ایالت باواریای آلمان قصددارد نیم قرن پس از گروگان گیری مرگبار المپیک مونیخ مراسمی در یادبود ورزشکاران قربانی اسرائیلی برگزار کند.
نیم قرن از حمله و گروگان گیری مرگبار ورزشکاران اسرائیلی در بازیهای المپیک ۱۹۷۲ می گذرد و کشور آلمان می خواهد مراسمی درخور در این رابطه روز دوشنبه، پنجم سپتامبر برگزار کند.
در ۵ سپتامبر سال ۱۹۷۲، هشت مرد مسلح از نیروهای مسلح آزادی بخش فلسطین به آپارتمان محل اسکان ورزشکاران اسرائیلی در دهکده المپیک مونیخ یورش بردند. آنها در ابتدا دو نفر، دو مربی اسرائیلی، را کشتند و ۹ نفر دیگر، ورزشکاران، را گروگان گرفتند. در جریان عملیات نجات پلیس آلمان، که ناموفق بود، همه ۹ ورزشکار به گروگان گرفته شده بههمراه ۵ نفر از گروگان گیران و یک افسر پلیس کشته شدند.
پس از آن بود که صدراعظم وقت آلمان غربی، ویلی برانت، زنجیره رویدادهای منتهی به این گروگان گیری را «سند تکان دهنده بی کفایتی دستگاه امنیتی آلمان» نامید و دستور داد تا تیم کماندویی موسوم به «جی اس جی ۹» تاسیس شود.
چهار دهه پس از این کشتار، اسرائیل اسناد رسمی و محرمانه ای از سوی رئیس سابق اطلاعات اسرائیل منتشر کرد که عملکرد سرویسهای امنیتی آلمان غربی را محکوم می کرد.
زوی ضمیر، رئیس موساد در آن زمان پس از بازگشت از مونیخ گفته بود که پلیس «حتی تلاش حداقلی برای نجات جان انسان ها انجام نداده است.»
سالها پس از این فاجعه، بستگان قربانیان برای دریافت عذرخواهی رسمی از آلمان، دسترسی به اسناد رسمی و غرامت مناسب تلاش کردند.
در همین راستا، دولتهای اسرائیل و آلمان روز چهارشنبه گذشته توافق کردند که دولت آلمان ۲۸ میلیون و صد هزار یورو در مجموع به خانواده ۱۱ ورزشکار اسرائیلی که ۵۰ سال پیش در المپیک مونیخ کشته شدند، پرداخت کند. دلیل اصلی توافق بر سر چنین مبلغی، آن هم نیم قرن پس از این گروگان گیری تهدید خانواده های قربانیانی بود که تاکید داشتند بدلیل بی حرمتی دولت آلمان در مراسم بزرگداشت قربانیان شرکت نخواهند کرد.
یک مقام اسرائیلی گفت که پس از توافق بر سر پرداخت غرامت مالی، خانواده ها از تهدید به بایکوت مراسم دست کشیده و در این مراسم شرکت خواهند کرد.
پیشتر، اسحاق هرتزوگ و فرانک والتر اشتین مایر، روسای جمهوری اسرائیل و آلمان، در بیانیه مشترکی دستیابی توافق برای پرداخت غرامت را اعلام کرده و از آن ابراز خرسندی کردند. اسحاق هرتزوگ، رئیس جمهوری اسرائیل نیز برای شرکت در آیین یادبود هفته آینده به آلمان سفر خواهد کرد.
۲۸ میلیون یورو غرامت خانواده های قربانیان را ایالت باورایا به مرکزیت مونیخ پرداخت خواهد کرد. پیش از این ۱۱ خانواده قربانی در این گروگان گیری تنها ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار یورو از دولت آلمان دریافت کرده بودند.