وزارت خارجه کره جنوبی روز جمعه ۲۰ فروردین (۹ آوریل) اعلام کرد ایران یک نفتکش این کشور را که حدود سه ماه پیش توقیف کرده بود به همراه خدمه آن آزاد کرده است. آزادی این نفتکش تنها ساعاتی پیش از آغاز جلسه دوم از دور جدید گفتگوهای ایران و قدرت های جهانی بر سر برنامه هسته ای تهران صورت گرفته است.
وزارت خارجه کره جنوبی روز جمعه ۲۰ فروردین (۹ آوریل) اعلام کرد ایران یک نفتکش این کشور را که حدود سه ماه پیش توقیف کرده بود به همراه خدمه آن آزاد کرده است.
مقامات کرهای گفتهاند این کشتی به همراه ناخدا و ۱۲ خدمه آن حدود ساعت ۶ صبح به وقت محلی بندر ایران را پس از طی مراحل اداری ترک کرده است. داده های مربوط به ردیابی کشتی ها نشان می دهد که این نفتکش هم اکنون در حال حرکت است.
آزادی این نفتکش تنها ساعاتی پیش از آغاز جلسه دوم از دور جدید گفتگوهای ایران و قدرت های جهانی بر سر برنامه هسته ای تهران صورت گرفته است.
سپاه پاسداران پیشتر در روز ۱۵ دی سال گذشته این نفتکش کره جنوبی را به اتهام «ایجاد آلودگی زیست محیطی در آبهای خلیج فارس» در نزدیکی تنگه هرمز توقیف کرده بود. این نفتکش که «هانکوک چمی» نام دارد، ۷ هزار و ۲۰۰ تن ماده شیمیایی اتانول را به کره جنوبی منتقل میکرد.
در حالی که سئول اتهامات محیط زیستی را رد میکرد، ایران متهم شده بود که برای آزادی پولهای بلوکهشدهاش در کره جنوبی با توقیف نفتکش دست به «گروگانگیری» زده است.
در مقابل مقامات تهران گفته بودند این کره جنوبی است که ۷ میلیارد دلار پول ایران را «گروگان» گرفته است.
یک مقام رسمی کره جنوبی روز جمعه با اعلام خبر سلامتی خدمه کشتی، به خبرگزاری رسمی این کشور گفت ایران و کره توافق کردهاند که کشتی آزاد شود و سئول نیز تعهد کرده است که به حل شدن مسئله پول های بلوکه شده ایران کمک کند.
در طول دوران معافیت کره جنوبی از تحریمهای نفتی آمریکا، پول واردات نفت ایران به کره جنوبی و صادرات محصولات کرهای به ایران از طریق حسابهایی با پول ملی کره جنوبی پرداخت میشد. با این حال در سال ۲۰۱۹ معافیت کره جنوبی از تحریم نفتی آمریکا علیه ایران پایان یافت و از آن زمان تا کنون حدود ۷ میلیارد دلار از داراییهای ایران نزد دو بانک کرهای بلوکه شده است.
تهران و سئول بر سر پولهای بلوکه شده ایران در بانکهای کره جنوبی به دلیل تحریمهای آمریکا اختلاف دارند و یک روز پیش از توقیف کشتی «هانکوک چمی»، سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت خارجه ایران با اشاره به تلاشها برای آزادسازی این پول از سفر قریبالوقوع چو جونگ-کیون معاون وزیر خارجه کره جنوبی به تهران خبر داده بود.
پیشتر نیز در سال ۹۸ و بعد از توقیف نفتکش ایرانی «گریس ١» در جبلالطارق توسط نیروهای دریایی بریتانیا، سپاه پاسداران یک نفتکش بریتانیایی به نا «استینا ایمپرو» را به علت «رعایت نکردن قوانین و مقررات بینالمللی دریایی» در تنگه هرمز توقیف کرده بود. اما بعد از رفع توقیف از نفتکش ایرانی، سپاه پاسداران نیز نفتکش استینا ایمپرو را آزاد کرد.