پسابرکسیت؛ بریتانیا در کوران بحران اقتصادی ناشی از کرونا بودجه نظامی خود را افزایش میدهد

بریتانیا برغم تبعات اقتصادی بحران شیوع کرونا و همهگیری بیماری کووید۱۹ به شکلی غافلگیرکننده اعلام کرد که در پی افزایش بودجه نظامی خود است.
این تصمیمی است که بوریس جانسون، نخست وزیر محافظهکار بریتانیا روز پنجشنبه آنرا با نمایندگان مجلس عوام در میان گذاشت تا بیش از پیش مشخص شود این کشور همزمان با طی کردن دوران گذارِ پسابرکسیت، در پی پایان دادن به «دوره عقبنشینی» و برعهده گرفتن نقشی تازه در صحنه جهانی است.
آقای جانسون تصریح کرد که افزایش بودجه دفاعی بازتاب دهنده نیاز به ارتقا تواناییهای نظامی از طریق برنامه ریزی برای ایجاد مراکز جدید فرماندهی فضایی و بهرهبرداری از فناوری هوش مصنوعی است.
بدین ترتیب به نظر میآید بر اساس برنامهریزی انجام شده در دولت محافظهکار بریتانیا سرمایهگذاری مالی جدیدی قرار است در زمینه تجهیز و نوسازی ارتش، تقویت توان سایبری و ارتقا امکانات فضایی با هدف نفوذ بیشتر در عرصه جهانی صورت گیرد.
نخست وزیر بریتانیا که روز پنجشنبه در پارلمان این کشور سخن میگفت ضمن تشریح نتیجه گیریهای اولیه از بررسی و تحقیقات گسترده انجام شده در خصوص عملکرد دو بخش دفاعی و سیاست خارجی تصریح کرد که قصد دارد طی چهار سال آینده ۱۶.۵ میلیارد پوند دیگر به بودجه وزارت دفاع کشورش اضافه کند. بودجه دفاعی بریتانیا اکنون سالانه کمی کمتر از ۴۲ میلیارد پوند است.
حزب محافظهکار بریتانیا به رهبری بوریس جانسون پیشتر نیز در دوران کارزار انتخاباتی افزایش ۵۰ درصدی بودجه دفاعی تا سال ۲۰۲۵ را یکی از برنامهها خود اعلام کرده بود.
آقای جانسون در حالی از افزایش کم سابقه بودجه نظامی کشورش طی سی سال گذشته آنهم در کوران تبعات اقتصادی بحران شیوع کرونا و همهگیری بیماری کووید۱۹ خبر داده که مشخص نکرده منبع تامین مالی این هزینه اضافی کجا خواهد بود و این پول را از چه محلی تامین خواهد کرد.
نخست وزیر بریتانیا در عین حال در بیانیهای اعلام کرده که به این دلیل تصمیم یاد شده را در دل بحران همهگیری بیماری گرفته که از نظر وی هماکنون مسائل دفاعی در کشورش بایست در اولویت قرار گیرد.
بوریس جانسون در این خصوص تصریح کرد: «اوضاع بین المللی پس از جنگ سرد بیش از هر زمان دیگری خطرناک و رقابتی است شده و بریتانیا باید با پیروی از سنت تاریخی در کنار متحدان بایستد. ما برای رسیدن به این هدف باید تواناییهای خود را در همه سطوح تقویت کنیم.»
ایفای نقشی جدید در جهان
بریتانیا پیش از این متحد اصلی ایالات متحده در جنگهای عراق و افغانستان بود و همواره در کنار فرانسه از قدرتهای اصلی نظامی در اتحادیه اروپا به شمار میرفت. این در حالیست که با همهپرسی سال ۲۰۱۶ که خروج از اتحادیه اروپا نتیجه آن بود بریتانیا نقش جهانی خود را در زمانی واگذار کرد که قدرت کشوری قوی از لحاظ اقتصادی چون چین روز به روز در حال افزایش است. وزیر دفاع بریتانیا از احتمال همراهی کشورش با آمریکا در تعدیل نیروهایش در افغانستان خبر داده است.
به این مجموعه باید این نکته را نیز اضافه کرد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در مورد حمایت ایالات متحده از متحدان سنتی خود شک و تردیدهایی را مطرح کرده است.
تصمیم دولت بریتانیا برای افزایش هزینههای نظامی از سوی دیگر تنها یک هفته پس از آن اعلام میشود که بوریس جانسون در گفتگویی تلفنی به جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده قول داد تا کشورش برای آمریکا همچنان یک متحد نظامی با ارزش باقی بماند.
گفتنی است که کریستوفر میلر، سرپرست وزارت دفاع ایالات متحده در دولت کنونی این کشور به ریاست دونالد ترامپ از افزایش بودجه نظامی بریتانیا استقبال کرده است.
دولت بریتانیا همچنین اعلام کرده که افزایش بودجه نظامی موقعیت این کشور را به عنوان بزرگترین هزینه کننده دفاعی در اروپا و دومین بودجه نظامی در میان کشورهای عضو ناتو تقویت خواهد کرد.
حزب کارگر، مخالف و رقیب اصلی دولت محافظهکار بریتانیا اعلام کرده که پس از کاهش یک چهارمی توان نیروهای مسلح توسط دولت طی یک دهه گذشته انتظار این افزایش بودجه را داشته است.
این همسویی احزاب رقیب در خصوص افزایش بودجه نظامی در بحبوحه بحران اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا همزمان با تاکید وزارت دارایی بریتانیا بر احتمال کاهش هزینههای عمومی، سوالهای بی پاسخی را پیش روی تحلیلگران در باره اهداف اصلی این تصمیم کم سابقه گذاشته است.