به گزارش خبرنگار خبرگزاری فرانسه، جنگجویان طالبان روز پنجشنبه ۱۲ اوت مقر پلیس هرات، سومین شهر بزرگ افغانستان واقع در غرب این کشور را تصرف کردند و پرچم خود را بالای ساختمان برافراشتند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فرانسه، جنگجویان طالبان روز پنجشنبه ۱۲ اوت (۲۱ اسد/مرداد) مقر پلیس شهر هرات واقع در غرب این کشور را تصرف کردند و پرچم خود را بالای ساختمان برافراشتند.
بدین ترتیب هرات سومین شهر بزرگ افغانستان و دهمین مرکز از ۳۴ ولایتی است که به دست طالبان سقوط میکند. هرات ۱۵۰ کیلومتری مرز ایران در محاصره بود و درگیریهای سنگینی در حومه آن جریان داشت.
طالبان در هفتههای اخیر کنترل تقریباً تمام ولایت هرات از جمله اسلام قلعه، پست و گمرگ مرزی با ایران را بدست گرفته بودند.
همزمان، گزارشهای تایید نشدهای نیز از ورود جنگجویان طالبان به بخشیهایی از شهر قندهار حکایت دارد. طالبان ادعا میکند کنترل این شهر را نیز به دست گرفته است.
افراطگرایان طالبان امروز پنجشنبه و پیش از هرات شهر غزنی مرکز ولایت غزنی را تصرف کردند، شهری که نزدیکترین مرکز ولایت به کابل، پایتخت، محسوب میشود.
گروه طالبان پیشتر و از روز جمعه در سلسلهای از حملات شهرهای زرنج (مرکز ولایت نیمروز)، شبرغان (مرکز ولایت جوزجان)، قندوز (مرکز ولایت)، تالقان (مرکز ولایت تخار)، سرپل (مرکز ولایت سرپل)، فیضآباد (مرکز ولایت بدخشان)، پلخمری (مرکز ولایت بغلان) و ایبک (مرکز ولایت سمنگان) را به تصرف در آورده بودند.
مقاومت نیروهای دولتی و مردمی در برابر حملات طالبان و برغم پیش رویهای سریع این گروه، در شماری از شهرهای افغانستان از جمله در مزارشریف و لشگرگاه ادامه دارد.
یک مقام ارشد امنیتی در خصوص تسخیر هرات به خبرگزاری فرانسه گفت که طالبان «همه چیز را گرفت» و افزود که نیروهای افغان «برای جلوگیری از خسارت بیشتر در شهر» به یک پایگاه نظامی در ولسوای «گذره» در ولایت هرات عقبنشینی میکنند.
این خبرگزاری به نقل از خبرنگار خود مینویسد که شبهنظامیان طالبان با مقاومت نیروهای افغان مواجه نشدهاند و ذبیح الله مجاهد، سخنگوی اسلامگرایان طالبان در توئیتی نوشته است که «دشمن فرار کرد... دهها خودروی نظامی، سلاح و مهمات به دست طالبان افتاد».
به گزارش طلوع نیوز عبدالصبور قانع، والی هرات امروز اعلام کرده بود که طالبان شب گذشته از چهار طرف به این شهر حمله کرده اما با مقاومت سخت نیروهای امنیتی و نیروهای مردمی رو بهرو شده بودند. والی هرات گفته بود که در این درگیریها ۳۰ تن از جنگنجویان طالبان کشته و دهها نفر از نیروهای این گروه زخمی شدهاند.
سفارت ایالات متحده در کابل: آمریکاییها فورا از افغانستان خارج شوند
همزمان با پیشروی نیروهای طالبان و نزدیک شدن این گروه به کابل، سفارت آمریکا در پایتخت اقغانستان از شهروندان خود خواست تا فورا خاک این کشور را ترک کنند. سفارت ایالات متحده اعلام کرده که در صورت لزوم پول نقد برای تهیه بلیط هواپیما در اختیار شهروندان آمریکایی ساکن در افغانستان خواهد گذاشت.
در هشدار امنیتی سفارت آمریکا آمده است: «سفارت آمریکا از شهروندان خود میخواهد تا با استفاده از هر پرواز در دسترس فورا خاک افغانستان را ترک کنند.»
این هشدار اندکی پس از ادعای طالبان مبنی بر تصرف قندهار، دومین شهر بزرگ افغانستان صادر شد.
گفته میشود مذاکرهکنندگان در دوحه قطر و در شرایطی که وضعیت رو به وخامت دارد، به طالبان پیشنهاد دادهاند که در ازای پایان خشونت در تقسیم قدرت در افغانستان سهیم شوند.
اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان تا کنون درخواست تشکیل دولت موقت غیرمنتخب که شامل طالبان میشود را رد کرده است. خبرگزاری فرانسه می نویسد که به احتمال زیاد، چرخش و تغییر موضع آقای غنی شاید بسیار دیر خواهد بود، زیرا طالبان از زمان آغاز مذاکرات صلح در سپتامبر ۲۰۲۰ تاکنون، هیچ نشانهای که دلالت بر آمادگی آنان برای مصالحه داشته باشد از خود نشان ندادهاند.
سرکنسولگریهای ایران در هرات و مزار شریف تعطیل شد
سرکنسولگریهای جمهوری اسلامی ایران در مزار شریف و هرات در پی تشدید درگیریها در مناطق شمالی افغانستان به طور موقت تعطیل و به کابل منتقل شدند.
سرکنسولگری ایران در مزار شریف اعلام کرد این تصمیم «در پی تشدید درگیریها در مناطق شمالی افغانستان و نظر به احتمال بروز برخی ناامنیها در شهر مزار شریف، تصمیم گرفته است با هدف استمرار خدمت رسانی و انجام ماموریتهای خود برای مدت محدودی فعالیتهای خود را به طور موقت از شهر مزار شریف به کابل منتقل نماید.»
در سال ۱۳۷۷ شمسی (۱۹۹۶ میلادی) در جریان اشغال شهر مزار شریف از سوی طالبان خبرنگار ایرنا و چند دیپلمات ایرانی به قتل رسیدند. طالبان داشتن مسئولیت در این کشتار را رد میکند. رسانههای رسمی جمهوری اسلامی هم در یکی دو سال اخیر، با تغییر ادبیات مسببان این جرم را «عناصر افراطی» توصیف میکنند.
پیش از این سرکنسولگری جمهوری اسلامی در هرات هم فعالیتهای خود را متوقف و کارکنان را به کابل منتقل کرده بود.
عبدالله عبدالله خواستار برگزاری نشست فوقالعاده شورای امنیت شد
عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان روز پنجشنبه در جریان نشست منطقهای در مورد صلح افغانستان در قطر، خواهان برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل شد.
آقای عبدالله در این نشست گفت: «وضعیت در افغانستان بحرانی است و دستاوردهای مردم افغانستان در سالیان پسین مورد تهدید قراردارد.»
این سخنان همزمان با پیشروی برقآسای طالبان در مناطق مختلف افغانستان عنوان میشود.
رییس شورای عالی مصالحه ملی، بحران افغانستان را یکی از قضایایی که صلح و امنیت جهانی را تهدید میکند دانسته و گفته است: «وقت آن رسیده است تا شورای امنیت در جلسه اضطراری خود قضیه افغانستان و عواقب امنیتی-بشری آن را به بحث گیرد و در مورد رسیدگی به بحران کشور تصمیم عاجل و قاطع اتخاذ کند.»
این سخنان در حالی عنوان میشود که ایالات متحده و ناتو، همچنان نیروهای خود را از افغانستان خارج میکنند و این روند قرار است تا کمتر از یک ماه دیگر به پایان رسد.
این خبر در حال تکمیل است و بزودی روزآمد خواهد شد