این اقدام خشونتآمیز بدست بزرگسالانی که از صدای گریه نوزاد کلافه شدهاند میتواند موجب آسیبهای جبران ناپذیری به مغز او شود. آسیبهای جدیای که آثار مشهودی روی تواناییهای بصری، حرکتی و تفکری او میگذارد و موجب اختلال رفتاری و کلامی او خواهد شد و در ۱۰ درصد موارد مرگ را بههمراه خواهد داشت.
استفاده از روش تکان دادن برای ساکت کردن نوزادی که گریهاش بند نمیآید «سوء رفتاری» توصیف شده است که میتواند به بهای جان نوزاد تمام شود. دولت فرانسه ضمن هشدار در باره عواقب چنین عملی، کارزاری را از روز دوشنبه ۱۷ ژانویه در راستای آگاه کردن و آموزش والدین بهراه انداخته است.
این اقدام خشونتآمیز بدست بزرگسالانی که از صدای گریه نوزاد کلافه شدهاند میتواند موجب آسیبهای جبران ناپذیری به مغز او شود. آسیبهای جدیای که حتی اگر به مرگ او منجر نشود آثار مشهودی روی تواناییهای بصری، حرکتی و تفکری او میگذارد و موجب اختلال رفتاری و کلامی او خواهد شد. آمارها نشان میدهند که احتمال مرگ نوزاد بر اثر این تکانهای شدید ۱۰ درصد و احتمال آسیب دیدن او تا ۷۵ درصد است.
برای درک واقعیت آثار مخرب این سوء رفتار و با هدف ارایه یک راه حل پیشگیرانه در این کارزار از یک ویدیوی آموزشی بهره گرفته شده است. یک ویدیوی «تکان دهنده» که در آن مکالمه فرضی یک پدر خشمگین خطاب به فرزند خردسالش با یک واکیتاکی بچهگانه ضبط شده است. جملاتی از این دست: «دیگه به اینجام رسیده، زندگیم را نابود کردی بچه... تنها کاری که بلدی غرغر کردنه.» اینها عباراتیهستند که عموما از دهان یک پدر خشمگین در حالیکه کلافه شده و نوزاد خود را «دیوانه وار» تکان میدهد خارج میشوند. این مکالمه با صدای گریه نوزاد به پایان میرسد.
صدها کودک هر ساله قربانی این سندروم هستند. اغلب این سوء رفتار در ماههای دوم تا چهارم زندگی نوزاد و از سوی بزرگسالان خانواده وی یا پرستارکودک صورت میگیرد. طبق آمار سال ۲۰۱۷ در فرانسه هر نوزاد قربانی دستکم ۱۰ بار تکان خوردن را تجربه کرده است. تعداد قربانیان پسر بیشتر است. نظام قضایی فرانسه سندروم تکان دادن بچه را جرم میداند و ارتکاب آن میتواند دستکم ۳ سال زندان را بهدنبال داشته باشد.
دکتر ان لورانوانیه که این تحقیق زیر نظر او انجام شده میگوید تکان دادن یک ژست بسیار خشن است و کاملا با پرتاب کردن بچه در هوا به قصد بازی کردن متفاوت است. بنابراین باید بین بازی و تعامل با کودک و از کوره در رفتن تمایز قائل شد. نوزاد یا کودکی که دچار آسیب های تکاندادنهای پی درپی قرار گرفته ممکن است اشتهای همیشگی خود را نداشته باشد یا قادر به بلند کردن سر نشود. از دیگر علایم این سندروم میتوان به مشکل تنفسی یا نگرفتن سینه مادر اشاره کرد که در صورت مشاهده باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرد.
بزرگسالانی که صبر خود را در برابر یک نوزاد از دست میدهند باید طلب کمک کنند و نباید از اینکه درباره نگرانی و نقطه ضعف خود با دیگران حرف میزنند ابایی داشته باشند. این محتوای محوری پیام این کارزار است که از طریق کانال یوتیوب آن و پلتفرمهای بازپخش آن در شبکه های اجتماعی و شبکههای بزرگ تلویزیونی در دسترس عموم قرار گرفته است.
متخصصان میگویند اگر عصبانی هستید بهتر است نوزاد خود را روی کمر بخوابانید و اتاق را ترک کنید. این کارهیچ خطری برای او نخواهد داشت در حالیکه خشم شما می تواند آسیبهای جبران ناپذیری روی مغز نوزاد دلبندتان داشته باشد. آسیب دیدن کودکان بهدلیل سندروم تکان خوردن تنها مربوط به نوزادن نیست و میتواند تا ۵ سالهها را هم شامل شود.