تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام با وجود رای منفی چین و روسیه؛ اسرائیل: این باید گام اول باشد

در نشست روز چهارشنبه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که در پشت درهای بسته برگزار شد، اعضای این شورا با اکثریت قاطع قطعنامهای را علیه ایران به تصویب رساندند که در آن از ایران به دلیل ناتوانی در توضیح وجود آثار اورانیوم در سه مکان اعلامنشده انتقاد شده است.
این قطعنامه به پیشنهاد آمریکا و سه کشور اروپایی فعال در مذاکرات برجام یعنی بریتانیا، فرانسه و آلمان به این شورا ارائه شد.
وزارت امور خارجه اسرائیل در بیانیهای تصمیم شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی را اولین گام ضروری برای بازگرداندن پایبندی ایران به تعهداتش خواند.
کدام کشورها به این قطعنامه رأی مثبت دادند؟
از ۳۵ عضو این شورا، سی عضو رأی موافق، دو عضو (روسیه و چین) رأی مخالف و سه عضو دیگر (هند، پاکستان و لیبی) رأی ممتنع دادند. کشورهایی که به این قطعنامه رأی مثبت دادند به شرح زیر هستند.
- اروپا: بریتانیا، فرانسه، آلمان، اتریش، جمهوری چک، فنلاند، ایرلند، لهستان، اسپانیا، سوئیس، اسلوونی؛
- آمریکای شمالی و لاتین: آمریکا، کانادا، مکزیک، برزیل، آرژانتین، کلمبیا، پرو، گواتمالا؛
- آفریقا: مصر، سنگال، آفریقای جنوبی، بوروندی؛
- آسیا و اقیانوسیه: ژاپن، کره جنوبی، مالزی، استرالیا، نیوزیلند، امارات عربی متحده، ویتنام؛
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین بعد از تصویب این قطعنامه در حساب توییتر خود نوشت «این یعنی کشورهایی که رویهمرفته نیمی از جمعیت جهان را تشکیل میدهند از این قطعنامه حمایت نکردهاند.»
اولیانوف در یک توییت دیگر با نامرتبط دانستن این قطعنامه با شرایط فعلی گفته بود که «پیشنویس این قطعنامه توسط نماینده آلمان در شورای حکام ارائه شد.»
در متن پیشنویس این قطعنامه آمده بود: «این شورا نگرانی عمیق خود را اعلام میدارد؛ چرا که علیرغم تعاملات متعدد (ایران) با آژانس؛ اما به دلیل ناکافی بودن همکاریهای ماهوی ایران؛ هنوز مسائل پادمانی مرتبط با این سه مکان اعلامنشده پابرجا است».
پیش از صدور این قطعنامه، ایران در روز چهارشنبه ۱۸ خرداد دو دوربین فرا-پادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی را در یکی از مراکز هستهای خود متوقف کرده بود.
یکی از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا در واکنش به این اقدام ایران در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه گفت: این تصمیم «بسیار تأسفآور» و «غیرسازنده» تلقی میشود. پاسخ ایران باید در راستای همکاری کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی میبود، نه اینکه در جهت توسعه بیشتر فعالیتهای هستهای خود و کاهش شفافیت گام بردارد.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران روز یکشنبه ۱۵ خرداد گفته بود که هرگونه تلاش سیاسی از سوی آمریکا و سه کشور اروپایی «بدون شک با پاسخ متناسب، مؤثر و فوری ایران» روبرو خواهد شد.