متحدان اوکراین در اتحادیه اروپا، گروه هفت و ناتو قرار است طی نشست سران کشورهای عضو موضوع کمک مالی به کییف را محور اصلی گفتگوهای خود قرار دهند.
صدراعظم آلمان روز چهارشنبه ۲۲ ژوئن (یک تیر) ضمن اشاره به دامنهدار بودن مناقشه اروپا با روسیه بر لزوم اجرایی شدن ساز و کاری شبیه به «طرح مارشال» برای بازسازی اوکراین در دراز مدت تاکید کرد.
اولاف شولتس این پیشنهاد را طی نطقی در پارلمان کشورش و پیش از برپایی سه اجلاس بزرگ سران اتحادیه اروپا، اعضای گروه هفت و کشورهای عضو ناتو در روزهای آینده مطرح کرد.
وی ضمن درخواست برای اجرایی شدن یک «طرح مارشال» برای اوکراین تخمین زد که بازسازی این کشور «میلیاردها» یورو هزینه به همراه خواهد داشت و «چند نسل» را در این کشور در بر خواهد گرفت.
وی همچنین به ابتکارات سرمایهگذاری که میتوانند به اوکراین برای پیشرفت در مسیر اروپایی کمک کنند، اشاره کرد و یادآور شد که به شخصه بنا دارد در این زمینه پایهگذار یک کنفرانس بینالمللی با حضور کارشناسان و متخصصان بلند پایه باشد.
رهبرآلمان در جمع نمایندگان بوندستاگ تاکید کرد: «اوکراین امروز مانند اروپای ویران شده از جنگ جهانی دوم به طرح مارشال برای بازسازی خود نیاز دارد.»
آقای شولتس سپس با تاکید بر اینکه «در این راستا به چندین میلیارد یورو و دلار کمک مضاعف نیاز است» یادآور شد: «حقیقت این است که مذاکره میان اوکراین و روسیه خیلی دور از دسترس است زیرا پوتین همچنان به دیکته کردن صلح اعتقاد دارد.
این سخنان در حالی ایراد میشود که متحدان اوکراین در اتحادیه اروپا، گروه هفت و ناتو قرار است طی نشست سران کشورهای عضو موضوع کمک مالی به کییف را از جمله محورهای اصلی گفتگوهای خود قرار دهند.
میزان تخریت و ویرانی بسیار زیاد است
اولاف شولتس در بخش دیگری از نطق خود کشورهای غربی را به حفظ بالاترین سطحِ حمایت ازکییف از طریق اعمال تحریمها، اعطای کمکهای مالی و ارسال تسلیحات فرا خواند.
صدراعظم آلمان هفته گذشته برای اعلام حمایت از کییف به همراه رهبران فرانسه و ایتالیا به اوکراین سفر کرده بود. سه رهبر اروپایی در این سفر ضمن دادن وعده کمکهای بیشتر ازجانب اروپا با ولودیمیرزلنسکی دیدار و از شهر ایرپین دیدن کرده بودند.
آقای شولتس با اشاره به این سفر در بخش دیگری از سخنان خود در پارلمان آلمان گفت: «وسعت تخریب و آسیبها بسیار یاد است و شما می توانید آن را به وضوح در خانههای ویران شده شهر ایرپین مشاهده کنید. برخی چیزها مرا به یاد تصاویر شهرهای آلمان پس از جنگ جهانی دوم انداخت.»
رهبر آلمان سپس یادآور شد که اتحادیه اروپا طی ۱۰۰ روز گذشته میلیاردها دلار برای کمک به اوکراین جمعآوری کرده و سهم برلین به تنهایی در این میان بیش از یک میلیارد کمک غیرنظامی بوده است.
وی افزود: اجرای یک «طرح مارشال» جدید تنها با یکپارچه کردن توان و نیرو، همکاری سازمانهای مالی بینالمللی، اعلام آمادگی دیگر کشورهای بزرگ کمک کننده و نیز مشارکت سایر سازمانهای بینالمللی امکان پذیر خواهد بود.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین قراراست از طریق ویدئو کنفرانس در اجلاس سران گروه هفت که سه روز دیگر در ایالت باواریایی آلمان گشایش خواهد یافت، شرکت کند؛ سخنرانی وی در این نشست برای روز دوشنبه برنامه ریزی شده است.
طرح مارشال، برگرفته از نام جورج مارشال، وزیر امور خارجه اسبق ایالات متحده، یک طرح ابتکاری آمریکایی برای کمک به بازسازی شهرها و تأسیسات بمباران شده کشورهای اروپای غربی پس از جنگ دوم جهانی بود که سال ۱۹۴۸ به تصویب رسید.