معاون رئيس جمهوری پیشین افغانستان میگوید که ایالات متحده در دو سال اخیر دولت این کشور را تحت فشار قرار داده تا زندانیان طالبان را آزاد کند.
امرالله صالح، معاون اول رئيس جمهوری پیشین افغانستان میگوید که طالبان هرگز تحت فشار نبوده و پاکستان همواره از این گروه حمایت میکرده است.
آقای صالح در گفتگو با شبکه نیوز ۱۸ با اشاره به آخرین تحولات افغانستان، آمریکا را متهم کرد که کابل را تحت فشار قرار داده تا زندانیان طالبان را آزاد کند. او همچنین در بخش دیگری از این گفتگو، پاکستان را متهم کرده که همواره از طالبان حمایت میکرد است. وی گفت: «واشنگتن تلاش میکرد تا همکاری پاکستان را با پول خریداری کند. آمریکاییها هرچه پول بیشتری پرداخت میکردند، پاکستان هم بیشتر دلگرم میشد تا بیش از قبل از طالبان حمایت کند.»
آقای صالح البته اشارهای به موضوع نحوه ارتباط میان طالبان، پاکستان و آمریکا و همکاری میان این سه نکرده است. معاون اشرف غنی در بخش دیگری از این گفتگو یکی دیگر از دلایل سقوط دولت افغانستان را انجام مذاکرات دوحه میان دولت دونالد ترامپ و مشروعیت بخشی به طالبان عنوان کرد.
او همچنین با اشاره به اینکه آمریکاییها دولت افغانستان را «فریب» دادهاند، افزود: «آمریکا در دو سال اخیر شدیدا به دولت فشار میآورد تا زندانیان طالبان را آزاد کنیم. وقتی از آمریکاییها میپرسیدیم آیا اطمینان میدهید که این زندانیان به خطری امنیتی برای ما تبدیل نشوند، به ما اطمینان میدادند که چنین نخواهد شد. اما شما دیدید که نیروهای طالبان با چه سرعتی قدرت را در دست گرفتند.»
این سیاستمدار افغان در بخش دیگری از این گفتگو به وضعیت منطقه پنجشیر و حضور احمد مسعود در آنجا اشاره کرد و گفت: «وضعیت در پنجشیر ایدهآل است و ما شرایط را کنترل میکنیم. من با کمترین میزان کادر امنیتی رفت و آمد میکنم. ما همچنان میجنگیم. میجنگیم تا افغانستان به طالبانستان تبدیل نشود. آنقدر میجنگیم تا دشمن بداند افغانستان باید افغانستان بماند.»
پس از آغاز خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان، نیروهای طالبان در سراسر افغانستان با سرعتی بالا، توانستند مناطق مختلف را به تصرف خود در آوردند و در نهایت روز ۱۵ اوت کابل را نیز بدون خونریزی اشغال کردند. یک روز پیش از ورود طالبان به کابل، اشرف غنی، رئيس جمهوری افغانستان از کشور خارج شد. این در حالی بود که امرالله صالح ترجیح داد تا همچنان در کشور بماند. وی برای مقاومت در برابر طالبان به منطقه پنجشیر رفت.
آقای صالح در بخش دیگری از این گفتگو با اشاره به خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان گفت: «نیروهای آمریکایی و ناتو رفتهاند. اما مردم افغانستان نرفتهاند. آنها را نمیتوان تخلیه کرد. فرودگاه کابل و آنچه آنجا مشاهده میشود نوک قله یخ است. این کشور در فاجعه فرو رفته است و گروههای تروریستی کشور را تصرف کردهاند. امروز فرد پولشویی که معاملات هواداران القاعده و طالبان را تسهیل میکرد به عنوان رئيس بانک مرکزی افغانستان منصوب شده است. اعضای گروه حقانی کابل را اداره میکنند. نیازی نیست توضیح دهم حقانیها چه کسانی هستند. این یک شرم و خیانت است و من نمیخواهم بخشی از این شرم و خیانت باشم.»
در بخش پایانی این گفتگو، امرالله صالح به موضوع تسلیحات آمریکایی که به سادگی در اختیار طالبان قرار گرفته اشاره میکند و میافزاید: «رسانههای جهان مطالبی منفی درباره اتفاقات افغانستان مینویسند. ایالات متحده قدرتمندترین ارتش نظامی جهان است و ما هرگز برای آنها آرزوی بدی نکردیم. اما اتفاقاتی که افتاد نشان میدهد قضاوت اشتباه حتی باعث تحقیر یک ابرقدرت مانند آمریکا نیز میشود. این تصمیم و قضاوت اشتباه از شرایط حاکم بر افغانستان مربوط به ارتش یا نیروهای اطلاعاتی ایالات متحده نبود، اما نشان میدهد تصمیم اشتباه چطور باعث میشود شما هزینههای آنرا پرداخت کنید.»