نخستین سخنان و آرزوها پس از بازگشت به زمین؛ فضانورد فرانسوی رویای «ماه» را میبیند

توما پسکه، فضانورد فرانسوی پس از اقامت ۱۹۹ روزه خود در ایستگاه فضایی بینالمللی با رسانهها در کلن آلمان صحبت کرد و از آرزوی بلندپروازنه خود برای سفر به ماه گفت.
این فضانورد فرانسوی دومین ماموریت فضایی خود را با فرود موفقیتآمیز در سواحل فلوریدا و بازگشت مستقیم به اروپا به پایان رساند. وضعیت او مناسب توصیف شد اما در آلمان باید دوره طولانی توانبخشی را بگذراند.
او در نخستین سخنان پس از بازگشت به زمین گفت که بعد از شش ماه حضور در گرانش صفر، در ارتفاع ۴۰۰ کیلومتری از زمین همچنان کمی احساس سنگینی می کند و می گوید : «نمیتوانم حتی ۱۰۰ متر هم بدوم.»
فضانورد ۴۳ ساله در سال ۲۰۱۷ در قزاقستان نخستین فرود خود را تجربه کرد: «من نسبت به همان مراحل در چهار سال پیش در وضعیت بهتری هستم.»
هشت ساعت پس از خروج از ایستگاه فضایی بینالمللی در عصر روز دوشنبه، کپسول دراگون (اژدها) اسپیس ایکس که سه فضانورد دیگر (دو آمریکایی و یک ژاپنی) را نیز حمل میکرد، سرعت سرگیجهآوری به سمت زمین گرفت. این سرعت سپس با حضور در اتمسفر و سپس باز شدن چترهای عظیم کاهش یافت. او گفت فرود گرچه پر حادثه بود «اما این تجربه در زمین با موشک ترمزی کمی آرامتر بود که فقط سرگرم کننده و واقعا دیدنی بود.»
به محض رسیدن به دریا، فضانوردان یکی یکی از کپسول خود بیرون آورده شدند و روی برانکارد قرار گرفتند.
نخستین چیزی که توجهش را در زمین جلب کرد؟
اما نخستین حسی که از زمین گرفت چه بود؟ این فضانورد با شوخی گفت: «بوی افرادی که برای بردن ما آمده بودند: آنها بوی فوقالعاده خوبی از لباسهای شسته شده و صابون میدادند به این معنی که ما لزوما بوی خوبی نداشتیم.»
گروه او به مرکز فضایی ناسا در هیوستون منتقل شدند جایی که فضانورد فرانسوی پیش از پرواز به اروپا توقف کوتاهی داشت.
او در پرواز به سمت اروپا استراحت کرد و گفت: «شما خیلی سریع به جاذبه عادت میکنید. ما واقعا جانوران خشکی هستیم که برای زندگی در اینجا ساخته شدهایم.»
او برای ماموریت دوم که آلفا نام داشت، ۱۹۹ روز را در گرانش صفر گذراند و در طی آن بیش از ۲۰۰ آزمایش علمی انجام داد.
جوزف اشباخر ، مدیر کل آژانس فضایی اروپا که در سال ۲۰۰۹ توما پسکه را به خدمت گرفت به خبرگزاری فرانسه با اشاره به ۴۰۰ روز حضور او در ایستگاه فضایی بینالمللی گفت که او ۴۰ ساعت راهپیمایی فضایی کرده است.
آژانس فضایی اروپا به تاثیر مثبتی که حضور پسکه در فضا بین جوانان داشت اشاره کرد.
اما نخستین خواستههای این فضانورد چی چیزی بود؟
اما نخستین خواستهها و آرزوهایش چیست؟ او میگوید: «یک دوش خوب، غذاهای زمینی، یک خواب خوب در یک تختخواب خوب و یک تعطیلات...»
اما او باید ابتدا یک برنامه توانبخشی سه هفتهای را در کلن پشت سر بگذارد. او همچنین در آلمان آزمایشهای علمی را پشت سر خواهد گذاشت تا به جمع آوری دادهها در مورد تاثیر گرانش میکرو (ریز گرانش) بر بدن انسان کمک کند.
اما بعد چه اتفاقی میافتد؟
اما پس از توانبخشی چه اتفاقی میافتد؟ او میگوید: «باید برای خودت یک چالش پیدا کنی. من فضانوردان زیادی را میشناسم، شاید من یکی از آنها هستم که وقتی [به فضا] میروند با خود میگویند که این آخرین بار است اما پس از شش ماه باز میخواهند به فضا برگردند.»
توما پسکه جاهطلبیهای آینده خود را برای سفر به ماه پنهان نمیکند: «هیجان انگیزترین چیز این نیست که تنها برای گذاشتن پرچم به عقب برگردیم بلکه باید به دلایل علمی، برای کاشف بودن به آنجا برویم.»
پسکه در دوران حضور خود در فضا، عکسهایی از ایران را منتشر کرد که از جمله آن میتوان به عکس چند ماه پیش او از دریاچه ارومیه اشاره کرد.