محققان در آمریکا میگویند نزدیک به ۲۰ گوزن دمسفید در نیویورک را شناسایی کردهاند که در زمستان امسال به اومیکرون، سویه جدید ویروس کرونا، مبتلا شدهاند.
محققان در آمریکا میگویند نزدیک به ۲۰ گوزن دمسفید در نیویورک را شناسایی کردهاند که در زمستان امسال به اومیکرون، سویه جدید ویروس کرونا، مبتلا شدهاند.
به گفته پژوهشگران در دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا، این گوزنها در پارک استاتن آیلند نیویورک حضور داشتهاند و در فاصله زمانی دسامبر ۲۰۲۱ تا ژانویه ۲۰۲۲ به سویه اومیکرون کرونا مبتلا شدهاند.
محققان تخمین میزنند که شیوع این ویروس در میان گوزنهای آمریکایی گستردهتر باشد و ابراز نگرانی کردهاند که این ابتلا به پدیدهای فراگیر در میان این حیوانات تبدیل شود. گوزنهای دمسفید به صورت جمعی زندگی میکنند و به راحتی می توانند ویروس را از طریق بزاق یا مدفوع خود به یکدیگر منتقل کنند. همچنین بیم این میرود که گله گوزنهای مبتلا با گلههای دیگر برخورد داشته باشند و ویروس را به آنان انتقال دهند.
پیش از این در آمریکا ویروس کرونا در گربهها، سگها، موشها، راسو، خوکها و خرگوشها شناسایی شده بود، با این حال گوزن دمسفید توجه بیشتری را برانگیخته است چرا که آنها علاوه بر آسیبپذیر بودن در برابر بیماری، در ایالات متحده به وفور یافت می شوند و در نزدیکی انسانها زندگی میکنند.
گوزن دمسفید در اکثر ایالتهای آمریکا وجود دارد و پنسیلوانیا به تنهایی حدود ۱.۵ میلیون از این گونه را در خود جای داده است. تخمین زده میشود که ایالات متحده در مجموع حدود ۳۰ میلیون راس گوزن دمسفید داشته باشد.
ارتباط میان انسانها و گوزنها، و همچنین گوزنها با سایر حیوانات، یک نگرانی مبرم در میان دانشمندان به شمار میرود. با این حال هنوز مشخص نیست که آیا گوزنها میتوانند ویروس کرونا را به انسان یا دیگر گونه حیوانات منتقل کنند یا نه.
پیشتر یک سخنگوی وزارت کشاورزی ایالات متحده گفته بود این وزارتخانه سویههای مختلف ویروس کرونا را میان گوزنهای دم سفید دستکم ۱۵ ایالت شناسایی کرده است.
در مطالعه ای که سال گذشته منتشر شد محققان ایالت پنسیلوانیا، ویروس کرونا را در حدود یکسوم گوزنهای دم سفید نمونهبرداری شده در آیووا بین سپتامبر ۲۰۲۰ و ژانویه ۲۰۲۱ شناسایی کرده بودند.
سورش کوچیپودی، دستیار مدیر آزمایشگاه تشخیص بیماریهای حیوانات در ایالت پنسیلوانیا، در این باره میگوید: «انتظار نداشتیم که این سطح از ابتلای گسترده را پیدا کنیم. این کاملاً غافلگیرکننده و همچنین بسیار نگران کننده بود.»
نگرانیها در این زمینه در حالی ابراز میشود که دانشمندان سناریوی جهش ویروس در گوزنها و کشندهتر شدن آن را نیز در نظر دارند. هرچند میگویند چنین پدیدهای محتمل نخواهد بود، چرا که دو سال پس از آغاز همهگیری بسیاری از افراد در کشور یا با ابتلا و یا با تزریق واکسن سطح ایمنی مناسبی را به دست آوردهاند.