علی مرادی، رئیس مرکز لرزهنگاری ایران از ثبت بیش از ۲۰ پس لرزه پس از زلزله ۵.۱ ریشتری در استان تهران خبر داد و گفت: «قدرت بزرگترین پس لرزه ۳.۹ ریشتر بوده است.» وی به مردم توصیه کرد با توجه به آمار پس لرزهها مراقب باشند.
علی مرادی، رئیس مرکز لرزهنگاری ایران از ثبت بیش از ۲۰ پس لرزه پس از زلزله ۵.۱ ریشتری در استان تهران خبر داد و گفت: «قدرت بزرگترین پس لرزه ۳.۹ ریشتر بوده است.» وی به مردم توصیه کرد با توجه به آمار پس لرزهها مراقب باشند.
وی در عین حال از کاهشی بودن روند پسلرزهها خبر داد و افزود: «ما انتظار پسلرزه چهار ریشتری را هم داریم.»
رئیس مرکز لرزهنگاری گفت که زمین لرزۀ بامداد جمعه در نزدیکی گسل مشا و امامزاده هاشم و روستای مشا بوده است و اضافه کرد که «گسل مشا از فیروزکوه شروع شده و در ادامه از منطقه دماوند و رودهن عبور کرده و در شرق به سمت بالا میرود. این گسل از منطقه مشا رد شده و تا استان البرز هم ادامه دارد.»
این زمینلرزه در ساعت ۴۸ دقیقه بامداد جمعه ۱۹ اردیبهشت (۸ مه) در روستای زیارت شهرستان دماوند رخ داد که در تهران، مازندران و استانهای همجوار نیز احساس شد.
طبق گفته کارشناسان گسل مشا که یک گسل فعال است، حدود ۱۹۰ سال پیش زلزله هفت ریشتری در تهران را ایجاد کرده بود.
تهران در وضعیت نارنجی
اسماعیل رمضانی، مدیرکل روابط عمومی هلال احمر نیز در توییتی نوشت: «تا ۱۲ ساعت آینده وضعیت نارنجی یا آماده باش برای استان تهران و وضعیت زرد برای استانهای اطراف تهران در هلال احمر برقرار است.»
سه روز آمادهباش ستاد بحران شهرداری تهران
رضا کرمی محمدی، رئیس ستاد بحران شهرداری تهران نیز در گفتوگو با ایرنا تاکید کرد که نیروهای این ستاد تا سه روز آینده در آمادهباش کامل قرار دارند. وی همچنین از فعال شدن پایگاههای مدیریت بحران شهرداری تهران خبر داد.
دو کشته و ۲۳ مصدوم
به گزارش ایرنا به نقل از انوشیروان محسنی بندی، استاندار تهران یک مرد سالمند در « گیلاوند هنگام فرار از خانه و یک خانم ساله بر اثر ترس و اضطراب جان خود را از دست دادند.» به گفته مقامات ایران، ۲۳ نفر نیز در زمین لرزه مصدوم شدهاند.
سعید طاهری، رئیس جمعیت هلال احمر دماوند نیز در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم از ریزش مختصر دیوارها در روستاهای اطراف دماوند خبر داد و گفت که ارزیابی همچنان ادامه دارد.
وی افزود: «شش تیم ارزیاب هلال احمر به کانون زلزله اعزام شده و تا کنون براساس ارزیابیهای انجام شده، ریزش مختصر برخی دیوارها در روستاهای اطراف دماوند گزارش شده است.»
شهردار تهران: سولههای بحران آماده است اما به دلیل کرونا توصیه نمیکنیم
پیروز حناچی، شهردار تهران در گفتوگو با ایسنا از آماده باش شهرداری تهران در پی وقوع زمین لرزه تهران خبر داد و گفت: «سولههای مدیریت بحران آماده است اما به دلیل کرونا، مردم را تشویق به استفاده از آن نمیکنیم.»
وی با بیان اینکه پس از وقوع زمین لرزه ستاد بحران شهر تهران تشکیل شده و همه نیروها در حال آمادهباش هستند، گفت: «در چنین شرایطی معمولا فضاهای عمومی همچون سولههای مدیریت بحران را برای استفاده عموم بازگشایی میکنند اما به دلیل شیوع کرونا به مردم توصیه نمیکنیم که به سولهها بیایند و تنها اگر وضعیت حاد شود اعلام خواهیم کرد.»
مردم در خیابانها، پارکها و پمپبنزینها
پس از وقوع این زمین لرزه، طبق گزارش رسانههای داخل ایران برخی از شهروندان ساکن استان تهران به خیابانها آمدند و شب را در پارکها و اطراف خیابانها گذراندند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران در گزارشی نوشت: «جایگاههای سوخت از ترس کمبود بزنین و احتمال بروز مشکل در شبکه سوخت رسانی شاهد ازدحام شهروندان بود.»
آیا زلزله تهران با فعالیت آتشفشان دماوند ارتباط داشت؟
ابراهیم حقشناس، معاون پژوهشی پژوهشگاه بینالمللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله درباره زمین لرزه تهران گفت: «این زلزله ارتباطی با فعالیت آتشفشانی ندارد چرا که گسل مشا که نزدیکترین گسل به این آتشفشان است، در طول تاریخ فعالیتهای خود را داشته است.»
وی در خصوص ارتباط این زمین لرزه با آتشفشان دماوند توضیح داد: «گسل مشا به طور مستقل فعالیت خودش را دارد و اینکه آیا این زلزله میتواند ارتباط با آتشفشان دماوند داشته باشد یا خیر به نظر من ارتباطی ندارد. چون گسل مشا در طول تاریخ زلزلههای بسیار بزرگی را داشته است و هیچ کدام از این زمین لرزهها ارتباطی با فعالیت آتشفشان ندارد.»
علاوه بر گسل مشا، گسلهای دیگری نیز در اطراف تهران فعال هستند که از جمله آنها میتوان گسلهای «شمال تهران»، «کهریزک» و «گرمسار» را نام برد.
زلزله در کدام مناطق احساس شد؟
علی بیت اللهی، رئیس بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه زلزله ۵.۱ ریشتری بامداد امروز علاوه بر تهران، در کرج، مازندران، قم، سمنان و زنجان و قزوین نیز احساس شده و بسیاری از مردم را از خواب بیدار کرده است، افزود: «برآورد خسارات اولیه بر اساس دادههایی که در حال حاضر در اختیار دارم نشان میدهد که احتمالا در روستاهای دشتک و مشا با درصد بسیار کمی خساراتی مشاهده شود.»
بیت اللهی جمعیت روستای دشتک را حدود ۹۲ نفر و جمعیت روستا مشا را حدود ۷۴۱ نفر عنوان کرد و یادآور شد: «در روستای مشا جمعیت شناور وجود دارد و با توجه به اینکه در روزهای پایانی هفته قرار داریم احتمال وجود جمعیت بیشتر در این روستا وجود دارد.»
به گفته وی روستای مشا، روستایی مملو از ویلاهای نوساز با کیفیت ساخت نسبتا خوب است و احتمال تخریب در آن کم است ضمن آنکه کیفیت سازههای موجود در روستای دشتک نشان میدهد که در این روستا نیز ساختمان بدون اسلکه وجود ندارد.