رای دیوان دادگستری اروپا در مورد مرخصی زایمان اضافه چیست؟

بالاترین مرجع قضایی اتحادیه اروپا چنین حکم کرد که تنها مادران بیولوژیک مجرد میتوانند از اضافه مرخصی زایمان برخوردار شوند.
بر اساس تازهترین تصمیم دیوان دادگستری اروپا که روز چهارشنبه ۱۸ نوامبر (۲۸ آبان) اعلام شد، این مرخصی تنها شامل مادران مجرد بیولوژیک و مربوط به مرخصی زمان بارداری یا بعد از زایمان است، زیرا قضات اروپایی میگویند که بدون در نظر گرفتن این شرط، ممکن است قانون برابری جنسیتی نقض شده و مردان از نظر برخورداری از قانون مرخصی تولد فرزند، مورد تبعیض قرار گیرند.
دیوان دادگستری اروپا این حکم را در پی ماجرای شکایت یک مرد فرانسوی صادر کرده است. این مرد مجرد با طرح شکایتی نزد دادگاه کار فرانسه، گفته بود کارفرما تقاضای او برای اضافه مرخصی تولد فرزندش را رد کرده است. دادگاه کار فرانسه به او گفته بود که هدف از اضافه مرخصی زایمان «حمایت از رابطه ویژه میان مادر و فرزند در دوره پس از بارداری و وضع حمل» است و بنابراین به مردان دارای چنین مزایایی تعلق نمیگیرد.
به فلیپبورد یورونیوز فارسی بپیوندید
این پرونده به دیوان دادگستری اروپا ارجاع داده شد تا معلوم شود آیا قانون اتحادیه اروپا امکان محدود کردن مرخصی اضافی زنان شاغلی را که به تنهایی از فرزندشان نگهداری میکنند، رد میکند یا نه. این نهاد اروپایی در حکم خود نه طرف زنان را گرفته، نه طرف مردان را، بلکه بیشتر به کشورهای عضو اتحادیه توصیه کرده است که در تصمیمهای قضایی، از قانون برابری جنسی اروپا تخطی نکنند.
کارشناسان میگویند اعلام موضع دیوان دادگستری اروپا نشان میدهد که رفتار قضایی فرانسه در این پرونده تا چه حد تابع قوانین مورد نظر ان نهاد بوده است.
«خیرت وان کالستر»، رئیس بخش اروپا و قوانین بینالملل در مرکز مطالعات جامع مدیریت دولتی به یورونیوز گفت: «به نظر من اگر شما لابلای خطوط حکم مورد نظر را هم بخوانید، میبینید دیوان دادگستری اروپا میگوید که در قوانین فرانسه در مورد اصل نفی تبعیض تا حدودی تردید وجود دارد.»
او افزود: «ظاهرا رأی دیوان تنها مربوط به پرونده آن مرد فرانسوی اهل شهر متز بوده است.»
دیوان دادگستری اروپا به مجامع قضایی کشورهای عضو کمک میکند تا برداشت درست و همخوانی از قوانین اروپایی داشته باشند، اما به دستگاه قضایی آنها اجازه میدهد تا درباره نتیجه نهایی پروندههای خاص خودشان به صورت مستقل تصمیم بگیرند.
کارشناس حقوقی مخاطب یورونیوز با یادآوری این موضوع میگوید: «بنابراین در عمل، اگر هم دادگاههای فرانسه با تصمیم دیوان دادگستری اروپا موافق باشند و آن را اجرا کنند، باز هم پدر و مادرهای دیگری حق این را خواهند داشت که دقیقا نظیر همین دعوای پدر اهل متز را نزد دادگاه مطرح کنند.»
تصمیم اخیر دیوان دادگستری اروپا بیشتر خطاب به نظام قضایی فرانسه است، اما وان کالستر میگوید این دستورالعمل برای قضات سایر کشورهای عضو اتحادیه نیز روشن میکند که آیا احکامشان در پرونده پدران مجرد، تبعیضآمیز است یا نه.