلا در جریان جزئیات آنها هستند.
او که سخنگوی انجمن خانواده قربانیان این پرواز است، در بخش دیگری از سخنان خود از احتمال ارجاع این پرونده به دادگاه بینالمللی لاهه خبر داد.
در همین حال دولت کانادا اخیرا و در واکنش به نقض حقوق بشر، از اعمال تحریمهای تازه علیه نهادها و شخصیتهای نظامی و انتظامی جمهوری اسلامی ایران خبر داده است. نام مقامات ارشد سیاسی و فرماندهان بلندپایه سپاه پاسداران انقلاباسلامی در لیست افرادی دیده میشود که تحریمهای جدید دولت کانادا شامل آنان شده است.