نگاهی به یوروویژن؛ وقتی آرای عمومی همه چیز را تغییر میدهد

در مسابقه آواز یوروویژن ۲۰۲۲ میلادی که در شهر تورین ایتالیا برگزار شد، اوکراین مقام نخست را کسب کرد. اما از مرحله نهایی این مسابقه بزرگ چه چیزی میتوان آموخت؟ در اینجا به پنج نکته کلیدی اشاره شده است.
وقتی رای گیری عمومی می تواند همه چیز را تغییر میدهد
گروه کالوش اوکراین در فینال بزرگ شنبه شب با رای گسترده مردم، به عنوان یکی از مدعیان اصلی پیروزی در این مسابقات به میدان رفت. آرای هیئت منصفه مسابقه، که ۵۰ درصد از کل امتیازات را تشکیل میداد، اوکراین را در جایگاه چهارم قرار داد بود، یعنی تقریبا ۱۰۰ امتیاز کمتر از گروه موسیقی بریتانیا در این مسابقه کسب کرده بود.
هیئت منصفه نماینده بریتانیا را در صدر قرار داده بود اما در انتها میزان رای دادنهای مردم از طریق اپلیکیشن این مسابقات و از طرق دیگر، سرنوشت برنده مسابقه را تعیین کرد و نماینده اوکراین را در صدر نشاند.
آیا با توجه به شرایط جنگ در اوکراین، مردم رای «سیاسی» دادند؟ یا به عبارتی رایی بود از سر دلسوزی و حمایت؟ قبل از آن به یاد داشته باشیم که ترانه گروه اوکراینی، یک آهنگ رپ جذاب و تکان دهنده بود که استفانیا - خواانده اصلی گروه اوکراین - برای مادرش خوانده بود.
یک نمایش جذاب میتواند رویداد اصلی را تحت الشعاع قرار دهد
مسابقه آواز یوروویژن برخی از نمایشهای جذاب بر روی صحنه و سن اجرا را در ذهنها باقی گذاشت. مثلا کافی است فقط پدیده جهانی Riverdance که اولین بار در مسابقه سال ۱۹۹۴ در ایرلند اجرا شد را به یاد بیاوریم. ترفند این است که چیزی را به نمایش بگذارید که برای مخاطب سرگرم کننده و جذاب است، اما رویداد اصلی را تحت الشعاع قرار نمی دهد.
در تورین، نقطه برجسته جشنهای شبهای مسابقه، میکا یکی از سه مجری این مسابقات بود که خود خواننده، نوازنده و ترانه سرا نیز هست. تسلط و سبک اجرای او نشان داد که او چه شومن توانایی است و همین نوع اجرای میکا یکی از نقاط جذاب این مسابقات شد.
تاثیر ترتیب اجراها بسیار مهم است
اگرچه هنرمندان برای دیدن اینکه آیا در نیمه اول یا دوم فینال بزرگ اجرا خواهند داشت، قرعهکشی میکنند، اما در نهایت به تهیهکنندگان برنامه هم بستگی دارد که در انتخاب ترتیب اجراها مداخله کنند تا مجموعههای تلویزیونی بتواند مخاطبان جهانی را جذب کند. در سراسر جهان جذب میکنند، گرد هم بیاورند.
جشنواره امسال با اجرای جمهوری چک شروع شد که یکی از قویترین آهنگهای رقص را در این رقابت اجرا کرد، آهنگی که تابستان امسال احتمالا در دیسکوهای رقص زیاد خواهید شنید. اما اگر در اجراهای آخر هم شانس حضور پیدا میکرد، احتمالا موفقیت بیشتری کسب میکرد.
به عنوان یک نکته انتقادی دیگر، تهیهکنندگان تصمیم گرفتند بسیاری از آهنگهای کندتر را با هم ترکیب کنند و آلمان، آذربایجان، لیتوانی، بلژیک، یونان و ایسلند همگی در یک بلوک اجرا کنند. که این موضوع هم بر رای مردم تاثیر میگذاشت هم بر کیفیت مسابقات.
کشورهایی که با قدرت بازگشتند
بریتانیا و اسپانیا بدون شک پادشاهان و ملکههای کشورهایی بودند که امسال پر نیرو وارد رقابتها شدند.
سال گذشته بریتانیا امتیاز صفر از هیئت منصفه و امتیاز صفر از رای عمومی کسب کرده بود. اسپانیا هم جایگاهی کسب نکرده بود. امسال اما هم اسپانیا و هم بریتانیا روند انتخاب خود را تغییر دادند.
بریتانیا برنده رای هیئت داوران شد و اسپانیا نیز ۱۲ امتیاز از هیئت داوران دریافت کرد. این نشان می دهد که با آهنگ های معتبر، هنرمندان با استعداد، اجراهای صحنه ای جذاب و نگرش مثبت به یوروویژن، کشورها می توانند شانس و جایگاه خود را تغییر دهند.
آلمان باید فکر تازه کند
همانطور که «آبا» برنده یوروویژن در یکی از ترانههایش خوانده بود، برنده همه چیز را می گیرد، بازنده باید سقوط کند.
آلمان بیش از هر کشور دیگری در مسابقات آواز یوروویژن اجرا داشته است و هر سال به جز سال ۱۹۹۶ در این رقابت عامه پسند دنیای موزیک حضور داشته است. اما امسال یک بار دیگر آلمانی امتیاز بسیار ضعیفی هم از نظر هیئت داوران و هم در بین مردم کسب کرد.
در واقع آنها در شش مسابقه از هفت مسابقه گذشته یا آخرین شدهاند یا از آخر دوم شدهاند.
آلمان می توانند کاری مشابه ایتالیا و اسپانیا انجام دهد: برگزاری مسابقات ملی آواز خوانی و سپس اعزام برنده جشنواره موسیقی خود به مسابقات یوروویژن. آلمان همچنین مانند بریتانیا از یک شرکت ضبط کمک بکیرد تا نماینده را مشخص کند یا اینکه میتوانند از کشورهایی مانند اسرائیل و مالت که از برنامههای استعدادیابی تلویزیونی برای انتخاب بازیگرشان استفاده میکنند، الگو بگیرد.