اختلاف جدی میان شمار قربانیان کووید-۱۹ در اسپانیا و پرتغال، شماری از رسانههای اسپانیایی را به این نتیجه رسانده که «احتمالا تزریق اجباری واکسن سل در پرتغال و نبود چنین اجباری در اسپانیا، عامل تفاوت چشمگیر مرگ و میر در این دو کشور است.»
در حالیکه بهنظر میرسد تولید واکسن خاص برای مقابله با ویروس جدید کرونا ماهها و شاید بیش از یک سال طول خواهد کشید، تحقیقات متعددی درباره تاثیر احتمالی حفاظتی واکسن سل در این زمینه در حال انجام است.
کامیی لوشت، رئیس بخش تحقیقات موسسه ملی بهداشت و تحقیقات پزشکی در انستیتو پاستور شهر لیل به خبرگزاری فرانسه گفت: «چندین دهه است که میدانیم ب.ث.ژ (واکسن بیماری سل) دارای اثرات مفید نامشخص است.» یعنی فرد را در برابر سایر بیماریها غیر از بیماری اصلی که سل باشد حفاظت میکند.
طبق تحقیقات، کودکانی که واکسن ب.ث.ژ را زدهاند از بیماریهای تنفسی کمتری رنج میبرند. از این واکسن برای معالجه برخی از انواع سرطانها مانند سرطان مثانه استفاده میشود. این واکسن میتواند از آسم و بیماریهای خود ایمنی مانند دیابت نوع یک محافظت کند.
فرضیه حال حاضر برخی از متخصصان این است که واکسن سل میتواند اثر مشابهی مقابل ویروس کرونا داشته باشد یعنی به کاهش خطر ابتلا کمک میکند و یا شدت علائم فرد مبتلا را کاهش میدهد.
این فرضیه و اختلاف جدی میان شمار قربانیان کووید-۱۹ در اسپانیا و پرتغال، شماری از رسانههای اسپانیایی را به این نتیجه رسانده که «احتمالا تزریق اجباری واکسن سل در پرتغال و نبود چنین اجباری در اسپانیا، عامل تفاوت چشمگیر مرگ و میر در این دو کشور است.» اسپانیا با حدود ۱۱هزار مرگ و میر، یکی از بزرگترین قربانیان ویروس کرونا در جهان است در حالیکه همین بیماری در کشور همسایه، پرتغال، تنها جان ۲۰۰ نفر را گرفته است.
کامیی لوشت که در حال نهایی کردن پروتکل آزمایش بالینی این واکسن در فرانسه است میگوید که کادر درمانی باید در مرحله نخست از این واکسن بهره ببرند. وی معتقد است که کادر درمانی جزو افرادی هستند که بیشتر در معرض خطر ابتلا به ویروس کرونا قرار دارند و به همین منظور باید از آنها محافظت شود.
با این حال محققان همچنان در تایید اثر محافظتی واکسن سل، محتاط هستند.
میهای نتهآ، استاد طب تجربی مرکز پزشکی دانشگاه رادبود نیمخن هلند در اینباره گفت: «این دقیقا دلیل تحقیق است.» وی اعلام کرد که از دو هفته پیش آزمایش بالینی را در این زمینه با دانشگاه اوترخت روی هزار نفر از کادر درمانی انجام دادهاند. روی ۵۰۰ نفر واکسن امتحان شد و ۵۰۰ نفر دیگر پلاسیبو (شبه دارو بدون اثر خاص) استفاده کردند.
این متخصص افزود: «اگر تعداد کمی در گروهی که واکسن دریافت کردند به ویروس کرونا مبتلا شوند، نتیجه دلگرم کننده خواهد بود.»
سازمان جهانی بهداشت، واکسن ب.ث.ژ را که حدود ۱۰۰ سال پیش (۱۹۲۱)از سوی دو محقق فرانسوی کشف و تولید شده بود به رسمیت میشناسد.
محققان معتقدند که واکسن ب.ث.ژ شاید بتواند سیستم ایمنی بدن را در مقابل ویروس کرونا به واکنش قویتری وادار کند.
پیش از فرانسه و هلند، کشورهای استرالیا، بریتانیا و آلمان نیز آزمایشهای مشابهی انجام دادهاند. استرالیا که در حال حاضر میزان شیوع ویروس کرونا در آنجا محدود است، آزمایش بالینی واکسن ب.ث.ژ را روی ۴ هزار نفر از کادر درمانی این کشور انجام داده است.
لورن لاگروس، مدیر بخش تحقیقات موسسه ملی بهداشت و تحقیقات پزشکی در اینباره معتقد است که واکسیناسیون بهویژه واکسن ب.ث.ژ میتواند بهتر به واکنشهای سیستم ایمنی بدن کمک کند.
وی تصریح کرد: «این واکسن میتواند یک تمرین نظامی در زمان صلح برای مقابله بهطور موثر با دشمن در زمان جنگ باشد.»
تزریق واکسن ب.ث.ژ تا سال ۲۰۰۷ در فرانسه اجباری بود و طبق گفته خانم لوشت احتمالا افرادی که مورد آزمایش بالینی قرار میگیرند واکسیناسیون اول را انجام داده باشند. طبق گفته محققان اثر این واکسن با گذشت زمان کاهش مییابد.