اینجا در افغانستان شکارچیان قالیچه در روستاها خانه به خانه به دنبال کالاهای آنتیک وعتیقه میروند، اما این روزها ناامنی در جادهها و کاهش تعداد قالیچههای قدیمی کارشان را دشوارتر از پیش کرده است. صنعت فرش و قالیچه در افغانستان حتی در سالهای حضور طالبان در قدرت نیز هیچگاه از حرکت بازنایستاد.
«شکارچیان قالیچه» در افغانستان میتوانند چند هفتهای دنبال کالاهای مورد نظرشان باشند، آن را بیایند و سپس قالیچه و یا فرش مورد نظرشان را یا در بازار بفروشند و یا اینکه آن را در اختیار مجموعهداری قرار بدهند.
البته یافتن قالیچههای آنتیک این روزها در خاک افغانستان دشوارتر از همیشه شده است. مساله خروج نیروهای خارجی دسترسی به روستاها را دشوارتر از پیش کرده است. روستاهایی که میتوان هنوز در آن ردپایی از قالیچههای کهن یافت. شکارچیان قالیچه خانه به خانه در روستاها به دنبال قالیچههایی میگردند که ذائقه بازار آن را طلب میکند، قالیچههایی با طرح و مدلهای قدیمی و به دور از شکلهای تکراری کالاهای تولید شده کارخانهای و فرش های ماشینی.
اعتماد تاجران فرش به «شکارچیان قالیچه»
شکارچیان قالیچه در افغانستان مورد اعتماد تاجران فرش اند چرا که به گفته یکی از آنها دیگر کالاها جنس کارخانهای است که در ابعاد انبوهی تولید شده است.
زلمی احمدی از شکارچیان قالیچه در افغانستان از تولید قالیچههای ماشینی گله دارد و میگوید «این تولیدات به بخش قالیچه های سنتی آسیب زده است.»
او همچنین میگوید این روزها بسیار کمتر از گذشته میتواند به قالیچههای آنتیک افغانستان دسترسی داشته باشد: «پیشتر هر چه دلمان میخواست پیدا میکردیم اما حالا نمیتوانیم قالیچه آنتیک بیابیم.»
اغلب قالیچهها اینجا در افغانستان دههها قدمت دارند و از سوی مردم بومی با دست و استفاده از رنگها و مواد طبیعی بافته شدهاند. رنگهایی که در نخ قالیچهها به کار رفته اغلب یا از ریشه گل و گیاه است یا گلبرگ و یا دیگر گیاهان.
صنعت خرید و فروش فرش و قالیچه در تمام سالهای جنگ و درگیری در افغانستان برقرار بوده است.
چاری الاگل، فروشنده فرش میگوید: «در دوره جنگ بود که ما قالیها را بار میکردیم و در برخی جاها آن را روی دوش میگذاشتیم و از مسیر کوهستانی آن را رد میکردیم.»
او در بخش رفوی فرشهای قدیمی نیز دستی دارد و بعد از تعمیر آن را به فروش می رساند.
دور زدن طالبان برای پرداخت نکردن مالیات قالیچههای قدیمی
یکی دیگر از فروشندگان قالیچه از دور زدن طالبان برای شانهخالی کردن از پرداخت مالیات به آنها میگوید و اینکه اگر طالبها بدانند این فرشها قیمتیاند مالیات زیادی بر آن میبندند.
غلام علی میگوید: «وقتی همکاران من با چکپوینت طالبان مواجه میشوند به طالبها میگویند که این فرشها قدیمی است. آنها وانمود میکنند که از این فرشها برای درست کردن خورجین الاغ استفاده میکنند.»
عبدالله وهاب تاجر فرش نیز میگوید: «میزان قالیهای قدیمی افغان کاهش یافته است، میزان فرشهایی که حدود۱۰ تا ۱۵ سال پیش به دست میآوردیم همان مقدار نیست که اکنون در اختیار داریم. فکر میکنم تنها حدود ۵ درصد از گنجینههای واقعی فرش افغانستان موجود باشد.»
او همچنین از اعتمادش به شکارچیان فرش میگوید: «منبع اصلی ما برای خرید فرش شکارچیان فرش هستند، ما ۹۹.۹ درصد به آنها اعتماد داریم چرا که آنچه خارج از دست این افراد است به درد نمیخورد. میگویم به درد نمیخورد چرا که دیگر فرشها همه تولید انبوه در کارخانههاست.»
محمد عالم رحیمی که مالک یک شرکت شستشوی قالیچههای قدیمی است نیز میگوید: «قالیهای قدیمی را به عنوان کالایی آنتیک به شمار میآورند و نزد مردم نیز محبوبترند. مردم هم به کالاهای آنتیک علاقهمند هستند و وقتی از آن در خانهتان استفاده میکنید نمای خوبی دارد.»