برخی کشورهای اروپایی نظیر آلمان اخیرا اعلام کردهاند که برای تامین نیاز خود به سراغ واکسن روسی اسپوتنیک و یا هر واکسن دیگری که تایید آژانس دارویی اروپا را دریافت کند، خواهند رفت.
اتحادیه اروپا پس از مواجه شدن با مشکلات جدی در زمینه تامین واکسن مورد نیاز برای ایمنسازی شهروندان خود در برابر ویروس کرونا اینک خواهان تقویت ظرفیت تولید داخلی واکسن شده است.
کمیسیون اروپا، بازوی اجرایی اتحادیه اروپا که اخیرا به دلیل تاخیر شرکتهای طرف قرارداد در تحویل دوزهای واکسن کرونا تحت انتقادهای زیادی قرار گرفته روز چهارشنبه رسما به اشتباهات محاسباتی و خطاهای راهبردی خود برای تامین واکسن مورد نیاز کشورهای عضو اعتراف کرد.
اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا که روز چهارشنبه در حضور نمایندگان پارلمان اروپا سخن میگفت، اعتراف کرد که بروکسل نسبت به تحویل میلیونها دوز واکسن کرونا که قبلا چراغ سبز برای استفاده از آنها را از سوی آژانس دارویی اروپا دریافت کرده بود، بیش از حد خوشبین بوده است.
خانم فن در لاین همچنین اذعان داشت که اتحادیه اروپا در راهبرد خود برای مقابله با بیماری کووید۱۹ بسیار عقب افتاده و آنطور که باید عمل نکرده است.
به اعتقاد مسئول ارشد کمیسیون اروپا آنطور که باید به مشکلات مرتبط با تولید انبوه ویروس در قاره سبز توجه نشده و این مسئله پیشتر جدی گرفته نشده است.
بر این اساس یک کار گروه ویژه قرار است به منظور بهبود هماهنگیها و سرعت بخشیدن به واکسیناسیون در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا به زودی فعالیت خود را آغاز کند.
این در حالیست که ویروس کرونا مدتی است با جهشهای متعددی همراه شده و برخی منابع از گونههای جهشیافته تازهای خبر میدهند که مقاومت بالایی در برابر واکسنهای تولید شده دارند.
کمیسیون اروپا پس از آغاز روند واکسیناسیون و مشکلات بوجود آمده در این راه به دو دلیل مورد انتقاد شدید قرار گرفت:
- نخست کندی و تاخیر در تحویل دوزهای واکسن کووید۱۹ که هماهنگیهای لازم برای خرید آنها از پیش انجام شده بود.
- دوم مسئله بحث برانگیز کنترل بر صادرات واکسن از جمهوری ایرلند به ایرلند شمالی که پس از انتقادهای شدید مطرح شده از سوی لندن، دوبلین و بلفاست، بواسطه حصول تفاهم میان دو طرف مرتفع شد.
آژانس دارویی اروپا پیش از این با تایید واکسن کرونا تولید شده توسط دو شرکت آلمانی و آمریکایی فایزر و بیونتک زمینه توزیع و استفاده از این واکسن را در کشورهای اروپایی هموار کرد.
واکسنهای تولید شده توسط شرکت مدرنا و نیز محصول مشترک شرکت آسترازنکا و دانشگاه آکسفورد نیز پس از آن مجوز آژانس دارویی اروپا را دریافت کرد.
برغم قراردادهای منعقد شده با شرکتهای تولید کننده واکسن، بروکسل به تازگی با مشکلاتی در نحوه تامین به موقع دوزهای سفارش داده شده روبرو شده است.
برخی کشورهای اروپایی نظیر آلمان اخیرا اعلام کردهاند که برای تامین نیاز خود در این زمینه به سراغ واکسن روسی اسپوتنیک و یا هر واکسن دیگری که تایید آژانس دارویی اروپا را دریافت کند، خواهند رفت.
اورزولا فن در لاین در این خصوص تصریح کرده که یک چارچوب نظارتی به روزی به ریاست استلا کیراکیدس، کمیسر بهداشتی اتحادیه تشکیل میشود تا به آژانس دارویی اروپا برای بررسی علمی واکسنها کمک کند.
خام فن در لاین همچنین ضمن تاکید بر بهبود سیستم اشتراک گذاری دادههای مربوط به آزمایشهای بالینی از راه اندازی یک شبکه هماهنگ برای دسترسی آسان و مطمئنتر به آزمایشهای بالینی تازه انجام شده در اروپا خبر داده است.
رئیس کمیسیون اروپا همچنین از جار و جنجالی که پس از اعلام طرح کنترل صادرات واکسن کرونا به ایرلند شمالی به راه افتاد و در نهایت با عقب نشینی بروکسل حل و فصل شد ابراز تاسف کرد.
بروکسل پس از آن از محدودسازی صادرات واکسن خبر داده بود که شرکت آسترازنکا اعلام کرد از میزان تولید واکسن کرونای خود کاسته است.