خبرگزاری ایرنا در گزارشی به نقل از منابع آگاه جزئيات تازهای در خصوص نحوه پرداخت بدهی بریتانیا به دولت ایران منتشر کرده است.
خبرگزاری دولت ایران میگوید روند پرداخت بدهی بریتانیا به ایران از طریق بانک مرکزی عمان به بانک مرکزی ایران صورت گرفته است.
نازنین زاغری و انوشه آشوری، دو شهروند ایرانی -بریتانیایی که پس از تحمل ۶ سال حبس در ایران، همزمان با پرداخت بدهی ۳۹۰ میلیون پوندی لندن به تهران بالاخره از زندان آزاد شدند. هرچند مقامهای ایرانی اصرار دارند که پرداخت بدهی بریتانیا به ایران و آزادی زاغری و آشوری ارتباطی به یکدیگر نداشته است اما همزمانی این اتفاق و همچنین بحثهایی که در سالهای اخیر در خصوص پیوستگی این دو پرونده به یکدیگر باعث شده تا ناظران سیاسی این دو موضوع را کاملا به یکدیگر مرتبط بدانند.
روز پنشجنبه خبرگزاری دولتی ایرنا به نقل از یک منبع آگاه جزئیاتی در خصوص پرداخت این مبلغ منتشر کرده است. این رسانه در گزارش خود مینویسد مبلغ ۳۹۰ میلیون پوند بدهی بریتانیا به ایران ابتدا به بانک مرکزی عمان منتقل شده و سپس بانک مرکزی عمان این مبلغ را به حساب بانک مرکزی ایران واریز کرده است.
این در حالیست که پیشتر روزنامه گاردین به نقل از مقامهای بریتانیایی گزارش داده بود این رقم از طرف بریتانیا به آمریکا داده شده و سپس از طریق یک توافق تجاری بشردوستانه از سوی سوئيس در اختیار ایران قرار میگیرد. بر این اساس مقامهای بریتانیایی گفته بودند که مبلغ پرداخت شده به ایران تنها برای مصارف بشردوستانه مورد استفاده قرار میگیرد.
این رسانه البته تایید کرده که مذاکراتی میان طرفین در خصوص بازپرداخت این مبلغ از طریق کانال سوئيس و از طریق بانک سامان صورت گرفته که در نهایت طرفین بر سر اجرای آن با یکدیگر به توافق نرسیدند.
ایرنا در ادامه تاکید میکند که اصل مبلغ به حساب بانک مرکزی ایران واریز شده و تهران هر گونه که خود صلاح بداند از این پول استفاده خواهد کرد. این خبرگزاری همچنین در ادامه مدعی شده هزینه تسعیر پوند به سایر ارزهای مورد نظر ایران نیز از جانب ایران پرداخت نخواهد شد.
با این حال هرچند ایرنا مدعی شده این پول به حساب بانک مرکزی ایران واریز شده، اما مشخص نیست چرا در گزارش خود میگوید هزینه تبدیل پوند به دیگر ارزهای مورد نظر ایران از سوی ایران پرداخت نخواهد شد. به عبارت دیگر اگر این مبلغ در حال حاضر در حساب بانک مرکزی ایران باشد دیگر فرآیند تبدیل پول نیز انجام شده و اگر چنین اتفاقی نیفتاده باشد، شاید همچنان این پول نزد بانک مرکزی عمان باقی مانده باشد.
از سوی دیگر در سالهای اخیر مقامهای دولت بریتانیا بارها تاکید کرده بودند که باید این پول را به ایران بپردازند اما تحریمهای آمریکا علیه ایران مانع اصلی این مسئله است. در همین رابطه در شرایطی که هنوز تحریمها علیه ایران باقیست و توافق هستهای حاصل نشده، مشخص نیست چگونه بریتانیا توانسته رضایت آمریکا را برای پرداخت این مبلغ جلب نماید.
همچنین آنطور که مقامهای بریتانیایی پیشتر تاکید کرده بودند، میان بدهی این کشور به ایران ۴۰۰ میلیون پوند بوده است، اما خبرگزاری ایرنا در گزارش خود مبلغ پرداخت شده از سوی بریتانیا را ۳۹۰ میلیون پوند عنوان کرده است و مشخص نیست ۱۰ میلیون پوند اختلاف بین این دو عدد چه شده است.
موضوع این بدهی به پیش از انقلاب اسلامی ایران در دهه ۱۹۷۰ میلادی بازمیگردد. در آن زمان، وزارت دفاع بریتانیا طی قراردادی تسلیحاتی با محمدرضا پهلوی، شاه پیشین ایران متعهد شده بود تعداد هزار و ۵۰۰ تانک چیفتن و ۲۵۰ خودروی زرهی به ایران بفروشد. ایران این مبلغ را بریتانیا پرداخت کرد اما در پی انقلاب و تغییر نظام پادشاهی در ایران این قرارداد لغو شد.
با لغو این قرارداد، ایران خواستار بازپسگیری پولهای خود شد اما این بدهی تاکنون پرداخت نشده بود. البته سود ۲۰ میلیون پوندی نیز که به این بدهی تعلق میگیرد از جمله موضوعهای مورد مناقشه میان تهران و لندن بوده است.